Non-fictie jeugd

Rachel Greener

http://www.clareowen.com

 

Hoe maak je een baby?
Een inclusieve gids over het begin van elke familie
Illustraties: Clare Owen
Tekst: Rachel Greener


Voorlichting: Het woord dat voor veel gegniffel zorgt én voor ongemak bij de ouders, want hoe vertel je kinderen op een heldere manier waar hij of zij vandaan komen en vooral hoe ze 'gemaakt' worden. Zelf weet ik dat een juf op school mij dat vertelde en ik snapte er eigenlijk helemaal niets van. Ook mijn moeder hield het vrij vaag. Gelukkig zijn mensen nu opener over dit onderwerp én is er nu dit boek dat je alles vertelt over het maken van kinderen.


Het boek begint met enkele verhalen die verteld worden als door jonge kinderen gevraagd wordt waar kinderen vandaan komen. De bekende ooievaar die een baby'tje komt brengen en het verhaal de baby'tjes uit de boerenkool komen etc komt voorbij. Wij als volwassenen weten dat het natuurlijk allemaal niet waar is, maar waar komen ze dan wèl vandaan en hoe wordt een baby eigenlijk gemaakt?


Wat volgt is de uitleg over het verschil tussen jongens en meisjes en later mannen en vrouwen met daarbij heldere, eenvoudig gehouden afbeeldingen. We zien ook tekeningen van de omgeving van de uiterlijke en inwendige geslachtsorganen met uitleg daarbij.
De geslachtsdaad wordt ook via een tekening duidelijk gemaakt met daarbij tekst waarin precies verteld wordt wat er precies aan vooraf gaat en hoe de daad op gegeven moment plaatsvindt. Vanzelfsprekend worden de zaad- en eicellen eveneens besproken en getekend, evenals de samensmelting van deze cellen.


Wat het goede van dit boek is, is dat ook de andere manieren van kinderen krijgen besproken worden zoals de draagmoeder, kunstmatige inseminatie, adoptie etc.
We zien ook afbeeldingen van het kind in moeders buik, echo's, de bevalling zelf, vroeggeboorte en de couveuse, de keizersnee, één- en tweeeiige tweelingen etc.


Dit alles wordt op een integere, smaakvolle manier onder woorden gebracht en weergegeven. Bovendien is het knap om zoveel heldere informatie op 32 pagina's weer te geven. Het enige mogelijke minpuntje is dat voor de geslachtsdelen 'moeilijke' woorden gebruikt worden. Bijvoorbeeld vulva, testikels etc. De woorden zijn wel correct maar het is geen taal voor jonge kinderen van ca. zes jaar. (Maar misschien is het juist goed dat alles gelijk de juiste benaming krijgt.)


Al met al, is het een knap samengesteld boek, dat ouders of leerkrachten prima samen met de kinderen kunnen bekijken en bespreken.


Zie het inkijkexemplaar
Zie ook de lesbrief inclusief enkele afbeeldingen uit het boek.


ISBN 9789059247970 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Baeckens | maart 2021
Vertaald door Pippa Billiet| Afmeting 27,9 x 24 cm| Leeftijd 6+

© Dettie, 8 mei 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER