Non-fictie jeugd

Marianne Goudswaard en Susan Sukkel

Fleur de Bij
ontvangt een brief van de koningin
Marianne Goudszwaard en Susan Sukkel


Het boek begint met een verhaaltje over Fleur de Bij. Ze krijgt een brief van Bea de Bijenkoningin met de opdracht vrienden te zoeken voor bijen. Het gaat erg slecht met het bijenvolkje. Fleur vindt Lisa en vertelt haar welke bloemen ze kan planten om haar saaie grasveld op te fleuren. Natuurlijk worden er planten genoemd die voedsel bieden voor bijen.
Als Fleur verder vliegt ontmoet ze barones Framboise de Cassis, die haar planten aan het besproeien is met insecticide. Tegen de luizen. Maar zo doodt ze ook de bijen! roept Fleur.
De barones wil best helpen, maar ze wil ook van de luizen af. Fleur weet raad..
En als ze verder vliegt, wordt ze zelf geholpen door architect Rietstengel, die mooie bijenhuizen zal ontwerpen.


Het verhaal wordt in duidelijke taal verteld, met een ruime bladspiegel op glanzend papier, en er staan mooie grote foto’s en tekeningen bij, met als dat nodig is een tekstje erbij. Zo weet de lezer dat het kleine maar o zo mooie blauwe bloemetje een vergeet-mij-nietje is. Misschien een beetje overbodig om bij het plaatje van een peer ook het woord erbij te zetten, maar vooruit, voor beginnende lezers, kunnen ze woorden leren.
Na dit verhaal gaat het boek verder met informatie: hoe je een Bijenbungalow kunt bouwen, welke planten je kunt planten of zaaien voor bijen, en… heel verrassend: hoe je kan koken met honing!
Van allerlei lekkere dingen zoals een simpel kopje thee met honing, maar ook van muffins met bosbessen en frambozen of een honing-notenpannenkoek staat de werkwijze duidelijk uitgelegd. Met foto’s natuurlijk.
Daarna komen nog een paar pagina’s met informatie over het diertje zelf, en over de imker.
En niet te vergeten: de website www.fleurdebij.nl
In ieder boek zit een zakje bijvriendelijk bloemenzaad, om te zaaien zodat de bijen geholpen worden om hun voedsel te vinden.

Het gaat niet goed met de bijen, en dit is een heel goede manier om kinderen mee te laten werken aan een beter leefmilieu: een leuk verhaaltje in een fraai boekje met veel informatie. Maar natuurlijk hebben we daar de volwassenen ook voor nodig: dus zorg dat je tuin een mooie bijentuin is. Je geniet er zelf ook van tenslotte! Zoek je tips? Schaf dan dit boekje aan (van ieder verkocht boek gaat een euro naar de bijenstichting) of bezoek de websites.


ISBN   9789081413831| hardcover |48 pagina's | uitgeverij Openbook in opdracht van de Bijenstichting | oktober 2011
Leeftijd 6+

© Marjo, 21 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER