Een kleine wereld geschiedenis
in 100 grote data
Barbara De Munnynck
‘In dit boek blazen we het stof van 100 belangrijke historische data. We blinken ze op en gebruiken ze als kapstok: we hangen er een sterk verhaal aan op, met een speelse titel.’
En dat is precies wat de Munnynck doet: er zit veel humor in de verhalen. Een speelse manier om te vertellen over wat er in het verleden allemaal al in de wereld gebeurd is, voor zover we weten dan. En natuurlijk kan niet alles verteld worden, maar de keuze is prima.
Er zullen feiten voorbijkomen die je niet kent, maar als je ze wel kent, zijn de verhalen daarom heen zo leuk dat je er graag nog eens over leest.
Het boek is onderverdeeld in perioden waar de jaartallen bij vermeld staan: voor min 3500 heet: Het Prille Begin. Dit is al meteen een schot in de roos: nergens wordt de gebruikelijk aanduiding voor en na Christus gebruikt. Dit ‘min’ is net zo duidelijk.
Natuurlijk kom je dan op een gegeven moment uit op 1…
Maar, de aarde is 4,6 miljard jaar oud! En de geleerden hebben besloten dat de officiële wereldgeschiedenis begint in min 3500, vanaf De Eerste Beschavingen, een periode die liep tot min 800.
Wat was er dan voor min 3500, is daar iets over bekend? Jawel, er waren al dieren. Maar die tellen voor dit boek niet mee. Ergens, min 3.2 miljoen kwamen er mensachtigen.
in die tijd leefde Lucy…
Lucy? Wie is dat?
Ze is Miss Eerste Mens Ter Wereld. (Hoe weten we eigenlijk dat ze Lucy heet?) Eigenlijk is ze een geraamte en dat nog niet eens in zijn geheel. Haar overblijfselen zijn de oudste die ooit gevonden werden. Pas 120.000 jaar geleden - ergens in die buurt – kwam de homo sapiens sapiens, de eerste mens zoals wij.
Geleerden hebben een tijdklok gemaakt waarop je kan zien dat de periode van die 5500 jaren om 23.59 begint. Een hersenbreker!
Als je weet dat we nu in de 21e eeuw zitten, dan kun je uitrekenen dat dat 5500 jaren zijn. Hoe kun je dan de geschiedenis van de wereld vertellen in 100 verhalen?
‘De tijd verstrijkt, of wij nu opletten of niet. Elke geschiedschrijver
moet zich dus afvragen: ‘wanneer begin ik de jaren te tellen?’ De joden
namen als vertrekpunt het ontstaan van de wereld volgens hun heilige
boeken. De Romeinen telden vanaf de stichting van Rome. Vandaag
gebruiken we nog een ander systeem.’
Het jaar 1 valt in de periode die loopt van min 800 tot 476: De Klassieke Oudheid.
Waarom dan nu die 1 ineens?
Dan wordt er verteld dat in dat jaar Jezus Christus geboren werd. En dat hij zelf nooit geweten heeft dat dit jaar zo bijzonder was…
Voor die tijd gebeurde er natuurlijk van alles. En erna. Overal op de wereld gebeurden dingen die de moeite van het vertellen waard zijn. Het moet een heidens karwei geweest zijn: welke feiten vertellen we wel en welke laten we achterwege?
Barbara De Munnynck vertelt:
- over vrouwen die een rol gespeeld hebben: Cleopatra, Jeanne d’Arc, Ana Nzinga, Anne Frank
- over mannen die het liefst de hele wereld in hun macht hadden: Julius Caesar. Alexander de Grote, Napoleon, Hitler.
- Wat is het verhaal achter de Taj Mahal?
- Wie zijn Socrates en Homerus?
- Hoe veroverden de Vikingen een stad?
- Wie is Manuela Sàenz, ‘La Libertadora del Libertador’?
- Waarom was keizerin Victoria zo ingetogen?
- Wie is die Rosa Parks die zo veel te weeg heeft gebracht?
Over dit en nog heel veel meer lees je in dit fantastische boek.
De vormgeving is zeer kleurrijk en aansprekend, en de verhalen worden in een vlotte humoristische stijl verteld.
Het kan wel zijn dat Nederlandse kinderen af en toe hun wenkbrauwen fronsen, de schrijfster is Vlaams en dus zijn de zinnen soms anders ingedeeld en zijn er uitdrukkingen die Nederlandse kinderen niet kennen. Maar: lees er overheen en je zult genieten van een fantastisch geschiedenisboek.
En wie weet heb je dan wel zin om verder te zoeken naar informatie!? Achterin staan tips.
Barbara De Munnynck is journalist. Ze was eindredactrice bij ELLE en maakt deel uit van literair collectief This Is How We Read.
Isabelle Geeraerts is grafisch ontwerper en illustrator met een voorliefde voor kinderboeken.
ISBN 9789463373340 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | maart 2024
Illustraties van Isabelle Geeraerts | Leeftijd vanaf 10 jaar
© Marjo, 16 juni 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER