Non-fictie jeugd

Jostein Gaarder

Wij zijn de wereld
Jostein Gaarder


Lieve Leo, Aurora, Noah, Alba, Julia en Máni,

Ik ben achter de computer gaan zitten omdat ik jullie een brief wil schrijven. Wel ben ik een beetje zenuwachtig, want het voelt wat raar om op deze manier contact met jullie te leggen.
Het idee erachter is dat deze brief ook kan dienen als een klein boekje dat andere mensen kunnen lezen. Zo’n tekst die iedereen kan lezen, ook al is die in de eerste plaats geschreven voor één iemand, of voor hooguit enkele personen in het bijzonder, wordt ook wel een ‘open brief’ genoemd.


Zo begint Wij zijn de wereld, geschreven door Jostein Gaarder als persoonlijke brief aan zijn kleinkinderen. Jostein Gaarder probeert de wereld, de planeet aarde en het heelal te begrijpen en neemt je mee in zijn gedachtespinsels. Dat doet hij op een heel natuurlijke manier. Vanuit allerlei persoonlijke ervaringen probeert hij aan zijn kleinkinderen en zo ook aan ons duidelijk te maken dat we door de juiste vragen te stellen een positieve invloed kunnen hebben op het voortbestaan van de planeet waarop wij leven.


De meeste kleinkinderen van Gaarder zijn nog te jong om dit schrijven te begrijpen en je moet als volwassen lezer ook echt scherp blijven als je dit boek gaat lezen. Er staan zoveel diepzinnigheden vermeld, dat je beter een hoofdstuk per keer kunt lezen om alle vragen die het bij je oproept te verwerken, is mijn ervaring.


Volgens Gaarder is de belangrijkste filosofische vraag in onze tijd hoe we de menselijke beschaving in stand kunnen houden en de essentiële levensvoorwaarden op onze eigen planeet kunnen beschermen. Rondom deze vraag draait eigenlijk Wij zijn de wereld.
Heel actueel en een aanrader voor iedereen die van een diepzinnige uitdaging houdt.


ISBN 978 90 261 6161 2 | NUR 320 | Hardcover| 197 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | 20 september 2022
Wij zijn de wereld is vertaald door Lucy Pijttersen | leeftijd 14+

© Els ten Voorde, 8 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER