Non-fictie jeugd

Annemarie Bon & Marie-Jose van der Linden

http://www.annemariebon.nl

http://www.mariejosevanderlinden.nl

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Annemarie Bon in de volgende categorieën:

baby- en peuterboeken 0-3 jaar

jeugd 10-12 jaar.

 

altSchetsboek van Jeroen Bosch
illustraties: Marie-José van der Linden
tekst: Annemarie Bon


Als de lezer net als ik eigenlijk helemaal niets heeft met de schilderijen van Jeroen Bosch, dan blijkt dit boek toch een verrassing: het is een prachtig boek, dat toevallig over Jeroen Bosch gaat. De omslag maakt het al duidelijk, trekt je meteen het boek binnen.


Het boek heeft de vorm van een schetsboek, al denk ik niet dat Bosch zelf er zo een gehad zal hebben. Maar de schrijvers doen voorkomen alsof hij dit boek zelf getekend heeft. Overal staan krabbels, klein of groot, zwart-wit of ingekleurd, een lust voor het oog om die allemaal te bekijken. De illustrator heeft vast heel veel plezier gehad, de humor spat er van af.  Zoals het schetsboek zelf niet echt past in de tijdsgeest, zo zijn er meer grapjes in het boek verwerkt, maar die verklap ik niet natuurlijk.


Behalve deze sprankeling, een bijna volmaakte schoonheid van vorm, wordt er ook nog een verhaal verteld. Het verhaal is in ik-vorm, we volgen de dertienjarige zoon van een schilder, Anthonis van Aken die zelf ook wil gaan schilderen, maar dat niet mag van zijn vader. Diverse beroepen probeert hij uit, zodat wij een inkijkje krijgen in het leven in de vijftiende eeuw. Een bierbrouwer, een messenmaker, een klokkenluider (inkoppertje!) en zelfs een bedelaar passeren de revue. Er is een plattegrondje van de stad, natuurlijk zijn er (delen van) schilderijen te zien die de jongen tenslotte toch ging maken. Hij ondertekende zijn werken met de naam die we nu allemaal kennen.


Wij weten niet beter dan verf komt uit een potje of een tube... nou, dat was in de vijftiende eeuw wel anders! Wist je dat witte verfstof gemaakt werd door lood in bierazijn met een dot paardenmest te laten weken, zodat je daar dan het wit als poeder kon afschrapen? Een vies karweitje dat ook nog gevaarlijk was, want lood is giftig. En dat leerlingen  - want natuurlijk doet de schilder dat niet zelf! – urenlang stonden te vijzelen en stampen om een brok verdigris - dat uit Griekenland moest komen - fijn te stampen?  Dat leverde dan de kleur groen. Zo’n kleurstof werd dan vermengd met een oliesoort en eidooier. En zo hadden alle kleuren een eigen bijna magische voorbereiding nodig. Ook kwasten moest je zelf maken! Te lezen over hoe dat in zijn werk ging is al de moeite waard om dit boek ter hand te nemen.


Feiten, gebracht op een erg leuke manier, een grote aanrader!


Zie ook het inkijkexemplaar en het youtubefilmpje over dit boek.

Bij het boek kunnen leerkrachten ook een lesbrief downloaden geschikt voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs.


ISBN 9789048721368 | Hardcover | 110 pagina's | Uitgeverij Zwijsen | september 2015
Leeftijd 10+

© Marjo, 25 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER