Non-fictie jeugd

David Melbeck

De jonge sporenzoeker
David Melbeck


Dit boek is voor kinderen die het leuk vinden om te ontdekken welke dieren er in hun omgeving leven. Er staat namelijk precies in verteld hoe en waar je sporen van dieren kunt vinden. Maar ook hoe je een heel mooie verzameling kunt aanleggen over diersporen.
Het boek begint met de basisuitrusting voor speurneuzen zoals o.a. een pincet, vergrootglas, wandelschoenen, zakmes, notitieboekje, rugzak, doosjes en potjes om je ontdekkingen in te doen en nog een paar dingetjes.
Daarna wordt verteld hoe je een wildpad kunt vinden, dat is een pad waarover dieren elke dag lopen, en waar je op moet letten als je naar pootafdrukken (prenten) zoekt.  Op tekeningen in het boek zie je hoe je aan de pootafdrukken kunt zien welke dieren er gelopen hebben. Een paard herken je natuurlijk aan het hoefijzer, maar er staat ook een tekening bij van een pootafdruk van een paard zonder hoefijzers. En een hert heeft veel bredere afdrukken dan een ree.
Het leuke is dat je ook aan andere dingen kunt zien welk dier over het wildpad is gelopen. Een wild zwijn schuren bijvoorbeeld graag met hun rug tegen een boom. Je ziet dan modder of haren aan die boom zitten en de plek waar ze tegen de boom aan schuren is afgesleten. Maar je kunt ook aan hun keutels en wroetplekken zien dat er wilde zwijnen langsgekomen zijn.
Een zwijn heeft hoeven maar andere dieren zoals de wolf of het konijn hebben voetkussens en ook daarvan zijn er heel veel getekend zodat je kunt herkennen welk dier het was.
Een eekhoorn of veldmuis heeft weer andere afdrukken, namelijk 'handjes'. En afdrukken van vogelpootjes zijn natuurlijk weer heel anders.
Naast alle tekeningen van allerlei pootafdrukken staat in het boek ook hoe je die pootafdrukken kunt bewaren, door er bijv. een foto van de afdruk te maken met een centimeter erbij of een gipsafdruk maken.


Er staat zoveel in het boek, zoals het herkennen van vogelnesten, wat je allemaal in een braakbal van uilen kunt vinden, hoe je aan etensresten en keutels kunt zien welk dier ergens woont of gewoond heeft, hoe en waarom bevers een dam bouwen en ga zo maar door.
Dankzij dit boek met zijn vele tekeningen kun je als een speurneus door het bos of de duinen lopen en zo heel veel dingen zien waar andere kinderen aan voorbij lopen. Eenmaal thuis maak je met alle dingen die je gevonden hebt een eigen museumpje en zelfs daarvoor staan tips in het boek!
Het is een heel leuk boek waarbij je ook nog eens heel bijzondere dingen leert. Een boek voor een échte sporenzoeker!


ISBN 9789052108315 Hardcover 64 pagina's | Tirion natuur | november 2011
Illustraties  Amandine Labarre en Stéphane Sénégas Vertaald door Lily van Haren
Vanaf 10 jaar

© Dettie, 3 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!