Non-fictie jeugd

Eline Snel

https://www.elinesnel.com

 

Stil zitten als een kikker
jouw aandacht werk(t)boek
Eline Snel


De kikker uit de titel begeleidt de kinderen bij dit boek vol opdrachten, (meditatie)oefeningen, spelletjes en nog veel meer. De schrijfster, Eline Snel, vertelt aan de kinderen die dit boek lezen dat het doel van dit werkboek is om meer aandacht voor jezelf en anderen bij te brengen. Ze schrijft: "Dit is niet alleen een doe-boek. Het gaat ook over hoe je tot rust komt als je druk bent, over meditatie, nieuwsgierig blijven, omgaan met frustratie en het oefenen van je geheugenspier. En... over het geheim van geluk."


Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken die elke een onderwerp behandelen.


In hoofdstuk 1 Hoe train je je aandachtspier? lezen we hoe je rustig kunt ademhalen en leer je dankzij een mooi verhaaltje over een bange leeuw - geschreven door  Marie-Agnès Boutavant - hoe rustig ademen kan helpen om kalm te worden zodat je beter kunt nadenken.
De leeuw was namelijk gevangen in een net en omdat hij in zijn paniek heel erg tegenstribbelde raakte hij steeds vaster verstrikt in het net. Maar onze kikker kwam hem helpen en leerde hem eerst rustig te ademen en daar werd de leeuw zo kalm dat hij wist wat hij moest doen om zich te bevrijden!
Verder zijn er leuke spelletjes en raadseltjes te doen waarbij je goed moet opletten wat de juiste oplossing is. Er zit zelfs een memoryspel bij, die je zelf kunt uitknippen en daarna natuurlijk er lekker mee spelen.


Hoofdstuk 2 is getiteld Je lijf is je beste vriend en begint met vier fijne yogaoefeningen die je kunt downloaden dankzij een speciale code die achterin het boek staat. Bij elke oefening staat waarom het goed is om deze oefeningen te doen.
Verderop in het hoofdstuk  leert ook wanneer je moet stoppen met iets, omdat het anders niet goed voor jezelf is. Je kunt dankzij een stickerstopknop zelf aangeven waar jouw stopknop zit. Maar er horen ook heel leuke gedachtekaartjes bij dit hoofdstuk die je kunt uitknippen. Die kaartjes kun je gebruiken om aan de muur te hangen omdat je de tekst mooi vindt. Op een kaartje staat bijvoorbeeld: Vandaag ga ik goed letten op dingen die me blij maken. Op een ander kaartje staat: Ik ben als een jonge boom, soepel en sterk. Er kan van alles met me gebeuren, maar ik val niet om.  Je kunt de kaarten natuurlijk ook weggeven aan iemand.


En zo zijn er nog vier hoofdstukken waarin steeds een punt van aandacht besproken wordt. Dit kan bijvoorbeeld het heel bewust gebruiken van je zintuigen zijn. Bij het zintuig proeven staan zelfs lekkere recepten. En bij het zintuig luisteren kun je via een download allerlei verschillende geluiden beluisteren.


In een ander hoofdstuk leer je weer wat je binnenwereld is, dat is wat je van binnen voelt zoals blij zijn of verdrietig of boos. Je leert dat je gedachten soms net op  dwarrelsneeuw lijkt, wat je wel eens ziet in een glazen stolp. Als je die schudt dan dwarrelt de sneeuw in het rond en later ligt die sneeuw weer rustig op de bodem. Dat dwarrelen gebeurt in je hoofd soms ook als er veel is om over na te denken. Door die sneeuw kun je dan alles niet meer helder zien. Maar zijn je gedachtes weer rustig dan lukt dat denken ook weer veel beter. In het boek staat hoe je zelf een dwarrelpot kunt maken en die kun je dan gebruiken als het even druk in je hoofd is. Als je kijkt hoe de dwarrels naar de bodem zakken, voel jij je ook weer rustiger worden! Bijzonder hè.


Ook jouw creatieve kant wordt besproken en vooral dat je niet in alles perfect hoeft te zijn. Het gaat erom wat jij belangrijk en leuk en goed vindt en wat dat voor dingen zijn, kun je dankzij dit boek ook prima ontdekken.


Het laatste hoofdstuk Het is fijn om aardig te zijn  is natuurlijk ook heel belangrijk...  je kunt daarin o.a. mooie, kaarten vinden die je kunt uitknippen om er daarna een lieve tekst op schrijven en weggeven zodat je iemand met jouw speciale kaart blij kunt maken!


En als je helemaal aan het eind bent van het boek en alles opdrachten en spelletjes hebt gedaan dan ben je lid van de kikkerclub en verdien je de deurhanger waarop staat.... Sssst! ik mediteer! Ook vind je achterin nog een aantal stickers die je voor de opdrachten kunt gebruiken, een poster met een mooie tekst en het enige echte grote familie kikkerspel!

Het boek heeft in totaal 80 grappige en nuttige activiteiten om rust en stilte te vinden. je kunt die alleen of met een ouder doen. Bij elk hoofdstuk wordt ook een verhaaltje verteld waardoor je leert hoe je anders naar dingen kunt kijken of hoe je op verschillende manieren met iets om kunt gaan. Kortom, er valt heel veel te doen, te kijken, te spelen en te leren met dit boek en de leuke illustraties van Marc Boutavant verhogen alleen maar de pret! Ook een fijn boek om cadeau te geven of cadeau te krijgen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789021566900 | Paperback met flappen | 96 pagina's | Uitgeverij Kosmos | maart 2018
Leeftijd 5-8 jaar

© Dettie, 24 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER