Non-fictie jeugd

Nikki van de Car

Het Heksenhandboek
Vol toverspreuken, drankjes en magie
Illustraties: Uta Krogman
Tekst: Nikki van de Car


Nikki van de Car heeft twee boeken voor volwassenen op haar naam staan, te weten Practical Magic (dit is ook de Nederlandstalige titel) en Waar magie te vinden is, dit laatste gaat over de meest magische plaatsen ter wereld. Je kan dus wel stellen dat ze erg geïnteresseerd is in de wereld van de -witte- magie. En nu heeft ze een heksenhandboek voor jongeren van 8-12 jaar geschreven. Spannend! Wat zullen ze leren?


In het voorwoord maakt Nikki van de Car heel goed duidelijk dat witte heksen geen enge vrouwen met punthoeden zijn die akelige vloeken uitspreken. Die enge heksen worden zwarte heksen genoemd die zwarte magie toepassen. Witte heksen zorgen goed voor de aarde en degenen die er wonen. De vrouwen die vroeger vaak heksen werden genoemd waren meestal wijze vrouwen die gewoon heel veel van kruiden en hun genezende werking wisten.
Witte magie maakt dus iedereen zich beter voelt. Maar hoe pas je witte magie toe? Dat leren we gelukkig dankzij dit handboek!


Het is alvast prettig dat het boek begint met uitgebreide inhoudsopgave zodat je al gelijk ziet op wat voor onderwerpen de witte magie toegepast kan worden. Maar eerst moet je natuurlijk weten wat je nodig hebt aan spullen en materialen om de toverspreuken en de magie uit te voeren. En je hebt best wel veel nodig. o.a. stenen, edelstenen en mineralen, een toverstaf, kruiden, etherische oliën, een kaars, doekjes, potten etc.  (Na even googelen blijkt dat je ook starterspakketten voor heksen kunt kopen) En aangeraden wordt een altaartje te maken, zodat je een vaste magische plek hebt. Als je bepaalde dingen niet in huis hebt zie je in het boek een lijst met vervangende kruiden, stenen of oliën.


Het boek is verder in drie hoofdthema's verdeeld; Vriendschap, Vervulling en Familie. Deze thema's zijn elk weer onderverdeeld in drie subcategorieën Creëren, Genezing en Krachten. Dat is wel handig want zo leren we dat we eerst moeten kijken wat er aan de hand is, bijvoorbeeld als een vriendschap niet zo lekker loopt, dan leer je kijken hoe je dat 'genezen' kunt en creëer je daarna een nieuwe, betere situatie dankzij de magie.


Dat is natuurlijk altijd handig, met of zonder magie, je leert sowieso dankzij dit boek al goed dingen op een rustige manier te bekijken. Maar de magie geeft wel dat extra duwtje waardoor alles makkelijker en sneller kan gaan. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde rituelen uitvoeren of een talismanzakje maken die je in huis kunt leggen, je kunt orakelkaarten maken en kijken wat zij te zeggen hebben over een situatie, een balsem maken of een theedrankje met kruiden maken, etc..


Al met al zit er regelmatig veel wijsheid in de tekst, en de magie is leuk en helend. Het is alleen jammer dat er wel vrij veel verschillende stenen, kruiden en oliën gebruikt worden bij diverse rituelen. Die moet je wel in huis hebben. Het zou leuk geweest zijn als er een klein pakketje met stenen en andere materialen bij het boek geleverd zou kunnen worden, dan kan de jonge witte heks gelijk aan de slag. Ook vragen sommige dingen best veel tijd, zoals bijvoorbeeld de balsem tegen teleurstellingen dat je kunt maken, maar dat moet daarna nog zes weken in de zon staan. Iets wat overigens in Nederland al gauw lastig wordt, zo vaak gebeurt het niet dat zes weken achter elkaar de zon schijnt.


De handelingen worden helder en beknopt beschreven, soms wel heel kort maar het is nooit onduidelijk. Het is al met al een leuk en interessant boek maar het jonge heksje moet nog wel even alle materialen bij elkaar sparen om er écht mee aan de slag te kunnen. Dat is het enige minpunt van dit boek.
Als je het boek helemaal uit hebt, dan heb je het heksendiploma verdiend dat achterin het boek zit.


Nikki van de Car woont met haar gezin op Hawaï. Ze heeft een populaire, creatieve blog op haar website www.nikkivandecar.com.


ISBN 9789492901675 | Hardcover | 98 pagina's met afbeeldingen | Witte Leeuw | september 2020
Vertaald door Studio Bos | Leeftijd 8-12 jaar

© Dettie, 2 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER