Non-fictie jeugd

Renée Salome en Mariëlle Leenders

http://www.reneesalome.nl

http://www.marielleleenders.nl

 

Gummy Fun
Kleien zonder vies te worden
ideeën en fotografie: Mariëlle Leenders
tekst: Renée Salome


"Gummy klei is zacht en elastisch en weegt bijna niets. Je kunt er mee spelen; erin knijpen en het helemaal uit elkaar trekken zodat je een lange sliert hebt. Je kunt er ook een bal van maken, die stuitert alle kanten op.
Maar je kunt er ook mee kleien.
Je kunt er de leukste figuurtjes van maken in de mooiste kleuren."


Dit klinkt natuurlijk al helemaal prima maar het allerleukste is dat je de klei zelf kunt maken; met scheerschuim, baking soda en/of met haarconditioner. De 'recepten' zijn te vinden in het boek. Voor de kleur van de klei gebruik je acrylverf en dan kun je al aan de slag.
En als je datgene wat je gecreëerd hebt, wilt bewaren dan laat je het gewoon drogen. Zo simpel is het!


In dit grote boek (A4 formaat) kun je zien wàt er allemaal te maken valt van de klei. Er staan 50 uitgewerkte ideeën in met daarbij foto's en een stap-voor-stap uitleg.
Het begint met een schattig bruin beertje, maar rupsje regenboog en het knalroze varkentje zijn ook wel héél erg leuk om te zien. Mijn handen beginnen tenminste al te jeuken om te beginnen. Helemaal super is de grote uil met echte veertjes die op een tak zit. Achterin het boek vinden we ook nog een gezellig 'wollig' schaap.


Na de dieren komen de bloemen en planten aan de beurt. Variërend van een bloemenbroche tot rozen en bloeiende cactusplantjes. Deze laatste lijken net echt! Ook de waterlelie is een mooi kunststukje om te zien maar wel een priegelwerkje, zo waarschuwen ze in het boek. Toch, als het je gelukt is om deze lelie te maken dan mag je jezelf een gummy klei expert noemen, vinden de samenstellers van het boek.


Je kunt natuurlijk ook gebruiksvoorwerpen of versieringen maken met de klei, zoals een mooie kralenketting en andere sieraden, een bloemenvaasje, een te gekke kleibril, een fleurige, kleurige locomotief, een doorzichtige en superlichte speelbal en zelfs een discobal die echt licht geeft! Heel apart zijn verder de wiskunde 'knobbels' voor de bollebozen.


De uitleg is duidelijk en alle figuren zijn niet heel moeilijk om te maken. Het is echt zo'n boek dat je openslaat op een regenachtige dag. Als je eenmaal bezig bent dan vergeet je de regen vanzelf. En weet je eenmaal dankzij dit boek hoe je dingen kunt maken, dan komen de ideeën verder vanzelf wel opborrelen.


Kortom, een mooi verzorgd boek vol leuke ideeën waardoor je uren bezig kunt zijn met deze funklei.


ISBN 9789463333818 | Hardcover | 64 pagina's | Imagebooks Factory | augustus 2018
Afmeting 30,4 x 21,7 cm | leeftijd vanaf ca. 6-7 jaar

© Dettie, 5 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER