Het buitengewone handboek voor de observatoloog
Giselle Clarkson
De eerste vraag is: wat is een observatoloog?
Gelukkig staat het antwoord in het boek:
‘Een observatoloog is iemand die iedere dag op expeditie gaat, al is het maar voor even. Hij vindt altijd wel iets bijzonders om zich heen. Hij is een expert in het vinden van piepkleine diertjes, plantjes en paddenstoelen.’
Voor het nieuwsgierige kind (maar ook volwassenen) want zien we niet vaak dingen waarbij we ons dingen afvragen?
Wat zit daar onder die steen?
Waarom zit dat blad vol gaten?
Waar lopen al die mieren toch naar toe?
En dan zijn er nog de dingen die superklein zijn: bladluizen, fruitvliegjes, piepkleine mosjes, en dan zijn er nog heel veel soorten kleine bolletjes, waarvan je geen idee hebt, maar die heel goed eitjes kunnen zijn van een of ander diertje.
Een van de tips waarmee dit boek begint is hoe je juist in saaie situaties een observatoloog kunt zijn: Op school; als je moeder maart blijft praten met die ene persoon, als je vader maar geen besluit kan nemen welke plant hij wil kopen. Legio situaties. Maar je kunt ook op pad gaan: naar buiten, maar ook in huis.
Sta eens doodstil, zodat diertjes niet van je schrikken. En heb geduld!
Het kan handig zijn een vergrootglas of een spiegeltje bij je te hebben, maar met je eigen ogen zie je ook al heel veel.
Als je dat doet, en als je dit boek eens goed bekijkt, dan is de wereld nooit meer hetzelfde: die slakken die iedereen zulke smerige beesten vindt: het zijn kleine wonderen der natuur.
En wespen! Natuurlijk moet je je neus niet in een wespennest steken maar als je zeker weet dat het niet bewoond is, verbaas je dan over het bouwwerk!
Dit en nog veel meer vind je in de natuur, al of niet met behulp van dit boek.
Er staat informatie in, over de diertjes zelf, maar ook over hun familie. Er is uitleg over moeilijke woorden. En natuurlijk heel veel illustraties.
En absoluut niet saai, alles wordt met veel humor verteld.
Haha, twee torren die samen foto’s kijken en de een zegt tegen de ander: ‘je was ooit een eng baby’tje.’
Hoe herken je de diverse poepjes? Of de eitjes? Hoe red je een mot die in het water ligt? Of hoe je een hommel of bij kunt helpen, als die er doodmoe bij is gaan liggen. Ontzettend leerzaam boek, maar ook gewoon leuk!
Giselle Clarkson is een Nieuw-Zeelandse cartoonist en illustrator, vooral bekend van haar non-fictiestrips over natuurbehoud en milieukwesties.
ISBN 9789401498104 | Hardcover | 120 pagina's | Uitgeverij Lannoo | mei 2024
Afmeting: 20.7 x 26.7 | Vertaald uit het Engels door Bibi Dumon Tak | Leeftijd vanaf 8 jaar
© Marjo, 30 juli 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER