Non-fictie jeugd

Tom Jackson & Chris Mould

https://tomjackson.weebly.com

http://chrismould.blogspot.com

 

Fantastisch vervoer
Een reis door de geschiedenis van voertuigen
illustraties Chris Mould
tekst: Tom Jackson


Van 2 tot en met 13 oktober 2019 staat de kinderboekenweek in het teken van voertuigen en dit boek haakt daar fantastisch op in. Op de cover alleen al zien we een enorme hoeveelheid rijdende en vliegende voertuigen en in het boek worden al deze voertuigen ook nog eens nader toegelicht.


De reis door de geschiedenis van de voertuigen is niet in chronologische volgorde, het begint namelijk met de trein, maar dat maakt niets uit, we leren evengoed wel welke voertuigen het oudste zijn. De verhalen over de voertuigen worden ook niet als in een geschiedenisboek verteld. Maar toch is er wel een tijdlijn, deze staat echter onder een fantastische, zeer gedetailleerde tekening waarop de geschiedenis van het betreffende vervoermiddel is afgebeeld.


Bij de trein zien we bijvoorbeeld als eerste een spoorlijn met karretjes erop die door paarden vooruit getrokken worden. De eerste spoorbaan met 'trein' was namelijk gemaakt om mijnwerkers te helpen zware metalen en materialen te verplaatsen. De eerste trein was dus een karretje!
Op de grote zwart-wit tekening zien we o.a. ook de eerste stoomlocomotief, de eerste personentrein, de langste 'railroad' de eerste elektrische trein, de snelste trein en nog veel meer. Je komt ogen tekort.


Op de volgende twee pagina's worden de tekeningen van de vorige pagina in aparte stukken gepresenteerd en daarbij wordt uitleg gegeven over de voertuigen die we zien, zoals de Shangai-maglev, de snelste trein die o.a. gebruikt wordt in China. Deze treinen hebben geen motoren en rijden niet over een gewoon spoor. Ze zweven door middel van sterke magneten!


En dit is pas het begin van het boek, als we verder gaan zien we dat de geschieden van echt alles wat je je maar bedenken kunt rond voertuigen wordt besproken. En deze zijn verdeeld in de hoofdstukken: schepen, auto's, ballonnen, fietsen, vliegtuigen, tanks, helikopters, werkvoertuigen, onderzeeërs, raketten, ruimteschepen. Bij al deze voertuigen is ook nog een onderverdeling gemaakt zodat het een helemaal compleet beeld geeft.


In het boek wordt elk te bespreken voertuig vooraf gegaan door de al eerder genoemd tijdlijn met een twee pagina's beslaande tekening waarna deze op de volgende bladzijde in aparte delen onder de loep gehouden wordt met toelichting erbij.


De overzichtsafbeeldingen boven de tijdlijn zijn druk maar dat geeft niet, dat maakt het geheel wel speels en later volgt toch de uitleg. De pagina's van het vrij grote boek (31,3 x 24,6 cm) hebben per vervoermiddel een eigen achtergrondkleur. De tekeningen op de tijdlijn hebben een witte achtergrond.


Al met al is het een heel uitgebreid, mooi verzorgd en zeer informatief boek, dat ook goed gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een spreekbeurt.
Van harte aanbevolen!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789057125355 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Nieuwezijds | augustus 2019
Vertaald door Textcase | Leeftijd 9-12 jaar

© Dettie, 27 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER