Non-fictie jeugd

Julia van Appeldorn

Hoe word jij social media proof?
Julia van Appeldorn


De titel zegt het natuurlijk al: dit boek gaat over social media. Het bijzondere is dat het geschreven is door een dertienjarige jongedame, een ervaringsdeskundige: Julia van Appeldorn.
Zij kwam op het idee om webinars te gaan geven toen kinderen tijdens de lockdown veel meer gebruik gingen maken van social media. Zelf was ze al aardig bedreven op Instagram, TikTok en Snapchat, maar natuurlijk waren er genoeg leeftijdgenoten die er nu pas mee begonnen. Zij kon deze nieuwkomers wel tips geven!


Toen zij een spreekbeurt hield merkte ze bovendien dat veel kinderen geen idee hadden wat sexting, grooming en socialbesitas inhouden. Er loeren veel gevaren op het internet: fakenews, wat is dat en waarom is dat gevaarlijk? En wat is hacken, en wat je moet je doen als dat gebeurt? Met daarbij natuurlijk tips over hoe je een goed wachtwoord in moet stellen. Handig ook: je kan veel meer met je telefoon dan bellen, appen en foto’s maken…


Het was dus een goed idee om webinars te geven, zoals ook dit boek een prima idee is! Ook als je er alleen maar de leuke dingen meer doet is het nog handig om dingen te weten als: hoe maak je leuke foto’s? Wat komt er allemaal bij kijken als je die foto’s, of ook video’s wilt uploaden?


Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of tien, maar als er een ding zeker is, is het dat veel volwassenen hier ook veel aan zullen hebben! Zoveel feiten en weetjes, allemaal hartstikke nuttig, die de ouderen onder ons echt niet allemaal zullen kennen…


Het geheel is aantrekkelijk vormgegeven, helemaal gericht op de doelgroep. Hoofdstukken heten ‘explainer’. Op kleurrijke pagina’s tussen die explainers staan leuke tips, en er staan grappige tekeningen en foto’s in. Er zijn interviews met mensen die actief zijn op social media, zoals Dylan Haegens, Marije Zuurveld, Duncan Tromp (Dunk The Hunk) en Raoul van de Bankzitters.


Julia heeft het boek geschreven in samenwerking met Oane Born, schrijver van o.a. 'TikTok – The Challenge'. Over challenges wordt overigens ook verteld.
Wat erg leuk - en informatief - is: het media-alfabet, en een overzichtelijke lijst met feiten over de geschiedenis van social media.


En ze doet nog meer, zie: https://www.omgaanmetpesten.nl


ISBN 9789021682778 | Paperback | 128 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma | april 2022
Leeftijd 10+

© Marjo, 2 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER