Non-fictie jeugd

Pirkko Vainio

Babyboek
Pirkko Vainio


Als het grote wonder weer heeft plaatsgevonden en er opnieuw een klein mensje aan de wereld is toegevoegd dan is iedereen blij. Er worden foto's gemaakt, die al dan niet op de sociale media gedeeld worden, en elk stapje, hapje en boertje wordt door de trotse (groot)ouders gemeld. Het kindje zelf merkt niets van al die blijdschap en al helemaal niets van zijn eigen ontwikkeling in het eerste jaar van zijn dan nog prille leventje.
Dat is jammer want het is eigenlijk ongelofelijk wat zo'n klein jongetje of meisje allemaal leert en meemaakt. Daarom zijn de babyboeken ook zo handig. Daarin kunnen de ouders allerlei gebeurtenissen opschrijven en kan het kind later kijken hoe zijn eerste levensjaar verliep.


Je hebt verschillende soorten babyboeken. Van liefelijk, in zachte pasteltinten tot stoere en helder gekleurde boeken.
Het babyboek van Pirkko Vainio zit daar tussenin. Daarin wordt steeds een kuikentje afgebeeld dat allerlei dingen voor het eerst doet.
Het boek begint natuurlijk met papa en mama, zonder papa en mama was er geen kindje zijn. Er is ruimte om een foto van het gezin op te plakken en je kunt een kleine stamboom invullen (de wederzijdse ouders van de aanstaande papa en mama). Er is ruimte gereserveerd waarin papa en mama kunnen vertellen hoe ze reageerden op het nieuws dat ze een kindje zouden krijgen en dan... vindt de grote gebeurtenis plaats! Het kindje wordt geboren. Natuurlijk is er ruimte om de eerste foto op te plakken én het geboortegewicht, -lengte e.d. te noteren. Ook het geboortekaartje krijgt een eigen plek in het boek.


Daarna volgen de pagina's waarop alle avonturen en vorderingen van de kleine genoteerd kunnen worden zoals; de eerste keer in bad, de eerste keer kruipen, de eerste woordjes. Maar ook wat het kleintje leuk en niet leuk vindt of wat zijn of haar lievelingsknuffel is enz.
Bij al deze belangrijke zaken staan de mooie, vrolijke tekeningen van Pirkko Vainio van het kleine kuikentje, je wordt vanzelf blij als je naar dat grappige beestje kijkt.


Het is echt een bewaarboek voor later, het kind/de volwassene zal met veel plezier alle aantekeningen lezen en de foto's bekijken over zijn of haar eerste levensjaar.


ISBN 97890448088810 Softcover 48 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2008
Gebaseerd op Voor wie wil vliegen Afmeting 21,6 x 31,3 cm

© Dettie, 1 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER