Non-fictie jeugd

Isabelle de Ridder

Dit is mijn huis
Serie: Willewete
Illustraties: Hiky Helmantel
Tekst: Isabelle de Ridder


Dit is een boek uit de informatieve serie voor kinderen: Willewete…
Het is eerder verschenen in 2020, en in verband met het thema van de Kinderboekenweek opnieuw uitgegeven. Dat thema is namelijk 'Bij mij thuis'.
Thuis is waar je woont. Je kan op heel veel verschillende manieren wonen. In andere landen wonen mensen anders en vroeger was het ook anders dan nu.


Wil je weten hoe Fien en Jens wonen?
Grappig: die wonen in een huis, eigenlijk een heel gewoon huis, maar ze spelen dat ze anders wonen!
Dat doe jij misschien ook wel eens: ze hebben een huis gebouwd van stoelen en kleden!


Fien en Jens laten ook zien hoe hun slaapkamer eruitziet, en dan gaat het in het boek verder over hoe mensen vroeger woonden. Je zal het niet kunnen geloven, maar nog niet zo heel lang geleden woonden mensen in een kleine ruimte bij elkaar. Er was geen aparte doucheruimte, de wc was buiten, en slapen dat deed je ook gewoon in die ruimte!


Moet je zien hoe mensen tegenwoordig wonen: er zijn rijtjeshuizen, flats of appartementen, twee-onder-een-kapwoningen of bungalows. En de mensen die wat meer geld hebben wonen misschien in een landhuis of een kasteel. Maar er zijn ook mensen die niet zo veel geld hebben en die wonen in een kartonnen doos!
In andere landen wonen de mensen ook anders. Als je bijvoorbeeld in Groenland woont, op het ijs, heb je niets aan een villa met een zwembad.


Maar hoe worden die huizen gebouwd? Eerst wordt een huis getekend, en dan gaan er een heleboel mensen aan het werk om te bouwen wat er getekend is: een timmerman, een elektricien, een verwarmingsmonteur en nog veel meer.
Midden in het boek vind je een grote plattegrond waar alles op getekend is. Je kijkt je ogen uit! Weet je bijvoorbeeld waar een meterkast voor dient?


En als extraatje lees je dan ook nog hoe dieren wonen: een burcht, een holletje, een web. Net als mensen hebben dieren ook allerlei soorten huizen.
Zelf kun je ook aan het werk: je kan een huis vouwen, of een paar vragen beantwoorden. Dan kun je zien of je het boek misschien nog een keertje goed moet lezen!
Hoewel dat eigenlijk ook zonder de vragen leuk is, er valt zo veel te ontdekken!


Isabelle de Ridder ( Delft, 1972) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de universiteit van Utrecht waarna ze aan het werk ging als tekstschrijver en redacteur. Ze is ook nog juf geweest, waarna ze besloot boeken voor kinderen te gaan schrijven.


ISBN 9789044836899 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Illustraties van Hiky Helmantel | Afmeting 25.8 x 26.7 cm| Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 9 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER