Non-fictie jeugd

Uwe Klindworth

altMelk komt uit een pak en jeans groeien op een akker
Het grote boek over alledaagse dingen
Uwe Klindworth


Inderdaad zijn de onderwerpen heel gewone dingen, waar je bijna iedere dag mee te maken hebt: kauwgom, plastic, aardappelen of rijst, cacao, bananen enz. Het zijn dingen waar je je eigenlijk niet over afvraagt waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt. Toch is het heel leuk om dat wel eens een keer uit te zoeken.
Dit boek biedt een ingang – want er zijn nog zoveel meer dingen, die je dan zou willen weten.
Ieder onderwerp begint met een tweepagina’s grote afbeelding, waarop je kunt zien waar het product, of in ieder geval de grondstof groeit, hoe het dan verwerkt wordt en bij ons terecht komen. Dat zijn heel kleurige tekeningen  - een beetje in de geest van de Van Haasterenpuzzels – waar heel grappige dingen in zitten.

Ik sla een willekeurige open: cacao.
Links op de pagina zie je de plantages, en mensen aan het werk: plukken, vervoeren, in zakken scheppen, vervoeren, die zakken op een schip laden. Rechts aan de andere kant van het water, ligt het schip aangemeerd, en zie je mensen chocolademelk drinken (dat denk ik dan dat ze dat drinken). Er is een proeflokaal, een chocoladefabriek. Ha, en een tandarts! Dit zijn maar een paar dingen van wat er te zien is op die vrolijke drukke tekeningen. Dan volgen er twee pagina’s, met tekst en schematische schetsen waarop je kan zien hoe de cacaoboom er uit ziet, de boon en een plaatje waarop chocolade afgebeeld wordt: taart, bonbons, pudding.


Volgens de informatie waar ik gegevens over dit boek vond, kloppen niet alle gegevens. Dat is natuurlijk heel jammer, maar aan de andere kant: als een kind meer wil weten, komt het daar wel achter. Hoop ik. Er is ook een andere tekortkoming, vind ik: als je het hebt over al die producten waarvan de grondstof uit derdewereldlanden komt, zou je dan geen aandacht mogen besteden aan de minder fraaie omstandigheden daar? Alle mensen op de platen lachen!
Daar gaat het niet over, kun je als argument aanvoeren. En ook hier geldt dat een geïnteresseerd kind dat wel ontdekt.
Het is verder een heel erg leuk boek, waar je toch veel van leert, en dat leuk is om te bekijken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN  9789058780669  |hardcover | 64 pagina’s  | Cyclone Boekproducties | april 2011

© Marjo, 8 april  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER