Non-fictie jeugd

Christine Kliphuis

http://www.christinekliphuis.nl


Zie ook de recensie over het boek Kortsluiting (10+) van Christine Kliphuis. (Over een meisje met een moeder die MS heeft).

 

De ADHD van André
Als het druk is in je hoofd
illus
traties: Helen van Vliet
tekst: Christine Kliphuis


'André, schiet nou eindelijk eens op! Moet ik dan alles tien keer zeggen? Straks kom je weer te laat op school! [...]
Met zijn armen als vleugels gespreid rent hij zijn kamer door en de gang op, dan de trap af en weer naar boven. 'Hier komt Super-André!' roept hij. Dat is lachen.
Ineens staat zijn moeder naast hem. Ze grijpt hem bij zijn arm. 'Waarom luister je toch nooit? '[...]


André luistert altijd wel maar is steeds zo snel afgeleid dat hij alles onmiddellijk weer vergeet. In zijn hoofd verschijnt er aldoor iets nieuws wat om zijn aandacht vraagt.  Als hij bijvoorbeeld lekker zijn broodje eet en denkt hoe maken ze pindakaas? Dan probeert hij het gelijk uit. Dus legt hij een plak kaas op zijn boterham met pindakaas... Kijk, dát is nou leuk! denkt hij. Mama vindt dat minder leuk. En in zijn haast om het weer goed te maken, gooit André vervolgens zijn beker melk om.


Zo gaat het eigenlijk elke dag met André. Hij is overal razend enthousiast over, wil alles gelijk doen, en bedenkt ter plekke allerlei nieuwe dingen die je ook kunt doen. Bijvoorbeeld lekker met je handen op je tafeltje trommelen als ze een verjaardagsliedje zingen want dat klinkt zo leuk.  Of als een kangoeroe ronspringen of achteruit lopen. André heeft het gewoon altijd druk met alles wat hij ziet, hoort, denkt en uitprobeert. Hij wil álles wel weten, eropaf gaan. Maar ja op school kan dat niet en ook de kinderen op school vinden André's wilde gedrag niet fijn. Hij wordt dan ook nooit op een verjaardagsfeestje gevraagd en dat is niet leuk voor André, want stiekem zou hij dat best wel willen.


De juf vindt André heel aardig maar ze maakt zich ook zorgen, omdat André zo druk is en niet stil kan zitten, gaat het leren ook niet zo goed. Dat vertelt de juf ook aan mama en daarom gaan ze samen naar de dokter. Misschien kan hij er voor  zorgen dat het in André's hoofd wat rustiger wordt...


Vervolgens lezen we hoe de ADHD van André (want dat heeft hij) vastgesteld wordt en wat er aan gedaan kan worden. Er blijken allerlei technieken te bestaan om het wat rustiger voor kinderen met ADHD te maken, zowel qua omgeving en/of in het hoofd. Welke technieken dat zijn, is in dit boek te lezen. André krijgt uiteindelijk ritalin, en het is voor hem heel bijzonder dat die constant op topsnelheid draaiende motor in zijn hoofd nu rustig stationair loopt. Daardoor gaat het zowel op school als privé veel beter.


Omdat het leven met ADHD in een leuke verhaalvorm gegoten is, is het boek voor kinderen ook begrijpelijk om te lezen. Zo krijgen ze op een heldere, klip en klare manier te weten wat er met hen aan de hand is én hoe en wat er allemaal aan gedaan kan worden om het gevolg van ADHD niet uit de hand te laten lopen.

Achterin het boek staat een uitgebreide toelichting over ADHD voor ouders en begeleiders, inclusief de voor- en nadelen van het gebruik van middelen als ritalin en dergelijke. Ook zijn daar goede (internet) adressen rond ADHD te vinden.


Opnieuw een fijn en verhelderend boek uit De ziekenboeg Extra serie. Petje af voor de schrijfster én de illustratrice, die dankzij haar vrolijke tekeningen het boek nog prettiger maakt.


Zie ook het inkijkexemplaar


iSBN 9789051162646 | Hardcover | 61 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2018
Afmeting 13,0 x 20,7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

Dettie, 20 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De diabetes van Daan
Als je elke dag moet opletten
illustraties: Helen van Vliet
tekst: Christine Kliphuis


'De ziekenboeg' boekjes van Christine Kliphuis zijn een begrip aan het worden in kinderboekenland. Op een heldere en vlotte manier vertelt zij wat er gebeurt als een kind een bepaalde ziekte krijgt.


"Christine Kliphuis praat voor alle boeken in de serie uitgebreid met artsen en verpleegkundigen. Ook spreekt ze met jonge patiëntjes, die haar precies  vertellen hoe ze zich voelen. Christine vertelt alle nuttige informatie die ze heeft verzameld op een speelse manier en vanuit de belevingswereld van een kind. De vele illustraties van Helen van Vliet ondersteunen en verluchtigen de situaties en verduidelijken de gebruikte medische voorwerpen."


Deze keer gaat het over Daan, die steeds maar zo moe is en heel veel dorst heeft. Mama denkt eerst dat hij het te druk heeft gehad maar als ook de juf haar zorgen uitspreekt, gaat mama toch maar met hem naar de dokter. De dokter heeft wel een vermoeden als Daans moeder vertelt wat er aan de hand is.  Het blijkt dat de bloedsuiker van Daan te hoog is. Dat is niet zo goed, want dat kan betekenen dat Daan diabetes heeft. 'Het wordt ook wel suikerziekte genoemd, maar wij praten liever over diabetes.' Daan kan gelijk naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.


De dokter in het ziekenhuis zegt dat Daan inderdaad diabetes 1 heeft en probeert hem zo precies mogelijk te vertellen wat dat inhoudt. Dat doet ze in heel duidelijke woorden. Papa en mama luisteren ook goed naar wat de dokter te vertellen heeft, zodat ze straks Daan goed kunnen helpen. Mirjam, een diabetesverpleegkundige, vertelt aan mama en Daan wat hij thuis moet doen om zo fit mogelijk te blijven.


Gelukkig voelt Daan zich al snel veel beter dankzij de juiste behandeling en mag hij al snel naar huis. Ook op school gaat het beter, Daan is veel minder moe.
In Daans klas weten ze ondertussen ook wat diabetes is dankzij de spreekbeurt die Daan erover gehouden heeft. - Elk kind kan overigens dit boekje ook heel goed voor een spreekbeurt gebruiken. -
En zo leert Daan langzaam te wennen aan het feit dat hij Diabetes heeft.


Opnieuw een uitstekend boekje waarin in klip en klare taal alles rond diabetes 1 (insulineafhankelijke diabetes) uit de doeken gedaan wordt.
Om het helemaal compleet te maken staat achterin het boek nog allerlei informatie voor ouders en/of verzorgers. Ook staan er webadressen in voor kinderen, ouders en leerkrachten.


- De afgelopen 25 jaar schreef Christine Kliphuis naast haar werk 22 boeken, waarvan 21 voor kinderen. Het begon allemaal met de medische kinderserie De ziekenboeg. Christine startte daarmee omdat ze vond dat er meer boeken voor kinderen moesten komen over medische onderwerpen. De serie telt nu 16 titels over verschillende onderwerpen. Van buisjes in je oren tot epilepsie, van amandelen knippen tot astma. -

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051162653 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2018
Herziene druk. Eerder uitgegeven in 2003 | Afmeting 13,0 x 20,7 cm | Leeftijd 4-10 jaar

© Dettie, 26 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De epilepsie van Annemarie
Als je hersens soms op hol slaan
illustraties: Helen van Vliet
tekst: Christine Kliphuis


In dit boekje wordt in verhaalvorm aan kinderen verteld wat epilepsie is.


Annemarie is het meisje waarover het verhaal gaat. Zij kreeg vorig jaar voor het eerst een epilepsie-aanval maar wist toen natuurlijk nog niet wat dat was. Annemaries moeder was erbij en was erg geschrokken want, hoewel het niet gevaarlijk is, zo'n aanval ziet er wel een beetje griezelig uit.
Daarna wordt verteld dat ze naar de ziekenhuis gaan waar een heel aardige dokter Annemarie onderzoekt. Ook krijgt Annemarie een EEG en wat dat is wordt ook precies verteld, er staan grappige tekeningen bij de tekst waardoor iedereen helemaal kan volgen wat er gedaan wordt bij zo'n EEG. Ook wordt er wat bloed bij Annemarie afgenomen.
Het blijkt dat Annemarie aanleg voor epilepsie heeft. Ze moeten eerst maar afwachten of Annemarie nog een aanval krijgt want het kan best zijn dat het bij deze ene keer blijft. Wel geeft de dokter een neusspray mee, dat is een noodmedicijn, voor het geval dat ze toch nog een aanval krijgt. Jammer genoeg krijgt Annemarie toch nog een aanval en daarna moet ze medicijnen gebruiken, maar voor de rest is er eigenlijk niets aan de hand.


De schrijfster heeft het slim aangepakt. Omdat in het verhaal Annemarie's haar eerste schooldag op haar nieuwe school heeft, laat ze Annemarie aan haar nieuwe klas vertellen dat ze epilepsie heeft. Veel kinderen hebben daarop vragen die Annemarie prima weet te beantwoorden en juf Jiska legt heel goed uit wat er in je hoofd gebeurt als je epilepsie hebt. En zo krijgen wij via dit leuke verhaal ook alle informatie over epilepsie.
De afbeeldingen vullen die informatie goed aan.
Achterin het boekje staan nog tips voor de ouders en/of verzorgers en enkele internetadressen waar nog meer over epilepsie op te vinden is.

Opnieuw een uitstekend informatief boekje uit De Ziekenboeg Extra reeks. Op de site van de schrijfster staat daarover te lezen "De Ziekenboeg Extra is het vervolg op De Ziekenboeg. De boeken gaan over kinderen die een ziekte hebben die niet vanzelf overgaat, zoals diabetes of epilepsie. Dat heet een chronische ziekte. Vaak houd je zo'n ziekte je hele leven en moet je bijvoorbeeld medicijnen slikken. Of je kunt niet alles doen wat andere kinderen kunnen." Het lijkt me ook een prima boekje om te gebruiken als je een spreekbeurt over epilepsie wilt houden.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051162622 | Hardcover met stofomslag | 58 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | mei 2015
Voorlezen vanaf ca. 4 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar. (Eerder uitgegeven in 2001)

© Dettie, 26 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

IJs voor Matthijs
Over je amandelen knippen
illustraties: Helen van Vliet
tekst: Christine Kliphuis


In dit mooie hardcoverboekje lezen we dat Matthijs aldoor maar keelpijn heeft. Mama vindt dat hij nu maar eens naar de dokter moet en deze stuurt hem door naar de Keel-Neus-Oor (KNO) arts. Matthijs vindt het daar wel grappig want hij mag zijn tong uitsteken naar de dokter én hij krijgt als hij weggaat een supergave sticker!


Op weg naar huis vertelt papa dat de keelamandelen van Matthijs eruit moeten. Dat vindt Matthijs maar raar, amandelen zijn toch van die lekkere nootjes? Papa legt uit wat keelamandelen zijn en dat die van Matthijs steeds ziek zijn. Eenmaal thuis moet Matthijs voor de spiegel zijn mond heel wijd open doen en dan ziet Matthijs ze! Twee rode bobbels...

Papa vertelt precies wat de dokter gaat doen en dat als de amandelen eruit zijn gehaald, zijn keel wel zeer doet, maar... hij moet van de dokter dan veel koude limonade drinken en ook veel ijsjes eten! En dat vindt Matthijs wel supergaaf.
Matthijs krijgt de eerste dagen na het knippen een 'billenpil'. Matthijs moet wel om lachen om die naam en het helpt ook nog eens fijn tegen de pijn. Ook het ijs en de koude limonade zijn heerlijk, dan doet zijn keel gelijk wat minder zeer. Na een week voelt Matthijs niets meer en is zijn keel weer helemaal beter!

In het boekje is in prettige verhaalvorm beschreven wat er allemaal gebeurt als de keelamandelen geknipt moeten worden. Papa vertelt op een realistische maar lieve manier precies wat de dokter gaat doen, er wordt niets vergeten. Ook wordt in het verhaal vertelt dat het wel zeer doet maar dat de pijn heel gauw weg is. Achterin het boek staan tips voor ouders en verzorgers en een url van de voorlichtingspagina van de kno vereniging.
Bij alle informatie staan veel grappige zwart-wit afbeeldingen, die het boekje vrolijker en nóg geschikter maken om het 'griezelige' `rond de ingreep weg te nemen.
Kortom, Een uitstekend, informatief en kindvriendelijk boekje uit De ziekenboeg serie.


Zie ook het Inkijkexemplaar en de website www.ziekenboeg.com


ISBN 9789051162691 Hardcover met stofomslag 30 pagina's NUR 213 Uitgeverij De Vier Windstreken mei 2015
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 25 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De MS van Tess
als elke dag onzeker is
Illustraties: Helen van Vliet
Tekst: Christine Kliphuis


Tess is de laatste tijd heel moe en nu heeft ze ook nog last van haar oog, ze ziet er niet zo goed mee en het doet zeer.
'Morgen gaan we naar de huisarts', zegt mama. Misschien moet ik wel een bril denkt Tess, best wel leuk.
Maar de dokter vertrouwt het niet en schrijft een verwijsbriefje voor het ziekenhuis. Hij denkt dat ze MS heeft. Hij wil dat Tess onderzocht wordt.


In dit boekje wordt op een prettige manier verteld welke onderzoeken Tess krijgt om te kijken of ze wel of geen MS heeft. Er wordt gebruik gemaakt van een MRI scan. Papa en Lola haar lievelingsknuffel mogen bij Tess blijven als ze de scan krijgt. Ook mag Tess naar haar eigen muziek luisteren.
Het doet helemaal niet zeer gelukkig, het apparaat maakt alleen veel lawaai. Tess krijgt die dag nog meer onderzoeken, waarvan ook goed uitgelegd wordt hoe die precies verlopen en wat ze gaan doen. Na een paar weken horen ze de uitslag.


Het blijkt dat de huisarts gelijk had, Tess heeft inderdaad MS. Daarna geeft de dokter van het ziekenhuis door middel van tekeningen precies aan wat MS is.  Het komt niet zo vaak voor bij kinderen zegt hij, maar ze kunnen wel veel doen o.a. met medicijnen zodat Tess zo weinig mogelijk last van de MS heeft.
Tess vindt het maar stom, ze wil helemaal geen MS, ze wil helemaal geen medicijnen, ze wil helemaal geen schub (spreek uit als sjoep) waardoor ze tijdelijk heel moe kan worden of slecht kan zien of lopen.
Fleur, de MS verpleegkundige, vertelt waarom Tess wel de medicijnen moet nemen en ze komt ook op de school van Tess vertellen wat MS is zodat de klasgenootjes van Tess beter begrijpen dat ze niet altijd alles kan. Fleur legt alles heel duidelijk uit wat Tess wel fijn vindt.


Het boek is bedoeld voor kinderen met MS in de leeftijd tot 10 jaar.
Een prima inzichtgevend boekje waarmee aan de kinderen duidelijk gemaakt kan worden wat MS inhoudt en welke verschijnselen en gevolgen er voor het kind zijn. Achterin het boekje staat toelichtende informatie voor ouders en leerkrachten en enkele webadressen.
Doorheen het boek staan leuke tekeningen in grijstinten die het verhaal rond Tess uitstekend aanvullen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051169829 Hardcover 64 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken november 2013

© Dettie, 1 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De astma van Alex
als je soms moeite hebt met ademen
Illustraties: Helen van Vliet
Tekst: Christine Kliphuis


“De ziekenboeg” is een serie informatieve boekjes voor kinderen over kwalen die kinderen kunnen krijgen. Denk hierbij aan buikgriep, amandelen knippen of over wat er gebeurt wanneer je been in het gips moet. De astma van Alex is een boekje uit de “Extra” serie. Deze reeks behandelt chronische ziekten.


De astma van Alex begint met een flinke verkoudheid van Alex. Omdat het hoesten niet overgaat en Alex op een avond erg benauwd wordt, gaan ze naar de dokter. In het ziekenhuis krijgt Alex een kapje over zijn neus en mond waarin een medicijn verneveld wordt. Er wordt duidelijk stilgestaan bij het feit dat dit best angstig is, maar ook dat Alex merk dat hij heel snel meer lucht krijgt. Het verhaal begint dus met een kleine aanloop, gevolgd door een acute benauwdheid. Daarna volgt het traject van onderzoeken en tests om te zien waardoor Alex zo benauwd wordt. Naast de behandeling met medicijnen komen ook preventieve maatregelen zoals een speciale hoes over het matras, knuffels goed uitwassen en allergie voor huisdieren aan de orde.

Een nuttig boekje dat in heldere taal uitlegt wat astma inhoudt en wat voor impact het heeft op het dagelijkse leven van een kind. Mijn dochter wilde graag dat ik het verhaal voorlas, omdat ze een familielid heeft die de beschreven pufjes gebruikt. De interesse in het onderwerp is er dus wel. Echter had ze het na twee bladzijden al gezien… Het boekje staat vol met informatieve tekst en er staan zwart-wit tekeningen in. Terwijl op de voorzijde een bontgekleurde prent staat. Het is jammer dat de makers van dit boekje niet gekozen hebben voor kleur. Dat spreekt kinderen meer aan, waardoor de aandacht beter bij het boekje te houden is. Qua tekst is er niets aan te merken op het boekje.


ISBN 9789051162639 Hardcover 64 pagina’s ǀ De vier Windstreken ǀ Januari 2013
Leeftijd 4 – 8 jaar

© IreneK, 26 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER.

 

De buik van Bram
Illustraties: Helen van Vliet
Tekst: Christine KliphuisDe buik van Bram is een boekje uit de serie “De Ziekenboeg” waarin op eenvoudige wijze wordt uitgelegd wat een bepaalde ziekte inhoudt en wat je kunt verwachten qua onderzoek en behandeling. De informatieve verhalen zijn bedoeld voor kinderen van vier tot acht jaar. De buik van Bram gaat over een jongetje dat buikgriep heeft. De symptomen, koorts, buikpijn, overgeven en poep dat op chocoladevla lijkt komen aan bod. Na het eventjes aangekeken te hebben, besluit mama de dokter te bellen. Die komt langs, iets wat tegenwoordig voor een buikgriepje niet (vaak) meer gebeurt. De meeste kinderen zullen gewoon op het spreekuur moeten komen met dit soort klachten. Wat dat betreft is het – opnieuw uitgebrachte boekje – wellicht niet helemaal meer up-to-date.


De tekst in het boekje is helder en goed te begrijpen voor kinderen uit de doelgroep. De tekst wordt ondersteund door zwart-wit tekeningen, wat ik persoonlijk een gemiste kans vind. De kaft van het boekje heeft een kleurrijke prent en trekt de aandacht van kinderen. De binnenzijde valt dan al snel erg tegen. Dat merkte ik ook bij mijn dochter. Ze pakte zelf het boekje omdat de titel haar interesse wel wekte en de prent op de voorzijde er leuk uitzag. Het verhaal kon haar wel even boeien, maar omdat het boekje nogal een saai uiterlijk had, was ze al snel weer wat anders aan het doen. Een gemiste kans van de uitgever; juist met dit soort onderwerpen kun je hoge ogen scoren met kleurrijke prenten.


Hoewel ik de serie boekjes erg nuttig vind, vraag ik mij af of het erg zinvol is om een boekje over buikgriep te schrijven. Ik denk dat weinig ouders juist over dit onderwerp een boekje zoeken. Het boekje zou in de wachtkamer van de huisarts overigens niet misstaan. Persoonlijk denk ik dat het boekje meer waarde had gehad als het een bezoekje aan de huisarts in het algemeen beschreef, zonder direct in te gaan op het ziektebeeld van Bram.
Een basisboekje over een bezoek aan de huisarts, naast boekjes over specifieke onderwerpen zoals blindedarmontsteking, buisjes in de oren en chronische ziekten lijkt mij een beter alternatief.


ISBN 9789051162738 Hardcover 32 pagina’s De Vier Windstreken Januari 2013
Leeftijd 4 - 8 jaar

© IreneK, 24 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER