Non-fictie jeugd

Kaye Stearman

Praten over... Thuislozen


De serie "Praten over..." , geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar, brengt boeken over maatschappelijke problemen, zoals slavernij, dierenrechten en nog meer. Ook dit boek over Thuislozen is uit die serie.


Stearman begint met vertellen dat er verschillende soorten thuislozen zijn. Je kan er zelf voor kiezen, maar het merendeel is thuis- en vaak ook dakloos door het verschijnsel 'milieudegradatie'. Die term wordt gebruikt als wouden worden verwoest, vruchtbare grond wordt uitgeput of watervoorraden vervuild worden. Dat kan weer op verschillende manieren gebeuren: oorlog is de belangrijkste, maar vlak ook de grote bedrijven niet uit, die zonder pardon grond opgeëist hebben in derde wereldlanden, zoals de Shell dat deed inde Nigerdelta. Of de miljoenen Chinezen die gedwongen moesten verhuizen in verband met de Olympische spelen in Seoel.
Natuurrampen veroorzaken ook grote ellende... en omdat hulp bij de opbouw uitblijft, gaan mensen vaak weer op eenzelfde gevaarlijke plek wonen. Het gevolg van zulke problemen is dat mensen in vluchtelingenkampen leven. Of ze wonen in opvanghuizen, of in onbewoonbaar verklaarde woningen. Of nog erger in huizen van karton en golfplaten, of op straat met misschien een stuk plastic als bescherming.


Het boek vertelt aan de hand van verhalen over thuislozen hoe de situatie in diverse landen is. Vooral India en Afrika, maar ook in Europa zijn er thuis- en daklozen. Er worden ook getallen genoemd, maar die zijn zo hoog dat het niets meer zegt. Daarom is het beter over individuele gevallen te vertellen, zoals hier gebeurt. Met foto's erbij. In aparte katernen staat vaak nog wat algemene informatie en achterin staat weer de bijbehorende woordenlijst.
Ik vind het een duidelijk boek, dat goede informatie geeft. Er wordt goed afgewisseld tussen droge tekst en meer aansprekende verhalen, en er is voldoende fotomateriaal. Jammer alleen dat de vertaler soms van die kromme zinnen geproduceerd heeft.


ISBN 9054952865 Gebonden, 64 pagina's Met illustraties Verschenen: januari 2000 Ars Scribendi vertaald door T Dijkhof

© Marjo

Reageren? Klik hier!