Non-fictie jeugd

Yoshida Seiji

Huizen met een verhaal
Yoshida Seiji


Een prachtig boek om steeds weer opnieuw op te pakken en open te slaan, om je dan weer te verwonderen over de prachtige afbeeldingen, maar ook over de verhalen die erbij staan.
Verhalen dus over fantastische huizen, die stuk voor stuk heel bijzonder zijn.
Er zijn er die best gebouwd kunnen worden, maar ook zie je huizen, die echt ludiek zijn én die er nooit gebouwd zullen worden. Zo kan het dus best dat je een huis ziet waarbij verteld wordt dat dat er geen elektriciteit is, maar er wel een ruimte is waar een wasmachine en een droger staan!
Ze worden bewoond door allerlei verschillende mensen, of door wezens zoals heksen, trollen en geesten.


Er is dat huis dat helemaal gebouwd is voor als het echt heel erg koud is. Het heeft een groendak (er groeit gras op), en ligt half onder de grond. Het is niet groot maar iedere ruimte is optimaal benut, en daar zitten hele slimme ideeën bij. Dit huis zou in Noorwegen staan, begin 20e eeuw.


We kunnen binnen kijken bij het postkantoor van een drakenkoerier, in het kasteel van het vergeten weeskind of in het laboratorium van een obsessieve botanicus.
En als je altijd al hebt willen weten hoe het huis van de zeven dwergen eruitziet, grijp nu je kans!
De zusters Diesel - kunsthandelaars  - wonen in een diesellocomotief, volledig geschikt gemaakt voor bewoning, en ze reizen er ook overal mee rond.
En er staat een kliniek in het bos. Niet zo gek dat je daar leest dat de dokter meer dieren behandelt dan mensen…
De cacaopeulboomhut, dat is echt een heel speciale woning voor speciale bewoners. Hun huizen bungelen aan de takken en ze maken alles wat ze zelf nodig hebben.


Heel mooi is ook het verhaal over de jongeman die in een verlaten metrostation woont. Er zijn dus echt verlaten metrostations. Of daar ook mensen wonen?
En jawel: er is ook een boekhandel! Zo vol, dat de bewoner er nauwelijks meer kan wonen!


Extra zijn de pagina’s waarop je informatie vindt over diverse soorten daken. Of allemaal verschillende wc’s.
Eh, een lade met zand?? Wel makkelijk, want draagbaar…
Een groot deel van de huizen is gebaseerd op de Japanse architectuur, maar ook op andere continenten deed Yoshida Seiji inspiratie op, zo vertelt hij in de appendix.


Yoshida Seiji (Tokyo), de Japanse maker van het boek, laat ook zien hoe zijn eigen werkkamer er uit ziet. Er is een stripverhaal en je mag ook nog meekijken hoe hij de huizen die je in dit boek ziet gemaakt heeft. Daar staat ook een leuk tekstje bij en een aanduiding uit welk land en tijd het betreffende huis komt. Zo kun je te weten komen waar Yoshida Seiji zijn inspiratie vandaan haalde.
Yoshida Seiji is een megagoede illustrator! Een echte kunstenaar! Geniet mee van dit wondermooie boek!


En kijk HIER!


Zie ook het inkijkexemplaar op YouTube


ISBN 9789044851625 | Hardcover| 136 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2023
Afmetingen: 25.7 x 26.8 | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 12 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER