http://www.marankerinck.nl
http://www.martijnvanderlinden.nl
Zie ook de recensie op Leestafel over het boek Memory konijn van deze schrijfster en illustrator
De Grote Oorlog
Kijkboek over de Eerste Wereldoorlog
Illustraties: Martijn van der Linden
Tekst: Maranke Rinck
Hond, Ezel, Kat, Koe en Duif herdenken de Grote Oorlog, honderd jaar na dato.
In het heden liggen ze bij een vijver. Een rustige plek. Het is geen natuurlijke vijver, iets heeft hem zo doen ontstaan. Dat iets is een bom, meerdere bommen waarschijnlijk. Bommen die vielen tijdens die oorlog lang geleden. De onschuldig lijkende vijver is een mijnkrater gevuld met regenwater.
Als ze herdenken denken ze aan de eerste vliegtuigen, aan de bommenwerpers. Aan de vluchtelingen die in lange kolonnes door het land trokken. Aan de oorlog op zee. Aan het front, waar soldaten in hun loopgraven zaten of vochten om een metertje land. Aan de medische dienst, die achter het front te maken kreeg met zo ontzettend veel gewonden. Aan de dieren die betrokken werden in de strijd: honden die karren trokken; duiven als postbezorgers.
Ze denken ook aan hoe het leven achter het front was, dat ging immers gewoon door.
En ze zien hoe het landschap voor altijd veranderd is, en dat achter dat rustige mooie plekje een vreselijke geschiedenis schuil gaat.
Deze items heeft Martijn van der Linden getekend. Op dubbele pagina’s zien we wat er achter zit, en steeds komen Hond, Ezel, Kat, Koe en Duif ergens op de tekening voor.
Neem bijvoorbeeld dat van de medische dienst. Ezel en Koe trekken de wagen waarin gewonden worden vervoerd. Hond rent door de modder, en Duif heeft een onderonsje met enkele gewonden. Een van hen heeft Poes op schoot.
Om hen heen is aanschouwelijk gemaakt hoe het werk van de verzorgers was. In de modder, met in onze ogen primitieve werktuigen: karren, houten stutten, ‘gekke’ bedden op wieltjes, en dat alles in grote witte tenten. Er zijn veel details, waardoor kinderen geboeid zullen zijn, vooral door het zoekplaatidee met de hoofddieren.
Martijn van de Linden maakte de platen, in een – ik heb er geen verstand van – soort waterverftechniek. Geen scherpe lijnen maar een soort vegen, het duidt precies aan dat het voorbij is vind ik.
Maranke Rinck vult deze mooie platen aan met tekst. Op de eerste plaat staat een korte inleiding, de rest van de tekst staat pas nadat je alle platen hebt bekeken, maar wel ingedeeld op plaat. Blijven we bij de medische dienst, dan staat daar hoe de oorlog goed was voor ontwikkelingen in de geneeskunst; dat de soldaten opgelapt werden en teruggestuurd om weer te vechten; dat er maden gebruikt werden om wonden schoon te maken; dat het Rode Kruis een grote organisatie is geworden.
Een mooie gelegenheid om met je kind naar prachtige afbeeldingen te kijken, en hem/haar meer te kunnen vertellen over de Grote Oorlog. Het zijn immers niet alleen de kinderen die er niets van weten, volwassenen zijn evenmin op de hoogte.
Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van de 100-ste herdenking van WO I.
Voor enkele afbeeldingen, zie: http://www.martijnvanderlinden.nl
ISBN 9789401415316 |Hardcover|36 pagina's |Uitgeverij Lannoo |maart 2014
Vanaf een jaar of 6 maar eigenlijk voor alle leeftijden (vind ik)
© Marjo, 28 juli 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER