Non-fictie jeugd

Marianne Busser en Ron Schröder

http://www.mariannebusser-ronschroder.info

http://www.ivanilia.nl

 

Het leukste boekje over Frankrijk
Illustraties: Vera Bertens
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


Eerder reisden we al af naar Spanje, deze keer blijven we dichterbij: we gaan naar La Douce France!
Op de pagina's met het woord vooraf staan zeehonden afgebeeld. Je vraagt je wel even af: zeehonden? In Frankrijk?

Maar het is echt zo. In het lijstje met bijzondere weetjes staat dat je in Frankrijk met wilde zeehonden kan zwemmen. In dat lijstje staat ook dat jouw sokken misschien wel beter ruiken dan die schimmelkazen die de Fransen zo graag eten! Dat wist je misschien al wel...
Maar dat je een stokbrood niet met de platte kant naar boven op tafel moet leggen?


Er worden saaie weetjes vermeld, zoals: wat is de hoofdstad? Maar ook minder saaie feitjes: in Frankrijk is het verboden om oordopjes of een koptelefoon te gebruiken als je fietst of autorijdt! (moesten ze in Nederland ook doen!)


Wist je dat je in Frankrijk een 15 op je rapport kan krijgen? Daar geven ze cijfers tussen 1 en 20. En dat er op sommige plekken nog van die rare wc’s zijn? (zo leuk! Vera Bertens tekent hier die beroemde Mol (die wil weten enz…)
Informatie over truffels, over de wilde dieren in het land, over wat Fransen lekker vinden, over feestdagen en nog veel meer. Natuurlijk wordt er ook verteld over de beroemde Franse schrijvers. De drie musketiers van Alexandre Dumas, die ken je vast wel.


Aan het einde vind je nog wat zinnetjes in het Frans, handig als je eenmaal daar bent.
En natuurlijk wordt al deze nuttige of gewoon grappige informatie afgewisseld met de leuke verhaaltjes waar het echtpaar Busser-Schröder om bekend staat.
Met voorin een inhoudsopgave en een summiere landkaart.

Dus: mocht je naar Frankrijk gaan: een onmisbaar boekje!

Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim vierhonderd boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048873494| Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2024 | Afmeting 19.7 x 24.2 cm| Illustraties van Vera Bertens | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 18 juli 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het leukste boekje over Spanje
Illustraties: Vera Bertens
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


Het beroemde echtpaar gaat op reis naar Spanje! Natuurlijk ontbreken hun beroemde versregels niet, maar het is toch vooral een boek met heel veel informatie. Over Spanje dus.


Denk nu niet dat je een saai informatief boek voor je neus hebt liggen, want dat is het dus helemaal niet. Allereerst is het boek voorzien van hele leuke tekeningen. Humoristische tekeningen: wist je dat er huizen bestaan die kunnen  glimlachen? Vera Bertens laat het zien!
Er zijn heel veel feiten op te nomen over Spanje: de saaie, die vertellen over hoe groot, welke hoofdstad en hoeveel eilanden m]natuurlijk. Maar ook grappige weetjes – die net zo goed op waarheid berusten! – over hoeveel toeristen er komen ieder jaar, en dat Spanje de grootste bananenproducent is.
Er wordt verteld over de feesten die in Spanje gevierd worden. Een verjaardag, ja, dat kennen wij ook. Maar Spanjaarden mogen twee verjaardagen vieren! Er wist je dat er ieder jaar een tomatengevecht is, dat nergens grootser wordt aangepakt? Behalve met tomaten gooien Spanjaarden ook met wijn!
(Hm, misschien moeten ze daar maar mee stoppen, net als met dat stierenvechten.)


Er wordt aandacht besteed aan Spaanse uitdrukkingen, die dan toch net weer anders zijn dan de onze. Weet je wat het betekent als je zegt van iemand dat hij of zij gemaakt wordt van hete peper?
En welke dieren kun je tegenkomen in Spanje? Wolven en beren ja. Maar gelukkig slapen die overdag veelal. Spanjaarden zijn nogal bijgelovig, maar misschien geloof jij ook wel in de tandenfee? In Spanje is dat een muisje…


Nog veel meer leuke weetjes staan er in dit boek.
Laat je ouders het je maar eens voorlezen, en bekijk zelf de mooie tekeningen!


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim vierhonderd boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.
Op hun website kun je je aanmelden voor hun gezellige nieuwsbrief.


Meer over Vera Bertens: klik HIER


ISBN  9789048868957 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2023
Leeftijd vanaf 5 jaar| Afmeting 19.7 x 24.2 cm

© Marjo, 11 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het dikke kriebel-
beestjesboek

Illustraties: ivan en ilia
Tekst: Marianne Busser en Ron SchröderDe ondertitel is: ‘Vrolijke versjes en leerzame weetjes over insecten en andere kriebelbeestjes.’

Klaar is Kees, want dat is het precies wat dit boek te bieden heeft!
En inderdaad, doe je het boek open, dan vliegen en kruipen de beestjes je om de oren. Gelukkig niet letterlijk, want er zitten ook best beestjes bij die er griezelig uitzien, of diertjes die steken. Daardoor is het ook zover gekomen dat wij mensen de neiging hebben om al die kleine beestjes ver van ons weg te houden, maar eigenlijk zijn ze ieder op zich heel bijzonder.


Het is dan ook een heel goed idee om het boek te beginnen met een hoofdstuk over hoe je een insectenhotel kunt maken. Goed voor vogels, staat er. Natuurlijk. Maar ook een hele goede gelegenheid om de beestjes eens van dichtbij te bekijken.
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden: een insectenhotel werkt het beste met gaatjes van allerlei afmetingen en je kan het beter niet schilderen, van verflucht houden ze niet. Ook kun je beestjes op andere manieren lokken – en bekijken: een omgekeerde bloempot met stro neerzetten. Of gewoon een rommelig stapeltje stenen.
En ga dan maar eens kijken welke bewoners in zo’n huisje trekken!

Misschien kun je met behulp van dit boek dan wel meer te weten komen over het beestje. Ze staan er natuurlijk niet allemaal in, dat zou een enorm dik boek worden! Maar in dit boek kan je goed kijken naar onder andere gaasvliegen, bijen, of een lieveheersbeestje. En naar beestjes als een kruisspin, een meikever of de strontvlieg. Die laatsten zal je trouwens niet zo snel in je insectenhotel aantreffen. Ook de libel of het bootsmannetje niet, want die wonen in water. Voor hen kan je dan weer een mini-aquarium maken.
En wat denk je van een wormenpot? Die heb je zo gemaakt? En dan kun je precies zien hoe wormen gangen graven en blaadjes die je hen als eten geeft de grond in trekken.


Als je genoeg gezien hebt van de waterdiertjes of de wormen, dan breng je ze natuurlijk weer terug de natuur in, want eigenlijk willen we die beestjes niet in huis. Net zomin als vliegen en muggen. Nu staan er in het boek ook natuurvriendelijke tips over hoe je kan voorkomen dat die binnen komen: een bekertje met azijn kan voorkomen dat je last hebt van vliegen en pepermuntolie schijnt ook te helpen, maar dan vooral tegen spinnen. Want ja, in huis zijn er ook best veel insecten, die daar net zo thuis zijn als jij bent…


Je hebt ze liever niet: houtwormen of zilvervisjes maar wist je dat een zilvervisje je juist helpt door mijten te eten? Zijn neefje de papiervis lijkt nogal op hem, maar die is juist wel schadelijk: een papiervisje eet papier, en maakt dus dingen kapot.
En echt, als je eenmaal die moederspin hebt gezien met al haar kleintjes, dan vind je spinnen vast minder eng!


Dat komt natuurlijk ook door de leuke tekeningen van ivan en ilia. Zij weten al die kleine kriebel- en steekbeestjes zo weer te geven dat ze er helemaal niet meer akelig uitzien. Het gezin spin dus ook, en die duizendpoot die een soort high-five doet is ook erg grappig.
Zelfs die akelige glibberige naaktslakken zien er schattig uit.
Wat zeg je? Naaktslakken zijn geen insecten? Nee, dat klopt natuurlijk.


Er staan nog meer diertjes in het boek die echt geen insect zijn  - een spin eigenlijk ook niet, want die heeft acht poten, een insect heeft er zes. De eerder genoemde worm en duizendpoot zijn ook geen insecten - een worm hoort bij de ongewervelde dieren en een slak bij de geleedpotigen. En pissebedden zijn dan weer koudbloedige schaaldieren. Toch passen ze prima in dit boek, omdat ze bij al die kleine beestjes horen die je in en rond huis kunt tegenkomen.

Zo is het dus: van dit boek kan je veel leren, en ieder boek van het echtpaar Busser – Schröder is een feest om te lezen!
Net als ieder boek dat geïllustreerd is door ivan en ilia een genot voor het oog is.


Nog wat overbodige uitleg: de hoofdstukken die meer algemene informatie geven staan als gewone tekst in het boek, maar als het over een bepaalde soort insect – of ander dier dus – gaat, is er natuurlijk de bekende versvorm, waar Marianne Busser en Ron Schröder beroemd om zijn. En die worden aangevuld met kadertjes wist-je-datjes.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben al zo ontzettend veel geschreven dat het haast niet mogelijk dat iemand hen nog niet kent, maar voor het geval dat hebben zij ook een site:  www.mariannebusser-ronschroder.info


ISBN 9789048848508 | hardcover | 121 pagina's | Uitgeverij Moon | april 2019| Leeftijd vanaf 4 jaar
Afmeting : 25,3 x 25,2 x 1,8 cm.

© Marjo, 29 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER