Non-fictie jeugd

Janneke Helling-van Rheenen

Heb ik dat?
over Tourette, PDD-nos en ADHD
Janneke Helling-van Rheenen


" 'Heb ik dat?!' waren Julians woorden toen de diagnose gesteld werd. Hij sprak het uit met een mengeling van nieuwsgierigheid en afschuw: nog meer ellende. Hij had ook al de diagnose PDD-nos gehad. 'Maar wat is dat dan eigenlijk precies?' was zijn volgende vraag. En die bleek niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het was moeilijk informatie te vinden en informatie voor kinderen bleek een nog groter probleem. Daarom heeft zijn moeder Janneke Helling-van Rheenen dit boek geschreven."


Janneke Helling-van Rheenen heeft dat heel goed aangepakt. In het boek voert ze haar zoon Julian (9 jaar) op die uitlegt wat er gebeurt als je het Syndroom van Giles de la Tourette hebt. Julian weet dat hij tics heeft en geluiden maakt, zoals hoge gilgeluiden, of gekke gezichten trekt. Hij vertelt dat hij dat niet expres doet, het gebeurt gewoon vanzelf! Er zijn nog andere dingen waar hij last van heeft. Hij kan heel kwaad worden of iets omgooien waar een ander kind mee aan het spelen is. Ook dat wil hij eigenlijk niet doen maar hij kan er niets aan doen, het moet.
Julian legt uit hoe hersenen werken en dat bij hem de remmen in zijn hersenen niet zo goed werken. Daarna vertelt hij wat tics zijn en wat voor soort tics er zijn, bijv. bewegingstics of geluidtics. Julian moet bijvoorbeeld ook altijd zijn kleren op dezelfde manier aantrekken dat noemen ze dwangmatig gedrag waar veel kinderen met Tourette last van hebben.
Hij vertelt ook hoe ze aan de naam Tourette komen, dat is heel leuk om te weten!


Julian heeft ook PDD-nos, dat is net als Tourette een neurologische stoornis, een stoornis in je hersenen. Hij vertelt wat PDD-nos is. Het komt er in feite op neer dat Julian de (gedrags)regels heel moeilijk vindt om te begrijpen. Als hij bijvoorbeeld wil voetballen dan speelt hij gewoon mee en maakt het hem niet veel uit in welk doel hij schiet. Maar voetballen heeft zijn regels en dat vindt hij dan wel lastig. Ook visite een hand geven of netjes met mes en vork eten zijn regels maar die staan nergens opgeschreven! Dat moet je maar weten. Al die regels moeten hem allemaal specifiek verteld worden. Hij leert het niet vanzelf. Lichaamstaal is ook moeilijk te begrijpen net als bepaalde woorden. Als iemand hem wat vraagt geeft hij wel antwoord maar zomaar wat praten, wat babbelen, kan hij niet zo goed.
Julians moeder heeft een heel mooi verhaaltje over een molletje waarmee ze heel goed weergeeft hoe PDD-nos voelt voor Julian, hij vindt dat fijn om te weten.


ADHD is ook een neurologische stoornis. Er zijn veel mensen met Tourette die ADHD hebben daarom wordt dat eveneens besproken in dit boek. Ook nu wordt heel duidelijk uitgelegd, via de stem van Julian, wat ADHD is en wat een kind dan doet en/of last van heeft.
Er wordt gesproken over hulpmiddelen voor de drie stoornissen, zoals oefeningen, gedrags- en/of creatievetherapie en over medicijnen.


Heel duidelijk is ook het hoofdstuk over omgaan met Tourette, PDD-nos en ADHD voor familie en vrienden. Je kunt door allerlei proefjes die familie en vrienden kunnen doen laten voelen wat jij meemaakt én dat je er niets aan kunt doen. Er staat wat en hoe je kunt vertellen over jouw stoornis en als iemand vragen heeft kun je proberen altijd antwoord te geven, hoe gek de vraag ook is, hoe meer mensen begrijpen wat er aan de hand is, hoe meer begrip er is.
In een apart hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de broertjes en zusjes van kinderen met Tourette , PDD-nos en ADHD, daarin vertelt Julian dat hij zijn zusje af en toe heel akelig vindt omdat hij rust wil. Maar zijn zusje woont ook in hun huis en zij mag ook gewoon spelen of zingen of wat dan ook. Maar Julian kan zijn mond dan niet houden en dan is er weer ruzie. En soms zijn ze gewoon jaloers op elkaar, vanwege de extra aandacht of dat de ander iets beter kan.
En zo zijn er meerdere hoofdstukken over hoe je met de stoornissen om kunt gaan op school of hoe je uit kunt leggen aan vreemde mensen wat je mankeert. Verder staan er nog allerlei tips voor thuis in, zoals het pictobord, de kleurenklok, de stressbal enz. met een heleboel plaatjes erbij die je kunt gebruiken.
Achterin het boek staan internetadressen over deze onderwerpen én het mailadres van Julians moeder voor het geval er nog vragen zijn.


Het is een speels en glashelder verhaal wat Julian ons vertelt. Er staan leuke, grappige tekeningen bij die verhalen en via kaders lezen we allerlei extra tips die handig zijn om te doen. Je gunt ieder kind, hun broertjes en zusjes én ouders en andere opvoeders een exemplaar van dit boek. Het maakt alles zoveel inzichtelijker en duidelijker en scheelt een heleboel extra uitlegenergie.
Fantastisch boek!


Kijk hier voor de inhoudsopgave van het boek

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789085605713 Paperback 83 pagina's Uitgeverij Niño  mei 2010
Leeftijd 8+

© Dettie, 19 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER