Non-fictie jeugd

Maartje Kouwen

https://maartjekouwen.nl

https://kimmerel.com

 

Wildzoekers in het bos
Tekst: Maartje Kouwen
Illustraties: Kim Merel


Wildzoeker zijn! Dat wil je toch!? Lekker het bos in, rondkijken en een heleboel beleven.
En het leuke is: dat kan iedereen, dus ook jij!  Jij bent vast ook iemand die graag naar buiten gaat, en waar je ook komt rondkijkt, ontdekt, speelt, leert en je verwondert.


In dit boek kun je – voor je het bos ingaat – alvast lezen over wat je daar allemaal ziet.
Bomen natuurlijk, bloemen ook wel. Dieren, heel veel dieren. Sommige kun je zien, andere alleen maar horen. En soms zie je alleen maar sporen.
Dan is een boek als dit handig, want wist jij dat je als je een bergje veren ziet liggen, daar aan kunt zien welk ander dier hier zijn prooi heeft gevonden?
Als de veren heel zijn was het een sperwer of een havik. Maar zijn de veren doorgebeten dan was het waarschijnlijk een vos, of een marter.
De vos en de marter laten zich zelf nauwelijks zien, en grotere dieren, zoals herten, zie je vaak alleen op afstand. Maar de kleine beestjes, insecten, die zie je vast wel.


Wat je ook ziet: poep! Net als pootafdrukken vertellen die je welk dier daar was voor jij langs kwam.
Natuurlijk ga je niet alleen maar kijken. Dingen doen is ook heel leuk. Hoe zou het voelen om met blote voeten in het bos te lopen? Luister met een wc-rolletje naar de sapstroom van de boom. Maak een speurtocht met behulp van kleine takjes, kijk met een spiegeltje naar de onderkant van de paddenstoel. Maak thee van dennennaalden!


Er is zo ontzettend veel te beleven in een bos! En niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst als de kans groot is dat je lekker door de modder kan stappen – trek dan maar wel laarzen aan!
En in de winter, want als het gesneeuwd heeft, dan zie je sporen heel duidelijk, en dan zijn er weer heel andere dingen te zien.


In het bos is het eerste boek in de serie, waarmee iedere Wildzoeker in elk seizoen het bos in kan gaan. Het boek is niet groot of zwaar, je kan het meenemen als je op pad gaat.
Dan is de inhoudsopgave achterin heel handig.
En heb je even geen zin om er zelf op uit te gaan – huh? Vast wel hè! – dan heb je nog dit leuke boek, met de vele duidelijke afbeeldingen, gemaakt door Kim Merel. Soms alleen om naar te kijken, paginagroot, en verder op iedere pagina. Vaak in sfeervolle kleuren, je kan aan de kleur al zien over welk seizoen het gaat.
De informatie staat in kadertjes, je leest dus makkelijk even een stukje zonder dat je een heel hoofdstuk met tekst door hoeft te spitten.


Maartje Kouwen is bioloog en werkte als journalist en eindredacteur bij biologenvakblad Bionieuws. Nu maakt programma’s voor basisscholen bij het CWC, onderdeel van de Universiteit Utrecht, om kinderen in aanraking te brengen met wetenschap en met de universiteit. Ze doet nog freelance klussen ernaast en schrijft boeken.

Kim Merel is bioloog en wil graag vertellen over haar werk. Dus ze schrijft en illustreert.


ISBN 9789047714576 | Hardcover | 77 pagina's |Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Afmetingen 17,5 x 20,5 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 6 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER