Non-fictie jeugd

Maartje Kouwen

https://maartjekouwen.nl

https://kimmerel.com

 

Wildzoekers op het strand
Illustraties: Suzanne Diederen
Tekst: Maartje Kouwen


Een dagje, week, maand naar zee is altijd fijn. Je kunt er wandelen langs het water, in de zon liggen, kastelen bouwen of lekker zwemmen in de golven. Maar er is ook het hele jaar door heel veel te vinden en te zien en daar gaat dit boek over.


We beginnen in de lente.
Door allerlei opdrachten en dankzij de vele realistisch getekende illustraties kunnen we heel veel te weten komen over wat er allemaal te zien en te vinden is.
We zien op de plaatjes de mooie strand- en duinvogels, maar zie jij ze ook? En heb je ook gezien dat er veren van deze vogels op het strand liggen? Dankzij dit boek kun je zien van welke vogel die veren zijn.
En heb jij wel eens zand met een loep bekeken en wist je dat je heel mooie zandafdrukken kunt maken?
Ook heel leuk is het zoeken naar kleine schelpbewoners waarover we van alles kunnen lezen.
Maar er zijn ook eitjes te vinden van bijvoorbeeld een inktvis en zeemeermintasjes! Dat zijn ei'schalen' van roggen en haaien. Super toch?


En zo gaan we van lente naar zomer, herfst en winter.
In alle seizoenen is er weer wat anders te zien en te doen. Maar het allerleukste is dat je zelf ook allerlei proefjes, puzzeltjes en speurtochtjes kunt doen.
De ene keer zoek je naar krabbetjes - waarover van alles verteld wordt -  de andere keer kun je zoeken naar kwallen en kijken of je ze herkent, in het boek staan de plaatjes van ze.
Maar ook proefjes doen met zeewater is bijzonder om te doen.


En misschien mag je een keer laat opblijven om te kijken naar de sterren, zie jij de poolster? Of de kleine beer?
Wat ook best spannend is, is om een nachtwandeling te maken. Misschien is er wel zeevonk, dan zie je de golven heel mooi oplichten. Ook kun je dan hopelijk het licht van een vuurtoren zien!


Als je veel om de natuur geeft, snap je ook wel dat niet iedereen rommel neer kan gooien. Toch doen mensen dat. Het zou mooi zijn als je een opruimdag kunt organiseren, dan ziet het strand er gelijk veel mooier uit.

En zo staat het boek vol met tips, ideeën, weetjes en vooral veel informatie over alles rond de zee. Het zand, de dieren, de wolken enz. Overal wordt wel informatie over gegeven.
Je wordt er echt wijzer van en het is nog leuk ook om alles op te zoeken, te doen, en te puzzelen. Er zijn meer dan honderdzestig activiteiten in dit boek te vinden!

De teksten vol informatie zijn goed te volgen en Suzanne Diederen maakt deze teksten af met haar illustraties. Daarnaast heeft ze echt een strandsfeer weten weer te geven.
Kortom, het boek is een fijn bezit. Neem het mee naar het strand en wordt een échte wildzoeker!


ISBN 9789047714569 | Hardcover | 77 pagina's | NUR 223 | Lemniscaat | 20 juni 2024
Formaat 20,6 x 17,4 cm | Leeftijd tot 12 jaar
Eerder verscheen Wildzoekers in het bos.

© Dettie, 27 juni 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wildzoekers in het bos
Tekst: Maartje Kouwen
Illustraties: Kim Merel


Wildzoeker zijn! Dat wil je toch!? Lekker het bos in, rondkijken en een heleboel beleven.
En het leuke is: dat kan iedereen, dus ook jij!  Jij bent vast ook iemand die graag naar buiten gaat, en waar je ook komt rondkijkt, ontdekt, speelt, leert en je verwondert.


In dit boek kun je – voor je het bos ingaat – alvast lezen over wat je daar allemaal ziet.
Bomen natuurlijk, bloemen ook wel. Dieren, heel veel dieren. Sommige kun je zien, andere alleen maar horen. En soms zie je alleen maar sporen.
Dan is een boek als dit handig, want wist jij dat je als je een bergje veren ziet liggen, daar aan kunt zien welk ander dier hier zijn prooi heeft gevonden?
Als de veren heel zijn was het een sperwer of een havik. Maar zijn de veren doorgebeten dan was het waarschijnlijk een vos, of een marter.
De vos en de marter laten zich zelf nauwelijks zien, en grotere dieren, zoals herten, zie je vaak alleen op afstand. Maar de kleine beestjes, insecten, die zie je vast wel.


Wat je ook ziet: poep! Net als pootafdrukken vertellen die je welk dier daar was voor jij langs kwam.
Natuurlijk ga je niet alleen maar kijken. Dingen doen is ook heel leuk. Hoe zou het voelen om met blote voeten in het bos te lopen? Luister met een wc-rolletje naar de sapstroom van de boom. Maak een speurtocht met behulp van kleine takjes, kijk met een spiegeltje naar de onderkant van de paddenstoel. Maak thee van dennennaalden!


Er is zo ontzettend veel te beleven in een bos! En niet alleen in de zomer, maar ook in de herfst als de kans groot is dat je lekker door de modder kan stappen – trek dan maar wel laarzen aan!
En in de winter, want als het gesneeuwd heeft, dan zie je sporen heel duidelijk, en dan zijn er weer heel andere dingen te zien.


In het bos is het eerste boek in de serie, waarmee iedere Wildzoeker in elk seizoen het bos in kan gaan. Het boek is niet groot of zwaar, je kan het meenemen als je op pad gaat.
Dan is de inhoudsopgave achterin heel handig.
En heb je even geen zin om er zelf op uit te gaan – huh? Vast wel hè! – dan heb je nog dit leuke boek, met de vele duidelijke afbeeldingen, gemaakt door Kim Merel. Soms alleen om naar te kijken, paginagroot, en verder op iedere pagina. Vaak in sfeervolle kleuren, je kan aan de kleur al zien over welk seizoen het gaat.
De informatie staat in kadertjes, je leest dus makkelijk even een stukje zonder dat je een heel hoofdstuk met tekst door hoeft te spitten.


Maartje Kouwen is bioloog en werkte als journalist en eindredacteur bij biologenvakblad Bionieuws. Nu maakt programma’s voor basisscholen bij het CWC, onderdeel van de Universiteit Utrecht, om kinderen in aanraking te brengen met wetenschap en met de universiteit. Ze doet nog freelance klussen ernaast en schrijft boeken.

Kim Merel is bioloog en wil graag vertellen over haar werk. Dus ze schrijft en illustreert.


ISBN 9789047714576 | Hardcover | 77 pagina's |Uitgeverij Lemniscaat | september 2022
Afmetingen 17,5 x 20,5 cm | Leeftijd vanaf 6 jaar

© Marjo, 6 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER