Non-fictie jeugd

Kim Merel

https://kimmerel.com/ditisnatuur

 

Het beestenbinnenstebuitenboek
Kim Merel

Magisch! Zo noemt Kim Merel de binnenkant van dieren. Niet direct een woord dat je verwacht als je denkt aan hoe dieren er van binnen uitzien. Maar de schrijfster doet wat belooft: ze laat een fascinerende kant van dieren zien zonder dat er bloed  aan te pas komt.
Het begint al met de namen waarmee ze de dieren aanduidt:  een gekbekdier. Een joekelduiker. Een meesterkiller. Een gigalangnek…

Die laatste zal wel een belletje doen rinkelen, maar bij andere heb je misschien geen idee wat voor dier het zou kunnen zijn.
Volop te ontdekken dus, want bij ieder dier staan behalve de meer bekende feiten ook weetjes die je vast nog niet kent.


- Dat een olifant wel 200 liter water per dag drinkt?
- Dat een slak helemaal niet zo’n slap beest is, maar juist een krachtpatser: een en al spier!
- Dat de vlekken van een giraf enorme zweetklieren zijn om koel te kunnen blijven?
- Dat een octopus een harde snavel heeft?


Dit vind je allemaal in dit boek. En meer: want natuurlijk, want daar verwijst de titel naar: de binnenkant!
Hoe zien de skeletten er uit? Welke bijzondere organen hebben ze? Als er jonkies in beeld zijn, zie je de humor die ook in dit boek verwerkt is.


Mooie afbeeldingen, met informatie in kadertjes, dat is goed te behappen en er is vooral veel om naar te kijken!


Dit beestenbinnenstebuitenboek biedt ook veel aan degene die niet perse hoeft te zien hoe dieren er van binnen uit zien. Het is prachtig vormgegeven en zit boordevol informatie.
Eerder verschenen de prenten en teksten in het populaire weetjesblad Zo Zit Dat, in de rubriek binnenstebuitenbeesten van Kim Merel.
Kim Merel Veenman is  bioloog. Zij schrijft en illustreert al jaren voor onder meer de tijdschriften Roots Magazine, Buitenleven Magazine en National Geographic Junior. Dit is… natuur en Wildzoekers in het bos zijn eveneens aanraders.


ISBN 9789047714309 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2023
Afmetingen 20.9 x 28.4 cm | Leeftijd  vanaf 9 jaar

© Marjo, 30 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Dit is...natuur
Kim Merel


Probeer een kleuter maar eens uit te leggen wat natuur nu eigenlijk is.
In dit boek staat heel eenvoudig: ‘Natuur is alles wat de mens niet gemaakt heeft’. 
Dat is helemaal waar natuurlijk maar of het dat duidelijk maakt voor zo’n jong kind?


Dus legt Kim Merel dat nog duidelijker uit in de ruim veertig pagina’s van haar boek.
Vervolgens zie je op mooi ingekleurde pagina’s hoe je bijvoorbeeld natuur kunt vinden in de stad, maar ook onder water, of in allerlei verschillende biotopen.


Bij een paar items blijven vragen over die je als volwassen ‘meelezer’ misschien wel nader zult moeten uitleggen aan een nieuwsgierig kind, maar over het algemeen is het een prima boek.
Op de twee pagina’s waarop je een stad ziet, wordt aangegeven dat het kleine plantje aan de stoeprand natuur is, en kun je zien hoe de wind - ook natuur - een vlag beweegt. Leuk is hier ‘de verstopte natuur’: een rat die door het riool tevoorschijn komt.


Dit soort kleine humoristische opmerkingen komen vaker voor, en die maken het natuurlijk extra leuk om dit boek voor te lezen. Bijvoorbeeld als er verteld wordt op een en dezelfde pagina dat pinguïns het graag koud hebben, terwijl de neushoorn zegt: ‘lekker warm hier!’
Wat betreft de insecten, daar wordt verteld dat driekwart van alle dieren die kleine beestjes zijn, en het is heel goed dat er daar gekozen wordt voor insecten die kinderen misschien al wel kennen, zoals lieveheersbeestjes en huisspinnen.


Bij de nog kleinere levende wezens zoals de microben staat dat je ze alleen met een microscoop kan zien. Maar wat is een microscoop? Dat mag de meelezer vertellen… Die mag ook aan de slag bij de onderwaterwereld staat: ‘in de diepzee is het pikkedonker en de druk is er heel hoog.’ Zonder verdere uitleg. Een kind weet niet dat dat betekent, en het zal voor een volwassene nog lastig zijn om dat uit te leggen!


Wel wordt goed uitgelegd dat natuur niet alleen mooi en lief is, maar ook akelige kanten heeft. Die er echter wel bij horen, want juist dàt is natuur.
En de bomen en planten worden evenmin vergeten, zoals er aan het einde een link wordt gelegd met het kind zelf: want ja, een mens wordt dan wel door een mens 'gemaakt', maar is toch natuur (dit wordt niet nader benoemd in het boek, zou ook te lastig zijn). In je lijf hangt alles met elkaar samen, net als in de natuur buiten. Dieren en planten kunnen niet zonder de regen, en het ene dier, bijvoorbeeld die pinguïn op de koude noordpool, kan niet tegen warmte, terwijl het andere dier het nodig heeft om te kunnen overleven.


Wat kun je doen om de natuur te behouden, dat is ook een must in een boek als dit (‘eet geen vlees’ maar waarom niet? Dat staat er niet) maar de afsluiting is fantastisch: ga naar buiten, voel de wind, loop met blote voeten in het gras en ontdek zelf het wonder dat natuur heet!!


Over het algemeen een fijn boek waarin het een kind wel duidelijk zal worden wat natuur nu eigenlijk is, en dat er vragen blijven? Ach, het is natuurlijk prima als een kind vragen blijft stellen! In ieder geval is het ook een heel mooi kijkboek om de natuur al bladerend te ontdekken.


Dit boek past bij het thema van de Kinderboekenweek 2022 : Gi-ga-groen!


Kim Merel is bioloog. Zij schrijft en illustreert. Eerder verscheen van haar hand ‘Ik vlieg! Met dieren in de lucht’, onder de naam Kim Veenman.


ISBN 9789047713609 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | januari 2022
Afmeting: 28,8 x 24,4 x 1,2 cm NUR 273 | Leeftijd 4+

© Marjo, 5 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER