Non-fictie jeugd

Barbara van Rheenen

http://www.barbaravanrheenen.nl

willewete serie

 

Dolfijnen
Barbara van Rheenen


Een boek uit de willewete serie. Deze serie bestaat uit informatieve prentenboeken die een antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. In dit mooie deel  lezen we alles over dolfijnen.


Dankzij heel duidelijk getekende illustraties kun je de verschillen zien tussen de diverse soorten dolfijnen. Zoals de tuimelaar die er uitziet zoals Flipper, een dolfijn uit een erg populaire televisieserie uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij is lang, slank en grijs met een vriendelijke 'lachende' snuit. De hectordolfijn is zwart/wit en lijkt eerder een dikke grote vis dan een dolfijn.  Toch is ook deze 'kleine' dolfijn nog 1,2 - 1,5 meter.  De franciscana ziet er weer heel anders uit met zijn kleine lichtbruine lijf en lange snavellachtige bek. Ik wist niet eens dat er zoveel verschillende dolfijnen zijn!
Je ziet deze mooie dieren afgebeeld op een wereldbol dus je ziet gelijk in welk gebied van de wereld ze leven.


Daarna wordt er van alles over de dolfijnen verteld; hoe ze leven, wat ze lekker vinden om te eten, hoe de kleine dolfijntjes op de wereld komen en hoe deze daarna verzorgd worden, (kleine dolfijntjes moeten ook heel veel leren net als kinderen), hoe ze jagen, spelen etc.
Ook wordt duidelijk uitgelegd hoe de dolfijnen met hun oren kunnen 'kijken' en waarom ze soms last van de mensen hebben.

Het hele boek is geweldig interessant en vlot en speels om te zien en te lezen. De gekleurde afbeeldingen lichten de uitleg uitstekend toe. Doorheen het boek staan ook nog allemaal weetjes over dolfijnen en in het midden van het boek zit een mooie uitklappagina waarop allerlei dieren te zien zijn die ook in en bij de zee leven zoals de aalscholver of de zeeanemoon.
Erg leuk is het steeds terugkerende meisjesfiguurtje in de afbeeldingen, ze zwemt mee, of zorgt voor een klein dolfijntje of speelt met de dolfijnen.
Aan het eind van het boek staat als extraatje ook nog hoe je een zeeaquarium kunt maken én een miniquiz met vragen waarvan je de antwoorden op kunt zoeken in het boek, of misschien kun je, als je goed gelezen hebt, ze gelijk al beantwoorden!
Opnieuw een fantastisch deel uit deze serie.


ISBN 9789044820164 Hardcover, 32 pagina's Uitgeverij Clavis mei 2013
In samenwerking met natuurhistorisch museum Naturalis. Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf ca 7 jaar

© Dettie, 12 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Walvissen


Een nieuw deel uit de willewete serie. In deze serie worden allerlei onderwerpen besproken die te maken hebben met o.a. de natuur, de planeten, geschiedenis of wat je allemaal kunt gaan bekijken of doen (bijv. naar dierentuin of museum).
Elk deel heeft een vaste opbouw. Eerst is er een algemeen gedeelte en dan begint de uitleg en toelichting. In het midden zit een mooie uitklapplaat en aan het eind van het boek staan vragen.


In dit boek wordt verteld wat een walvis is, hoeveel soorten er zijn, hoe ze er uit zien enz.
Walvissen zijn in te delen in twee groepen: tandwalvissen en baleinwalvissen. De baleinen zitten in de bek en werken als een soort omgekeerde zeef.
Ze nemen een hap zeewater vol kleine diertjes en duwen vervolgens het zeewater door de baleinen uit hun bek. Zo blijven de kleine diertjes over die ze naar binnen slikken.
De verschillende walvissen eten verschillende dingen. Potvissen zijn bijvoorbeeld gek op inktvis. Baleinwalvissen eten vis, plankton en heel kleine kreeftjes, die krill worden genoemd.


Ook als een walvis niet boven water komt kun je hem herkennen aan de manier van water spuiten. Een blauwe vinvis spuit het water uit zijn spuitgaten recht omhoog, een potvis spuit het water opzij. Ook aan de manier van duiken kun je een walvis herkennen. Een potvis duikt anders dan een bultrug.
Verder wordt op een kaartje getoond waar walvissen voorkomen en hoe ze leven en 'praten' met elkaar.
Helemaal achterin staan twee liedjes over een walvis en hoe je van papier een walvis kunt vouwen en natuurlijk de vragen.


Al met al weer een erg leuk en informatief boek, je komt echt veel te weten over walvissen.
De afbeeldingen zijn speels en erg mooi gemaakt.


ISBN 978-9044813999 Hardcover 32 pagina's Clavis (In samenwerking met Naturalis) december 2010
Formaat: 250 x 260 mm Vanaf 4 jaar 

© Dettie, 30 januari 2011

Lees de reacties ophet forum en/of reageer, klik HIER