Non-fictie jeugd

Nick Arnold

http://www.nickarnold-website.com/

 

altHuis vol horror
Nick Arnold

De ‘waanzinnig om te weten’serie is een serie paperbacks, waarin allerlei wetenswaardigheden op een grappige manier verteld worden, met veel humor en veel illustraties, alles zwart-wit. Wie de serie kent, weet wel zo’n beetje wat je kan verwachten bij deze hardcover in kleur, maar zal toch verrast worden. Deze andere vorm maakt heel veel verschil!
Ik weet niet of ook andere paperbacks opnieuw worden uitgegeven, maar het zou wel een succes zijn denk ik. Het concept van de inhoud blijft hetzelfde: veel humor, overdrijvingen, leuke tekeningen en weetjes in kaders. Dat betekent overigens ook dat een negatief aspect hetzelfde is: het zijn karikaturale tekeningen, een rat is bijvoorbeeld getekend als in een stripverhaal. Af en toe zouden mooie levensechte foto’s verduidelijkend kunnen zijn.
Dit boek gaat over wat voor beestjes en andere akelige wezens zich in jouw huis bevinden. En in mijn huis, of welk huis dan ook.
Welke wezens kom je in het boek – en dus in huis – tegen: behalve virussen en bacteriën kennen we ook mijten, luizen, muizen, ratten, kakkerlakken, spinnen, maden en nog vele meer soorten insecten. Hopelijk hebben wij die niet allemaal!
Ze zijn ingedeeld per ruimte. Zo lezen we dat in de woonkamer vliegen en huisstofmijten voorkomen, en dat er overal speeksel- en snotresten, huidschilfers en stukjes haar liggen. Als er huisdieren zijn, kun je ook hun lichaamsdingetjes vinden en nog vlooien, luizen en andere mijten treffen.
Het hele huis is vergeven van bacteriën, ook jij zelf. Maar het zou niet goed zijn als het niet zo was, want het de goede bacteriën die de schadelijke tegenhouden!
Er wordt ook verteld hoe je al deze wezens kunt vinden, en onderzoeken. Een microscoop is heden ten dage uitgerust met een camera en verbonden met de computer. Dat maakt alles nog duidelijker.

Of je dat wil weten is vers twee..
Gelukkig helpt wassen wel, maar ja, die handdoeken hè. Dezelfde handdoek gebruiken als anderen is geen goed idee, daar huist immers de demodexmijt. En je hebt er al genoeg van jezelf, je wilt die van een ander er niet ook nog eens bij.
Dus: een boek vol wetenswaardigheden die je liever niet weet. Want die beestjes wonen niet alleen in je huis, ze vermenigvuldigen zich ook nog driftig..
Het is een prachtig boek, maar als je smetvrees hebt, heb je al meer dan genoeg aan dit verhaal, hoef je het zeker niet ook nog eens allemaal te zien en te lezen.

ISBN 9789020605587  | Hardcover | 82 pagina's | Kluitman |september 2012
Vertaald uit het Engels door Astrid Staartjes
Leeftijd vanaf 11 jaar

© Marjo, 20 augustus  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER