Non-fictie jeugd

Coco & June

Hun liefde voor mooie illustraties inspireerden Coco & June oftewel Karen Leten en Barbara Soenen tot het zelf schilderen en schrijven van kinderboeken.Zij leerden elkaar kennen op de Academie voor Schone Kunsten.

https://www.facebook.com/barbara.soenen.1

Zie ook de recensie over het boek Een museum om nooit te vergeten

 

dier boek
ik lees van Aas gier tot Zee draak
Coco & June


Voor kinderen zijn al heel veel boeken verschenen waarin het alfabet wordt behandeld zodat je de letters A t/m Z leert kennen. Diep in mijn hart vind ik ze een beetje saai worden, ze lijken teveel op elkaar, op enkele boeken na zoals bijvoorbeeld Lettercircus van Rian Visser. Maar nu is er dit dier boek en ik heb het met zo enorm veel plezier gelezen, eindelijk weer eens een originele benadering om het alfabet te leren kennen!


We zien geen lieflijke plaatjes met daarin een kort tekstje of zinnetje waarin de letter gebruikt wordt. (A is een aap enz.) Welnee we beginnen gewoon met de A van aas gier. En we zien op de rechterpagina een prachtige, gedetailleerde, realistische, trotse aasgier weergegeven.
Op de linker blauwgekleurde pagina lezen we:


Ik ben een aas gier
Als ik uit mij ei kom ben ik bruin.
Elk jaar worden mijn veren lichter
tot ik helemaal wit ben


Ik eet vaak aas
Aas zijn dieren die al dood zijn


Ook een ei lust ik graag.
Met een steen in mijn snavel maak ik het ei stuk


We zien bij die tekst een tekening bestaande uit lijnen van de aasgier met een steen in zijn bek die op het punt staat een ei met die steen kapot te maken.


Dus niks geen zoet verhaaltje en braaf rijmpje, het kind wordt gewoon serieus genomen en kan gelijk het een en ander opsteken van de bijzondere dieren die op deze planeet leven.
Bij de d wordt bijvoorbeeld niet de dromedaris of de das genoemd maar de dik dik, een kleine antilopesoort uit Afrika.
Bij de v zien we een voet bal vis, een heel vreemde vis waarvan je eigenlijk alleen door zijn bek ziet waar zijn voorkant zit, met daarbij de tekst:


Ik ben en voet bal vis
Ik ben zo rond als een bal
op mijn kop staat een hengel met een lampje


Ik kan niet zo goed zwemmen, dus wacht ik op mijn eten.
Garnalen en vissen zwemmen naar mijn licht.
Zijn ze kortbij, dan eet ik ze op in één hap!


Hier is de achtergrond op de tekstpagina grijsblauw omdat de vis een waterdier is. Bij de dik dik is de tekstpagina terrakleurig omdat de dik dik op de grond leeft. Is de tekstpagina groen dan leeft het dier in bomen en zo heeft elk dier, afhankelijk van zijn soort, een eigen kleur.


Het allerleukste vind ik de zee draak. Als je daarvan de afbeelding ziet, lijkt het net een zwevend plantje maar als je goed kijkt zie je dat het een beetje de vorm van een zeepaardje heeft, maar dan met allemaal 'blaadjes' aan zijn lijf.  Je zou overigens al de afbeeldingen zo aan je muur hangen.
Op elke linkerpagina, bij de tekst, staat overigens vaak een detail of wetenswaardigheid van het dier in een soort potloodlijnen weergegeven. Erg apart.
Eigenlijk zou elk kind dit boek moeten hebben, het is gewoon fantastisch!


ISBN 9789059089952 | Hardcover | 64 pagina's | Davidsfonds/Infodok | oktober 2019
Voorlezen 5+  zelf lezen ca. 7 jaar

© Dettie, 10 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER