Non-fictie jeugd

Guiseppe D'Anna

Magische zeewezens
Handboek voor verzorgers
Illustraties: Anna Lang
Tekst: Guiseppe D'Anna


Karen heeft een superbaan, ze is een gediplomeerd verzorger van magische zeewezens! Samen met haar plonzen we de zeeën en de oceanen in om te kijken hoe ze leven en wat ze nodig hebben. Elk zeewezen heeft ook een heel eigen karakter waar je goed rekening mee moet houden!

Ze begint met haar reis in het ondiepe water - later gaan we met haar het diepe water in -  omdat zeewezens daar makkelijker te vinden zijn. En als je het een beetje griezelig vindt dan verzekert Karen je dat er niets kan gebeuren... als je haar adviezen opvolgt.

Karen brengt ons bij de zeemeermin waar ze gelijk van alles over vertelt, bijvoorbeeld dat ze gefascineerd zijn door voorwerpen uit de mensenwereld. Ze verzamelen alles wat ze te pakken kunnen krijgen. Vooral glimmende dingen vinden ze geweldig, zoals... een oude vork!
Het gezang van zeemeerminnen kan gevaarlijk zijn, ze zingen namelijk zo mooi dat je naar ze toe móet. Daardoor zijn al heel wat schepen gezonken.

We zien de meest bijzondere dieren zoals de Zaratan, een soort walvis maar dan groter, die vermomd is als een eiland! Het prachtige zeepaard met zwemvliezen aan zijn poten, blijkt minder lief dan hij eruit zit. De Makara, met de slurf van een olifant, de schubben van een krokodil en de staart van een vis, is ook al zo apart. Hij ziet er best eng uit maar is in feite heel lief en vriendelijk!
Karen vertelt dus allerlei weetjes en feiten, ook over alle andere zeewezens die ze ons laat zien.


En dan... duiken we het diepe in. Daar leven dieren die zo groot zijn dat als ze alleen al hun staart gebruiken een aardbeving kunnen veroorzaken!
De diepe water zeewezens zien er ook veel minder sierlijk uit dan de andere zeewezens die we zagen. Hoewel de Cadborosaurus - kortweg Caddy genoemd - er wel heel mooi uitziet, het is een zeeslang met een kop als een giraffe. Je kan hem zelfs aaien, maar dan moet je daarna wel je handen schrobben, want zijn huis is heel kleverig.


Toch leeft er in de diepe wateren ook een soort zeemeermin maar ze heeft geen staart, wel acht lange tentakels als een inktvis. Het is best bijzonder dat we haar te zien krijgen want ze is heel schuw en wantrouwend. Als ze bang is spuit ze net als de inktvis ook inkt. Ze is ook helemaal gek op glimmende dingen! die ze graag ruilt. 
De rest van de diepwaterwezens zijn enorm en soms best een beetje eng. Maar het is wel heel leuk wat Karen ons allemaal over ze weet te vertellen.


Achterin het boek kun je door vragen te beantwoorden laten zien dat je nu ook zoveel weet als een gediplomeerd zeewezenverzorger!
Natuurlijk vertelt karen ook hoe je de zee schoon kunt houden waardoor de zeewezens gezond blijven.


Bij deze rondreis door alle wateren zien we op de prachtige afbeeldingen hoe alle wezens eruit zien en dat is een ervaring op zich!
Mooi boek ook om cadeau te geven!


ISBN 9789464040371 | Hardcover | 64 pagina's | NUR 334, 280 | Fontaine Uitgevers | 12 augustus 2021
Vertaling: Ellen Hosmar/Vitataal | Afmeting: 30,8 x 27,7 cm | vanaf ca. 7 jaar

© Dettie, 16 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER