Non-fictie jeugd

Annemie Berebrouckx

 

Kleintje of het grote geheim
Annemie Berebrouckx


Een boek over seksueel misbruik bij kinderen.


Kleintje woont in een grote boom waar haar ouders een warm en gezellig nest gebouwd hebben. Zij zjjn vaak weg om eten te zoeken en ze hebben Kleintje op het hart gedrukt in het nest te blijven. Maar kleintje is nieuwsgierig en gaat toch naar buiten. Ze is op een tak voor het nest gaan zitten. Kleintje weet niet wat ze ziet, wat is het mooi buiten! Ineens hoort ze een stem naast zich. 'Mag ik even naast je komen zitten' vraagt Pek een grote zwarte vogel. En Pek komt steeds dichterbij en drukt zich tegen Kleintje aan.


´Ga weg,´piept ze zachtjes. Maar Pek luistert niet. Pek is groot en sterk en Kleintje begrijpt niet wat er gebeurt, maar ze voelt wel dat Pek haar pijn doet. Ze durft niet te piepen. Ze durft niet te bewegen.´


Als Pek weggaat moet Kleintje beloven niets te vertellen, want anders gebeurt er iets met mama. Natuurlijk merken de ouders van Kleintje wel dat er iets is. Van een vrolijk vogeltje is ze ineens veranderd in een stil en angstig vogeltje. Kleintje is helemaal in de war maar ze durft niets te vertellen het is haar grote geheim. En papa en mama hadden nog zo gezegd dat ze niet naar buiten mocht. Misschien is wat er gebeurd is wel haar eigen schuld!
Pek ziet ze gelukkig niet meer, maar vergeten doet ze hem niet. Ze is bang als haar ouders weg zijn maar die moeten toch eten zoeken. En dan moet Kleintje leren vliegen. ´Wat er ook gebeurt, wij zijn er voor je.´zeggen haar ouders. En Kleintje geniet! ´Even vergeet Kleintje al haar zorgen en verdriet. Ze vliegt hoog in de lucht. Ze vrij als een vogel.´
En dan is Pek daar ineens weer, en hij schuift weer naar haar toe... maar nu wordt kleintje heel boos en zegt dat ze wil dat hij weggaat. Gelukkig kan ze nu vliegen en vlucht ze weg. Ze is heel moe van alles. En eindelijk durft ze aan haar ouders te vertellen wat Pek heeft gedaan want 'We zijn er voor je' hadden ze gezegd, 'wat er ook gebeurt'.
Haar ouders gaan daarna iedereen waarschuwen zodat Pek niet weer iemand pijn kan doen want wat Pek doet mag en kan niet.
Op de laatste bladzijde zie je een kat die alles gehoord heeft... hij grijnst wacht maar, op een dag komt Pek terug.. En dan…betrapt! Een vogel voor de kat.


De afbeeldingen spreken voor zich. Aanvankelijk zie je Kleintje lekker genieten en is haar omgeving heel kleurig en vrolijk. Nadat Pek haar lastig heeft gevallen is alles donker en zwart, zelfs haar ouders zijn een soort schimmen geworden. Kleintje plukt haar buikje kaal van ellende, de ouders maken zich zorgen, maar Kleintje durft niets te vertellen. Pas als ze niet meer kan en bekaf van alle spanning, verdriet en frustratie, eindelijk het Grote Geheim durft te vertellen zie je de omgeving weer kleur krijgen.


Het is goed dat zulke afgrijselijke zaken besproken worden. Niemand mag zich vergrijpen aan een kind. Dit boek zal het onderwerp zeker bespreekbaar maken. En nu is mijn dilemma dat ik eigenlijk vind dat de afbeeldingen erg heftig zijn. Al het sombere zwarte nadat Pek Kleintje pijn heeft gedaan. Ik weet het niet. Ook die kat, die de vogel wel zal grijpen... Als je zo'n ontstellend moeilijk onderwerp bespreekbaar wilt maken moet je dat dan wel zo doen? Een kind zit al met dat ellendige geheim. Moet je het dan ook zo enorm zwart en somber weergeven? Moet je dan eindigen met zo'n wraakzuchtige kat? Moet je de waarschuwingen achterin zo stellen? Zoals;  verlaat nooit het huis zonder toestemming van je ouders. Schrikt dat allemaal niet erg af?
Aan de andere kant gaat het verhaal  nu over vogels, niet over mensen, hoewel volwassenen natuurlijk begrijpen dat het wél over mensen gaat.
Een kind, zeker een heel jong kind, zal mogelijk denken dat het écht over vogels gaat en mogelijk/hopelijk zeggen dat deed ome Piet ook bij mij! of, dat zei ome Piet ook! En natuurlijk zal de wereld voor een kind zijn glans verloren hebben als zoiets gebeurd is. Misschien is het dus wel goed dat alles zo zwart en somber is weergegeven na het gebeurde. Misschien kan een kind zich daarin herkennen. Ik weet het niet.
Moet niet meer naar voren gebracht worden dat juist de dáder bang is dat het naar buiten komt en hij de ouders zo goed als zeker niets zal aandoen? Het kind is bang voor de gevolgen van het vertellen van het grote geheim. Moet je dan zo'n kat opvoeren? Die Pek wel even zal... vangen? aanvallen? doden?


Dat is dus mijn dilemma rond dit boek. Goed om het onderwerp te bespreken maar is dit de goede manier? Ik weet het niet. Ik ben geen deskundige, het is puur mijn mening over dit boek.
Mocht iemand het gelezen hebben en heel andere gedachten hebben over dit boek dan zou ik dat graag willen weten.

ISBN 9789058387219 Hardcover 32 pagina's | Uitgeverij De Eenhoorn | september 2011
Vanaf 4 jaar.

© Dettie, 12 januari 2012

Lees de discussie op het forum en/of reageer, klik HIER