Non-fictie jeugd

Paul Franken jr.

http://www.paulfranken.eu/

 

altJacques & Jelle
kunnen niet zonder de Mensenrechten
65 jaar Rechten van de mens
Paul Franken jr.


Flaptekst:
Jacques en Jelle zijn twee vrienden die samenwonen met een stewardess. Op een dag wordt er een boek bezorgd. Het zijn de mensenrechten. Ze besluiten de wereld rond te reizen om de landen te bezoeken die meewerkten aan het ontstaan van de Mensenrechten. Onderweg merken ze dat ze niet meer zonder deze rechtenbundel kunnen. Zo wordt het een spannende en leerzame wereldreis voor de drie vrienden. Het boek met de mensenrechten wordt hun onmisbare reisgids.

------

Dit boekje is uitgevoerd als een stripboek. Jacques wordt afgebeeld is een deftige heer, keurig in het pak, met stropdas en hoge hoed. Jelle ziet er uit als een mengeling van een blauwe beer en batman. Hij is een vrolijk oermens uit een ver verleden. Julia is een vriendin, een charmante vrouw met lang blond haar.
De dertig stripverhaaltjes beslaan steeds twee pagina's en behandelen artikel 1 t/m 30 van de mensenrechten.
Elke keer zie je in het eerste stripplaatje een situatie weergegeven met daarbij een stukje tekst in de tekstballon. Op dat stukje tekst wordt antwoord gegeven door de tweede persoon en veelal geeft daarop de derde persoon weer waarom zoiets niet kan of mag volgens de mensenrechten.
Bijvoorbeeld:
Plaatje een toont Jelle die een stukje pizza vraagt aan Julia.
In plaatje twee zegt Julia: "Nee, die pizza is voor mij alleen. Jij bent helaas is te dik.
In plaatje drie leest Jaques voor uit het mensenrechtenboek 'Alle mensen worden vrij en gelijk geboren en behoren zich jegens elkaar in de geest van de broederschap te gedragen.'
In plaatje vier is de conclusie van Jacques dat Julie niemand mag overslaan vanwege dik, dun, mooi of lelijk.
Dit verhaaltje geeft gelijk goed weer wat ik minder goed vind aan dit boekje. Veel van de getoonde verhaaltjes zijn voor meerdere interpretaties toepasbaar. Weigeren omdat Jelle te dik is kan ook een teken van bezorgdheid zijn.


Plaatje een: Er staat een vrouw te liften. Jaques wil stoppen
Plaatje twee: Jules wil doorrijden, hij heeft geen plaats voor vrouwen in zijn sportwagen en bovendien heeft hij ruzie met haar.
Plaatje drie: Jaques stopt en zegt, We mogen geen onderscheid maken tussen man of vrouw. Sluit nu vrede met elkaar.
Plaatje vier. Jacques vertelt: "Een ieder heeft aanspraak op alle rechten van de mens. Zonder onderscheid van welke aard dan ook: eigendom, geslacht, taal, godsdienst, politieke overtuiging, afkomst etc."
Persoonlijk denk ik dan, was er geen beter voorbeeld? De strekking is duidelijk maar het voelt zo krom om een autoritje te combineren met de rechten van de mens.


Frappant is overigens dat Julia schoonmaakt, eten kookt, shopt en in elk land de klederdracht draagt, de heren blijven aldoor hetzelfde en dragen weinig bij aan bovenstaande karweitjes. Jaques is af en toe nog wel eens galant en biedt bijvoorbeeld Julia een drankje aan nadat ze de boot gepoetst heeft.
Als ik eerlijk moet zijn vind ik het een vrij onduidelijk boekje. De tekeningen zijn wel goed en laten afbeeldingen van plaatsen verspreid over de hele wereld zien, er zit ongelooflijk veel werk in, maar de toepassing van de mensenrechten vind ik vaak nogal knullig. 
Als  Jaques een dag het hotel betaalt wordt dat gezien als 'Een ieder heeft recht op maatschappelijke zekerheid'. Als dat maatschappelijke zekerheid moet voorstellen, tja.
Als de vrienden op vakantie zijn en Julia vraagt of Jelle een foto wil maken dan moet ze betalen want "Iedereen heeft recht op arbeid en vrije keuze van beroep én bescherming tegen werkloosheid". Ik zou daarop zeggen, 'en een ieder wil vrienden die hen niet uitbuiten.'

Voorin het boek staat dat de teksten uit het beeldverhaal een bewerking zijn van de Universele rechten van de Mens, uitgelegd aan jongeren. Achterin staan de dertig artikelen nog eens apart weergegeven.
Het idee is goed en de tekeningen zijn erg leuk alleen de toepassing van de mensenrechten is minder goed verwerkt. Er zitten teveel dubieuze kanten aan de verhaaltjes, teveel vreemde toepassingen. Misschien is dat wel de bedoeling van Paul Franken jr., de schrijver en tekenaar, maar echt duidelijk vind ik het niet. Jammer.

Zie ook http://www.paulfranken.eu/


ISBN 9789077219652 Paperback 67 pagina's Uitgeverij FortMedia november 2013
Formaat: 21,0 (h) x 13,8 (b) x 0,7 (d) cm Leeftijd. ca. 11 jaar?

© Dettie, 8 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER