jeugd 4-5 jaar

Lily Murray

http://lovlieillustration.com

 

Een jurk met zakken
Illustraties: Jenny Løvlie
Tekst: Lily Murray


Vroeger hadden kinderen zondagse kleren, de jongens droegen dan een keurige broek met overhemd, en de meisjes een net jurkje met daaronder witte sokjes en schone, vaak hun nieuwste schoenen. Veel meisjes voelden zich dan bijna een prinses, maar het nadeel was dat je in zulke mooie kleren helemaal niet lekker kon spelen. Die kleren mochten niet vies of nat worden en vaak zaten ze ook niet echt lekker.


Lucy, het meisje uit het boek, ervaart ook zoiets. Ze mag voor haar verjaardag samen met haar tante Augusta een nieuwe jurk uitzoeken bij de Wereldberoemde Boetiek. De verkoper doet enorm zijn best. We zien een enorme rij prachtige jurken voorbij komen. Gele en groene, met stippen en stroken, prinsessen- en toverjurken, leren- en verenjurken. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het wel, maar... Lucy wil ze allemaal niet! De verkoper valt bijna van zijn stoel. Wat wil Lucy dan wel?
Nou gewoon, ze wil een jurk met zakken! En elk beetje avontuurlijk kind snapt gelijk waarom Lucy dat wil.


Het leuke is dat elk dromerig meisje én meisjes die helemaal niet houden van sierlijke jurken weg zullen smelten van dit boek. Want beiden komen helemaal aan bod. Het dromerig kind kan heerlijk genieten van o.a. de prachtige fantasievolle, zwaaiende, zwierende, charmante strand- en kanten jurkjes die allemaal in de Wereldberoemde Boetiek te vinden zijn.
De meisjes die liever overal doorheen banjeren en geen zin hebben om te letten op hun kleren kunnen lekker genieten van hun jurk met zakken:


Voor muntjes en steentjes
en botjes en beentjes
Voor ditjes en datjes
en zo.


De afbeeldingen geven ook deze vondsten en verzamelverlangens heel fantasievol weer.


Dat Lily Murray en Jenny Løvlie weten waarom Lucy zo graag een jurk met zakken wil, wordt duidelijk uit hun levensverhalen. Zij groeiden op zonder veel mensen om hun heen. Jenny was zelfs het eerste kind dat in twaalf jaar werd geboren op Ekkeroy, een schiereiland in Noorwegen. Lily groeide op zonder veel mensen om haar heen. Ze bracht het grootste deel van haar tijd door met praten met dieren en verhalen verzinnen. Als je zo opgroeit dan wordt jouw fantasie aangezet en moet je schatten verzamelen die je buiten vindt, dan moet je gewoon een jurk met zakken!


ISBN 9789047714132 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 23 augustus 2022
Vertaling Margaretha van Andel | formaat 25,8 x 25,8 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 21 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER