Non-fictie jeugd

Charlotte Milner

Bijenboek
Charlotte Milner


Al 100 miljoen jaar zijn er bijen op aarde, langer dan er mensen zijn! En ze komen nog steeds overal op de wereld voor. Nou ja, behalve op Antarctica. Sommige bijen zijn erg groot, de Megachile Pluto is wel 4 centimeter lang, maar de kleinste, de dwergbij is maar 2 millimeter!
Van al die soorten is de honingbij de bekendste. Een insect dus, met zes poten en een of twee paar vleugels.


Honingbijen leven in kolonies, in een nest, vaak in een bijenkorf die gemaakt is door de mens. In die korf bouwen bijen een honingraat, bestaande uit zeshoekige cellen, die ze vullen met honing, eitjes en stuifmeel. Honingbijen, het woord zegt het al: deze bijen maken honing, daar gebruiken ze nectar, een zoete, plakkerige vloeistof die te vinden is in bloemen.
In dit boek wordt verteld over de anatomie van de bij, en worden vragen beantwoord die je zou kunnen hebben: waarom gonzen bijen? Steken honingbijen? Wat is een imker? Waar leven bijen als ze niet in een bijenkorf wonen? En waarom zie je ze niet als het koud is?


Wat gebeurt er allemaal in een bijenkorf? Daar leven ongeveer 35.000 honingbijen, drie soorten: een koningin, werksters en darren. Honderden darren, duizenden werksters, en maar een enkele koningin. Als die werksters alles doen: het nest schoonhouden en bewaken, voor voedsel zorgen en honing maken, heeft die koningin dus een luizenleventje? Dat blijkt niet zo te zijn, haar bezigheden liggen op het gebied van de voortplanting. Als ze dat niet goed genoeg doet, wordt ze al snel vervangen door een andere koningin!


Waarom zijn bijen zo belangrijk? Zeer inzichtelijk wordt verteld wat bestuiving is en dat wij mensen zonder bestuiving veel minder voedsel op ons bord hebben! Als je eenmaal weet wat een bij allemaal doet, is het goed te begrijpen dat we er voor moeten zorgen dat ze in grote getale aanwezig zijn op onze planeet. Maar ze worden bedreigd: vooral door de mens. Pesticiden, klimaatverandering, en steeds meer bebouwing, dat zijn de belangrijkste oorzaken dat het niet goed gaat met de bij.


Hoe kun je er voor zorgen dat het beter gaat? Door bepaalde planten en bloemen te zaaien, en door een bijenhotel – of meer – neer te hangen!


Er staan nog veel meer interessante weetjes in dit mooi vormgegeven boek. De teksten zijn duidelijk, met in een groter lettertype een aanduiding waar de informatie over gaat. Moeilijke worden worden uitgelegd en er staan schematische, vaak humoristische tekeningen bij die de tekst verduidelijken.
Op een pagina wordt verteld dat zonder de bij de voorraadkast bij ons thuis leeg zou zijn. Je ziet een muis tevergeefs zoeken. Op tafel staat een bord met alleen wat brood, want, staat er in de tekst: er zou veel minder groente en fruit zijn.


Charlotte Milner studeerde tekenen aan de Kingston University, en maakt prentenboeken.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789059569010 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Fontaine | februari 2019
Afmeting 26,2 cm x 20,2 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 10 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER