Non-fictie jeugd

Kolet Janssen & Emy Geyskens

http://www.koletjanssen.be

http://www.emygeyskens.be

 

altSammy krijgt pleegouders
illustraties: Emilie Timmermans
tekst: Kolet Janssen en Emy Geyskens


Als je de eerste grote afbeelding in het boek goed bekijkt zie je Sammy en zijn moeder in een keuken die vol staat met rommel. Op het aanrecht staat allemaal afwas, de vloer ligt bezaaid met speelgoed, er staat een wasrek vol was en mama zit met een bos ongekamd haar onderuitgezakt aan tafel. Ze geeft Sammy koekjes als ontbijt.
In de tekst kunnen we lezen dat mama aan Sammy vertelt dat hij die dag kennis zal maken met Frank en Roos. "Dat worden je pleegouders." Sammy heeft geen idee wat dat zijn. Wordt hij dan verpleegd of zo?
Als Manuela van de pleegzorgdienst hen komt halen moet Sammy zich nog aankleden, hij zoekt door het hele huis naar zijn kleren en schoenen, overal ligt wel iets. Roos en Frank zijn heel aardig, ze laten Sammy zijn kamer zien, om het dekbed zit een overtrek van Superman!


Bij Frank en Roos is het best wennen. Sammy begrijpt niet waarom hij steeds zijn speelgoed moet opruimen, er is toch ruimte genoeg? Hij moet ook elke dag douchen en zijn tanden poetsen en nog veel meer. Wat hij wel begrijpt is dat hij niet voor altijd bij Frank en Roos blijft. Frank heeft verteld dat ze Sammy een tijdje mogen lenen van zijn moeder, mama is namelijk heel erg moe omdat ze alles alleen moet doen, ze moet even bijkomen. Maar als Mama uitgerust is dan kan Sammy weer bij haar gaan wonen. En zo heeft Sammy het helemaal naar zijn zin. Door de week is hij bij Roos en Frank en in het weekend ziet hij mama!


Een fijn boek, het verhaal zelf is prettig om te lezen maar je kunt ook dankzij dit boek een kind voorbereiden op een verblijf bij pleegouders. Een kind weet dan gelijk wat hem of haar te wachten staat. Achterin het boek staan allerlei tips voor ouders en verzorgers maar ook verhalen van mensen en kinderen die zelf een pleegkind in huis hebben genomen. Wat ik prettig vind aan het boek is dat het realistisch is. Hett is niet allemaal rozengeur en maneschijn, sommige dingen zijn voor het kind en de pleegouders soms best wel moeilijk maar ze komen er bijna altijd wel uit.
Bij het verhaal staan leuke, zachtgetinte afbeeldingen verspreid over twee pagina's die mooi passen bij de inhoud van het boek. De tekst staat in de afbeeldingen en is goed leesbaar en prettig van toon. Prima boek.


Het boek is er een uit de Bijdehandserie, dat staat voor kleurrijke prentenboeken die kinderen, ouders en opvoeders bij de hand nemen om moeilijke thema's bespreekbaar te maken.


ISBN 9789044823936 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2015
Afmeting 21, 5 x 29,7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 28 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER