Dierenuitvindingen
Illustraties: Gosia Herba
Tekst: Christiane Dorion
‘Na het lezen zul je nooit meer op dezelfde manier kijken naar vleermuizen, mestkevers, kwallen en allerlei andere dieren.’
En of dat waar is! Ook voor volwassenen kan dit boek een eyeopener zijn, want er staan veel feiten in die niet algemeen bekend zullen zijn. Dat komt ook doordat het boek zich niet alleen richt op het verleden, maar ook op wat we al geleerd hebben en op wat komen gaat. Er wordt verteld hoe het komt dat wij vliegtuigen uitgevonden hebben (dat hebben we dus niet, we hebben het idee nageaapt van vogels!), over sonar en echopeiling.
En dat allemaal door eens heel goed naar dieren te kijken. Want we zullen toch wel begrijpen dat dieren die vaak al miljoenen jaren de tijd hebben gehad om de eigenschappen, waarmee zij het voor elkaar gekregen hebben dat ze nog steeds bestaan, te ontwikkelen en vervolmaken, ons, de mens die nog maar pas op de wereld rondloopt, heel veel zouden kunnen leren!
Toen de mens dat eenmaal inzag, ging het los. Dieren werden beter bekeken, en men onderzocht hoe het toch kan dat een haai zo snel kan zwemmen, dat een arend zo veel meer kan zien dan wij, hoe een ijsvogel zonder lawaai een flinke duik kan nemen, en nog veel meer.
Dat laatste, die ijsvogel heeft model gestaan voor die ene trein die we nu kunnen zien rijden: de kogeltrein. Als vroeger een trein met hoge snelheid door een tunnel reed, dan werd de lucht samengeperst waardoor er een enorme knal klonk als de trein weer uit de tunnel tevoorschijn kwam.
Door eens goed te kijken hoe de ijsvogel zijn duik neemt, kon men de kogeltrein ontwikkelen, wiens voorkant er net zo uitziet als de snavel van de vogel.
In dit boek komen heel veel dieren voor bij, die al lang wisten hoe bepaalde dingen moesten.
De haai heeft een bijzondere huid. Hij is bedekt met kleine schubben die kleine ribbeltjes hebben, waardoor het water langs zijn lijf geleid wordt en er weinig weerstand ontstaat. Hoe minder weerstand, hoe harder je gaat.
Het zeepaardje heeft wetenschappers geleerd hoe ze lichte lichaamsbescherming moeten ontwikkelen: door zijn harnas, gevormd met vierkante platen, kan hij draaien, buigen en plat geduwd worden, zonder dat er iets kapot gaat.
Voor nu en in de toekomst wordt de Namibische mistvanger bestudeerd. Dat is een kever die weet te overleven in de droogste woestijn, doordat hij in alle vroegte de ochtendmist weet op te vangen en op te slaan in zijn lijf.
En wist je dat een oorworm vleugels heeft? Die zijn absoluut het bestuderen waard: oorwormen kunnen die vleugels die voor zo’n klein lijf enorm zijn, razendsnel ontvouwen en weer opbergen, en niemand die ze ziet als hij ze opgeborgen heeft.
Ook die naaktslak die velen zo vies vinden, kan de mens veel leren. En de mug, die ook!
Deze en nog veel meer heel bijzondere feiten staan in dit boek. Soms staan er meerdere dieren op een enkele pagina, soms heeft de schrijver er twee hele pagina’s voor genomen. Dat hangt er van af hoeveel er te vertellen valt. Daarnaast is er de vormgeving: Alle pagina’s zijn gekleurd met daarop veelal grafische tekeningen.
Christiane Dorion komt uit Quebec, maar woont in Engeland. Zij schrijft kinderboeken over de natuur. Mooie boeken, die al vaak in de prijzen vielen.
ISBN 9789047713586 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat| 1 februari 2022
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Afmeting: 28,3 x 24,1 x 1,3 cm | Leeftijd 10+
© Marjo, 20 maart 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER