Non-fictie jeugd

Young Scientist

Young Scientist Vakantieboek Zomer 2022
Op ontdekkingsreis
Samenstellers: Redactie New Scientist


De makers van New Scientist (een Engelstalig populairwetenschappelijk tijdschrift dat sinds 2013 als maandblad in een redactioneel onafhankelijke Nederlandstalige editie verschijnt) hebben zich weer uitgesloofd om jonge lezers ook in de vakantie bezig te houden. Het thema is deze keer Op Wereldreis.


Een stuk of tien onderwerpen komen aan de orde, sommige best pittig, maar wie er in geïnteresseerd is maakt dat niet uit natuurlijk.
Per thema is er een stuk tekst, met informatie, en verder zijn er puzzels, proefjes en meer van dat soort dingen waar je zelf mee aan de slag kan. Alles speels opgezet en natuurlijk met kleurige illustraties. Je leert meer over het zonnestelsel, over dinosauriërs, getallen, over piepkleine beestjes nog kleinere deeltjes en ook het internet komt aan de orde.


Het thema taal vertelt welke talen op elkaar lijken en hoe dat komt dat. Er wordt verteld over de steen van Rosetta, en natuurlijk gaat dit hoofdstuk ook over codetaal. Met hele leuke puzzels en codekrakers!
En ja, onze hersenen, die je nu met dit boek hard moet laten werken, daar wordt  verteld wat er met de moderne wetenschap allemaal kan.
En wil je weten waarom er geen mammoeten meer zijn? Hoe zit het dan met die verandering van het klimaat?


Dingen die je je afvraagt als je gewoon rustig naar de televisie zit te kijken of op internet scrollt. Eh, internet? Wat is dat eigenlijk?

Een fijn boek voor nieuwsgierige kinderen!


ISBN 9789085717652 | Paperback | 96 pagina’s | Uitgeverij Veenmedia | mei 2022
Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 6 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Young Scientist
Vakantieboek Zomer 2020
Bomvol bijzondere beesten


Wat wordt de hedendaagse jeugd weer verwend!
Het vakantieboek voor deze zomer kun je als ouder maar beter even verstoppen, want gegarandeerd dat een kind zo gauw hij of zij dit ziet aan de gang gaat. Waarmee? Het is namelijk niet alleen om te lezen dit boek, het is ook een doe-boek.


Het begint al met een aantal vragen waarbij je de antwoorden in kunt vullen. Zomaar in het boek, want in een vakantieboek mag je schrijven. Er zijn taalpuzzels en getallenpuzzels. Codekrakers, doolhoven, een zoek-de-verschillen-opdracht en je kan testjes doen.
Een leuke test is bijvoorbeeld vragen beantwoorden die je steeds naar een volgende vraag leiden, zodat je aan het einde weet wat voor dier je zou zijn. Dat is meteen een voorbereiding op de dieren waarover je in dit boek van alles te weten komt. Het heet tenslotte: bomvol bijzondere beesten.

Het eerste dier is een mug. Wat? Een mug? Zo bijzonder is dat beestje toch niet? Maar als je alle weetjes over een mug eenmaal gelezen hebt besef je dat ook dit vaak vervelende insect heel bijzonder is. Er waren al muggen in de tijd van de dinosauriërs! 100 miljoen jaar geleden! En het is het dodelijkste dier ter wereld… En waarom zoemen die rotbeesten eigenlijk? Hoe oud worden ze? Waar leven ze van? Hoe groot kunnen ze worden? Dat en nog meer lees je in dit boek.


Op dezelfde manier komen ook de monarchvlinder, de gnoe, de kousenbandslang, de regenworm en het stokstaartje aan de beurt.
Het stokstaartje vind je vast een grappig dier, zoals die parmantig rond staat te kijken de hele dag. Maar waarom doet hij dat eigenlijk? En waarom is een stokstaartje blij met de aanwezigheid van mestkevers?
De toekan, die vogel met die enorme snavel. Hoe eet dat beest? En wat kan een mens doen als de snavel van de toekan kapot is?
Dan hebben we nog het nijlpaard, dat niets te maken heeft met een paard en ook niet in de Nijl woont. En de blauwe vinvis, het grootste dier op aarde.


Over al deze dieren is heel veel interessants te vertellen, maar wat het extra leuk maakt is dat er na de informatie een klein quizje staat en dat de puzzels en opdrachtjes die dan komen veelal te maken hebben met het zojuist besproken dier.
En achterin staan natuurlijk de oplossingen van de puzzels. Niet spieken hoor!


Een zeer gevarieerd boek, dat ook nadat je alles hebt ingevuld de moeite waard blijft. Bij de dieren staan ook nog leuke tekeningen en foto’s.


ISBN 9789085717034 | Paperback | 100 pagina’s | Uitgeverij New Scientist | juni 2020
afmeting 21 x 26,5 cm | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 16 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER