Non-fictie jeugd

Brunhilde Borms

http://www.evamouton.be/nl

http://www.gaudesaboos.be

 

Land in zicht!
Bedenk in 25 verrassende opdrachten het leukste land ter wereld
illustraties: Pieter Gaudesaboos
tekst: Brunhilde Borms


"Doe boek" staat er op de cover te lezen en daar is niets te weinig mee gezegd, want met dit boek zal je je de hele zomer niet vervelen.

Het begint al lekker met een groot uitvouwbaar vel papier dat volgedrukt staat met eilanden, huizen, eilandfotos', kleding, planten, meubels, voedsel enz. (zie afbeelding) en daarna volgen de persoonlijke uitdagingen. Je krijgt namelijk 31 dagen de tijd om om één van de zeven eilanden te bezoeken en daar het land van je dromen te scheppen... Daarna moet een jury jouw ontwerp goedkeuren en kun je een 'gouden' kroon verdienen en ben jij de baas van het eiland. Jawel!

De eerste opdrachten zijn: een eiland kiezen, een reisticket te kopen en afreizen naar jouw eiland en daar begint het avontuur pas echt! Je gaat namelijk jouw eiland inrichten... maar eerst moet je een vlag maken en daarmee word je geholpen door iemand die je kleine opdrachtjes uit te voeren, zodat je goed weet hoe jouw vlag eruit moet komen te zien. Je mag ook beslissen welke feestdagen er op het eiland te vieren zijn, zelf vind ik de Boekendag wel heel leuk, iedereen mag dan de hele dag ongestoord lezen! Maar de dag van de paprikachips heeft ook wel wat...


Je eiland moet natuurlijk een naam hebben en ook daarmee word je geholpen dankzij allerlei leuke opdrachten, waarbij je ook dingen uit het vel papier moet knippen. Als je alles gedaan hebt ga je naar het volgende hoofdstuk waar je jouw eiland moet inrichten, je kiest de bewoners en de huizen, je legt straten en tuinen aan en plant deze laatste vol groente zodat jullie ook te eten hebben.


En zo gaat het het hele boek door. Elk hoofdstuk behandelt een onderdeel van het eiland. Je legt een stad aan, koopt vervoermiddelen, plaatst verkeersborden, zorgt voor zieken- brandweer en politieauto's. Je bouwt een  fabriek en ontwerpt een dierentuin én kiest de dieren daarvoor uit, je bezoekt clubs waarvan jij moet uitvinden welke logopin zij dragen en natuurlijk richt jij ook een club op, waar je eveneens een pin voor maakt.
Jouw eiland is inmiddels zo leuk dat er ook toeristen komen. Maar die moeten wel vermaakt worden en welke tijd van het jaar is het beste voor al die mensen? En welke streekgerechten zijn er op jouw eiland? En welke postzegels heeft jouw eiland eigenlijk?

Kortom, er valt een heleboel te doen. Daarna mag je jouw eiland aan de jury op de Wereld Landen Vergadering laten zien. Belangrijk is dat je drie van jouw gekozen ministers meeneemt, dat zijn drie van de figuurtjes die jou geholpen hebben in het boek, want elk hoofdstuk heeft een eigen begeleider of raadgever, de ene keer is dat commissaris Knuppelstok, de andere keer M.C. Toerist of mevrouw Toyson etc.
Aan het eind van elk hoofdstuk moet je beoordelen of ze hun werk goed gedaan hebben.

Gelukkig is het boek van 8 tot 198 jaar en mag ik zelf ook meedoen... Je handen gaan namelijk vanzelf kriebelen om aan de slag te gaan. De opdrachten zijn soms best moeilijk maar goed te doen. Alles bij elkaar is het een geweldig leuk Doe boek.  De afbeeldingen zijn speels en de opzet is bijzonder. Echt een heerlijk boek om mee te nemen op vakantie.


ISBN 9789401444781 | Hardcover met bindelastiek | 96 pagina's | Uitgeverij Lannoo |  juni 2017

© Dettie, 10 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het coolste vriendenboek ter wereld
Brunhilde Borms en Eva Mouton (ill)Onvermijdelijk in iedere klas; vriendenboekjes die eindeloos de ronde doen in vriendengroepen. Met  bijna altijd dezelfde standaard vragen… wat zijn je hobby’s, wat is je lievelingseten enz.. Dit boekje pakt het net iets anders aan. Het principe is hetzelfde, je geeft het boekje aan een van je vrienden, maar die beantwoordt geen standaard vragen, maar kiest één vraag en één opdracht, verdeeld over twee pagina’s.
Bijvoorbeeld:

-          Wat hebben we het laatst samen gegeten en waar was dat?


-          Welke titel zou het boek hebben waarin wij de hoofdpersonages zijn.


-          Noteer hier de laatste twee berichtjes die wij elkaar gestuurd hebben.


-          Wel liedje past bij onze vriendschap


-          Waar hebben wij onlangs heel erg om gelachen


-          noteer hier het recept van het gerecht wat jij het liefst maakt. Geef er het boodschappenlijstje bij.


-          Ontwerp hier het huis waar je later graag wilt wonen en plak (ander opdrachtvak) hier enkele afbeeldingen op
           van schetsen over hoe het er binnen uit zal zien.


-          Ontwerp een stripfiguur.


-          Maak een fanpagina over iemand die je bewonderd


-          Maak een filmaffiche voor een film die je iedereen aanbeveelt


Het boek hoeft niet op volgorde ingevuld, iedereen mag zelf een vraag en opdracht uitzoeken die hij leuk vindt. Alle vragen en opdrachten komen twee keer voor in het boek en er is ruimte om te tekenen, plakken, knippen of knutselen, zodat het boekje er als het goed is, op het laatst uit ziet als een waar kunstwerk.


Daarnaast zijn er voorkeurpagina’s en lijstjespagina’s waar meerdere vrienden hun voorkeuren in kunnen vullen, bijvoorbeeld over hun favoriete stad, dier, sneakers, hoofddeksels, toetjes of groente. Of waar ze kunnen antwoorden op de vraag wat de spannendste momenten zijn die ze ooit beleefd hebben, wat ze heel graag goed zouden willen kunnen, waar ze over dromen, waar ze voor sparen enz..


Eva Mouton maakte de grappige illustraties, waardoor het geheel er vrolijk en uitnodigend uitziet. Een leuk boekje om te geven of te krijgen, met net een originelere insteek dan de doorsnee vriendenboekjes, je vrienden moeten creatiever aan de slag, je komt nog eens wat te weten van de ander en er zitten nog leuke stickers bij ook.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978 94 014 3570 3 | Hardcover | 76 pagina's | NUR 214 | Uitgeverij Lannoo | augustus  2016
Afmeting  24,6 x 17, 6 cm leeftijd tot ca. 12 jaar

© Willeke, 26 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren