En de wereld zei ja
Kaia Dahle Nyhus
Kaia Dahle Nyhus neemt de jonge lezer namelijk mee op een prachtige ontdekkingsreis door de evolutie van het leven op aarde, lezen we op de achterkant van het boek. Zij begint met de volgende tekst:
De wereld kwam eerst,
en de wereld zei ja
En doorheen het boek blijft de wereld ja zeggen. Ja tegen de tijd, de zon, de maan. Overal was water.
Wij zaten in het water.
Daar kwamen wij lang geleden tot leven.
Nyhus vertelt dat wij eerst vissen waren die later aan land gingen en poten kregen en soms veren. Dat sommige dieren bleven en andere dieren pech hadden en dood gingen omdat ze zich niet zo goed konden verstoppen of vechten, of rennen, of... of... of...
Dieren kregen handen en konden vruchten plukken en elkaar vlooien.
Uiteindelijk evolueerde de aap tot mens, en weer zei de wereld ja, zoals al de voorgaande keren. Elke keer dachten we nu is de wereld klaar. Maar nee de wereld was niet klaar en wij ook niet.
We gingen voedsel verzamelen en deelden dat niet met elkaar. Er kwam ruzie, we begonnen elkaar te bijten en te meppen. We begonnen te praten en gingen in grotten wonen en we leerden steeds nieuwe dingen te maken, we werden steeds handiger. We leerden vuur te maken en hele tijd later kwam het wiel. Dat waren heel grote ontdekkingen. En elke keer dachten we, nu is de wereld wel klaar maar nee. En de wereld ging door en zei ja.
We spraken af dat sommige dingen
mooier waren dan andere.
Goud was het mooiste dat er bestond.
Daar maakten we sieraden van
Sommige hadden meer mooie dingen dan anderen
De wolven werden onze beste vrienden
we noemden ze honden.
De varkens en de schapen
werden ons eten.
Dat vonden ze niet leuk.
Nu is de wereld wel klaar werd steeds gedacht. Maar er kwam nog veel meer... kleding en huizen en bakkerijen, slagerijen en mijnen werd ontgonnen. Er kwamen ziektes, er kwamen artsen, ziekenhuizen...Er kwamen fabrieken, en auto's en vliegtuigen en raketten... De wereld werd steeds warmer.
Maar de wereld zegt nog steeds ja...
Dit boek is in feite een waarschuwing tegen de hebzucht en het egoïsme van ons als mens. Maar die boodschap is verpakt in een prachtig jasje. Naast de klip en klare tekst, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, zijn er de beeldschone afbeeldingen van de schrijfster/illustratrice. Deze zijn aanvankelijk heel rustig en doen denken aan grottekeningen, maar hoe meer en bedacht wordt door de mens, hoe voller en drukker de afbeeldingen worden. De natuur is uiteindelijk héél ver te zoeken, behalve in de vakanties...
Kortom, het is een heel bijzonder boek, met aparte afbeeldingen. Een boek om uit voor te lezen. De tekst is sprankelend en helder. De afbeeldingen zijn fris en kleurrijk, ondanks de zwarte achtergrond. Er zal dankzij dit evolutieverhaal veel duidelijk worden voor kinderen maar ook zullen er vragen ontstaan, over het antwoord zullen we mogelijk zelfs flink over na moeten denken. Het geheel - tekst en afbeeldingen - is perfect. Het boek krijgt een dikke tien.
Kaia Dahle Nyhus (1990) studeerde visuele communicatie aan de Nationale Academie van Kunst in Oslo, en illustratieve technieken op het Luzern College in Zwitserland.
ISBN 9789492995438 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Samsara | juni 2020
Vertaald door Bette Westera | Afmeting 22 x 245 cm | Leeftijd ca. 6+
© Dettie, 26 september 2020
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER