Non-fictie jeugd

Joyce Vorsteveld

De wereld van Kees
De wereld gezien door de ogen van een jongen met een autistische stoornis
Joyce Vorsteveld


Kees vertelt zijn verhaal, omdat hij geen gewone jongen is, de dokter heeft namelijk verteld dat hij een stoornis in het autistisch spectrum heeft: PDD-NOS. Wat het precies is weet hij niet zo goed omdat het eigenlijk voor iedereen weer anders kan zijn. Maar er zijn bepaalde overeenkomsten in gedragingen die elk kind met PDD-NOS vertoont.


Als eerste stelt Kees zichzelf en zijn familie voor. Hij is een jongen van negen jaar en heeft een vader en moeder, Peter en Carla, en een zusje van zeven, Anniek. Papa is wel goed vindt Kees, maar wordt soms wel moe van hem omdat hij altijd zoveel vragen heeft. Mama is heel lief en ze helpt Kees heel graag met van alles. Ze werkt niet maar heeft het druk met het huishouden, dat is ook werk, zegt mama. Anniek is dol op dansen, zingen, harde muziek en paardrijden. Kees kan niet goed tegen lawaai en is niet gek op dieren die groot zijn. Kees heeft wel een konijn, Koos, en die is heel lief, Kees speelt heel graag met zijn konijn.
Kees heeft een eigen kamer die een beetje kaal is, maar dat is wel lekker rustig. In de kamer van Anniek staan veel te veel poppen en daar kan Kees niet tegen. Op het laatst ziet hij alleen nog maar die koppen van die poppen. Mama zegt dat hij dan teveel prikkels krijgt en dan wordt Kees heel druk en boos.


Kees vertelt over dingen die hij moeilijk vindt zoals omgaan met andere mensen. Hij weet niet zo goed wat hij moet zeggen of doen en ze moeten vooral niet aan hem komen! Een hand geven vindt hij vreselijk. Zwemles ging daarom ook zo mis, de juf die hem wilde helpen kwam steeds aan hem, Kees werd er zo boos om en niemand begreep waarom hij zo boos werd.
Spelen met andere kinderen vindt Kees lastig. Het liefst zit hij achter zijn computer maar dat mag hij niet altijd.


Kees vertelt ook hoe het op school ging. Hij zit nu in groep zes en het gaat nu best goed met hem maar vroeger was dat niet zo. In groep een en twee was hij vaak heel boos als hij iets móest, dat wilde hij niet. Het lawaai dat andere kinderen op school maakte vond Kees vaak heel naar. Ook wilde hij liever alleen spelen maar dat mocht niet altijd. De juf pestte hem!
Opeens moest hij naar de dokter, dat vond Kees stom want hij was toch niet ziek? De dokter vertelde na allerlei gesprekken met hem en zijn ouders dat hij PDD-NOS had, Kees was toen héél boos. Nu niet meer, nu weet hij wat het is, dat leert hij op school voor speciale kinderen waar hij nu op zit. Hij heeft nu een vriend Tijn, die hem helpt met rekenen want dat vindt Kees nog steeds moeilijk, maar andere dingen zoals bijvoorbeeld lezen kan hij wel heel goed.


De aanpak, door het verhaal zogenaamd door een kind met PDD-NOS te laten vertellen, werkt uitstekend. Daardoor wordt heel duidelijk wat deze autistische stoornis voor een kind inhoudt. Op een heldere, direkte manier vertelt Kees, hoe kinderen die deze stoornis hebben de wereld om zich heen ervaren en wat erg moeilijk voor ze is. Eigenlijk verlangen ze vooral duidelijkheid. Zeg niet straks, maar over 10 minuten. Ook leugentjes om bestwil zijn heel moeilijk te begrijpen, dan lieg je toch?
Verder vertelt Kees welke oplossingen mama en hij bedacht hebben om de boze buien te laten verminderen, ook hier speelt 'duidelijk zijn' een belangrijke rol in. Hoe op school gereageerd wordt is natuurlijk ook enorm belangrijk, als de juf begrip toont en weet wat ze moet doen, stimuleert dat een kind enorm. De wereld blijft voor het kind dan begrijpbaar en het kind raakt niet overprikkeld.

Achterin het boek staan allerlei stoornissen die onder de noemer 'stoornis in het autistisch spectrum' vallen nog eens per stoornis kort uitgelegd. Erg verhelderend vind ik de tekeningen erbij die laten zien hoe een kind met autisme de wereld om zich heen ziet. De illustraties van Kees Sparreboom zijn sowieso een mooie toevoeging, ze maken alles net iets duidelijker dan alleen het geschreven woord. De tekst en de afbeeldingen vullen elkaar goed aan.

Uitstekend boek dat prima door een kind met een stoornis in het autistisch spectrum zelf gelezen kan worden.
Ook vormt het een mooie informatiebron voor de de broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, ouders, grootouders, juffen en meesters en verder voor iedereen die te maken heeft met een kind zoals Kees.


De auteur, Joyce Vorsteveld, is al ruim zeven jaar werkzaam als leerkracht in het speciaal onderwijs. Zij werkt voornamelijk met leerlingen die een stoornis binnen het autistische spectrum hebben. In die zeven jaar viel het haar op dat veel leerlingen vragen hebben over hun "anders" zijn en hoewel er overweldigend veel informatie is te vinden over stoornissen binnen het autistische spectrum, is er bedroevend weinig voorhanden voor deze kinderen zelf.


ISBN 9789077219676 Paperback 60 pagina's Uitgeverij FortMedia
Leeftijd vanaf ca. 8-9 jaar

© Dettie, 24 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER