Non-fictie jeugd

Chiara Lossani & Octavia Monaco

Vincent van Gogh
Op de vleugels van de wind
tekst Chiara Lossani
illustraties Octavia MonacoIedereen kent het verhaal van Vincent van Gogh. De man die zo prachtig kon schilderen maar tijdens zijn leven maar één schilderij verkocht. Vincent de man van de heldere, intense vrolijke kleuren. Vincent de man die zijn oor afsneed. Vincent die zo somber werd. Vincent wiens leven zo triest eindigde...


In dit boek wordt het levensverhaal van Vincent in woord en beeld gebracht.
In het Noord-Brabantse plaatsje Zundert wordt in  het jaar 1853 Vincent van Gogh geboren. Vier jaar later krijgt hij een broer, Theo,  die zo belangrijk voor hem zou worden. Zonder Theo hadden wij de schilderijen van Vincent mogelijk niet eens leren kennen.  Vincent is precies het tegengestelde van Theo.

Theo loopt, terwijl Vincent rent.
Theo praat kalm, terwijl Vincent gebaart als een windmolen.
Theo speelt met iedereen, maar Vincent krijgt met iedereen ruzie.
Daarom willen al hun vrienden dat Theo meespeelt, maar ze gaan Vincent uit de weg.
Toch heeft Theo alles voor zijn broer over.


In dit boek komt duidelijk naar voren hoe Vincent zocht naar invulling van zijn leven. Hij weet dat hij moet schilderen, dát is zijn leven, dat maakt hem blij. Hij leert van de natuur hoe de schaduwen vallen, hoe hij het licht, vormen en kleuren weer moet geven. Maar het leven naast het schilderen kost hem moeite. Steeds opnieuw krijgt hij ruzie, steeds opnieuw zakt zijn aanvankelijk enthousiasme voor zijn omgeving weg en begint de innerlijke strijd opnieuw.
In dit boek lees je ook hoe Theo zijn hele leven in dienst van Vincent stelt. Theo steunt hem onvoorwaardelijk, door dik en dun, Vincent komt altijd op de eerste plaats. Hij betaalt alles voor Theo, zorgt steeds opnieuw voor een andere werk- of woonplek voor zijn broer... tot het einde aan toe.
(Dit boek is gebaseerd op de brieven die Vincent aan zijn broer Theo schreef.)


Het verhaal is natuurlijk triest, je hebt een brok in je keel als je het ellendige einde van deze grote gekwelde kunstenaar leest.
Maar in het boek zie je ook hoe grandioos mooi het werk van Vincent is. De kleurrijke illustraties in het boek zijn heel bijzonder en modern. Aanvankelijk zijn de illustraties in de kleuren van het vroege werk van Van Gogh. De kleuren van 'De aardappeleters' , de kleuren van de Hollandse luchten, de kleuren van de landschappen. Maar deze zijn te donker. In Parijs, waar Theo woont en werkt in een kunsthandel, houden ze niet van donkere kleuren. Vincent komt ook naar Parijs en maakt kennis met de impressionisten, deze schilderen vol kleur en licht.
De illustraties in het boek passen zich daaraan aan. Je ziet een knalrode muur waaraan Père Tanguy (kunsthandelaar) een schilderij van Vincent (Wandelaars in de Jardin du Luxembourg) hangt.   Daarnaast zie je een witte pagina met tekst en klaprozen en Vincent die een kleurig schilderij (Portret van Père Tanguy) vasthoudt.
Hoe verder je in het boek komt hoe kleurrijker de pagina's worden net als de schilderijen van Vincent.
De illustraties zijn enorm knap gemaakt, er is bijvoorbeeld een paginagrote afbeelding van Vincent die met een hoed waarop kaarsen zijn bevestigd zijn, zijn beroemde schilderij Het gele huis schildert. De illustrator heeft de kleuren en lucht laten overlopen in het schilderij.
Hoe mooi alles in dit boek afgebeeld is, is hier in het inkijkexemplaar te zien.


Het is een boek om van te genieten en steeds opnieuw te pakken.
Het hele boek is prachtig verzorgd, echt een aanrader, zeker voor kinderen die geïnteresseerd zijn in kunst.

ISBN 978 90 5116 163 2 Hardcover | 44 pagina's formaat: 22,9 x 31,5 cm | De Vier Windstreken oktober 2010
leeftijd: vanaf 7 jaar

© Dettie, 25 december 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER