Non-fictie jeugd

Seema Roy

Snoep voor je ogen
illustraties: Priti Jha, Sudha Devi en Shakuntala Devi
tekst: Seema Roy


In dit boek vind je voorbeelden van Indiase kunst om zelf tekeningen te leren maken in de Madhubani stijl. Deze tekenstijl is genoemd naar de streek waar hij vandaan komt: de streek Madhubani in India.
Madhubani kunstenaars gebruiken vrolijke manieren van tekenen. Zij versieren hun tekeningen met kleurige stippen, streepjes, golfjes, ruitjes en blokjes. Er valt daarom veel te zien op een Madhubani tekening. En de kleuren zijn om van te smullen. 'Snoep voor je ogen' dus.


Zo begint dit mooie boekje over de kunstenaars uit Madhubani en hun tekeningen.
Je ziet wat voor technieken ze gebruiken en hoe je hun kunst kunt herkennen. Daarna kun je zelf aan de slag.
Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld de zon in Madhubanistijl kunt maken, en de prachtige vlinder, de mangoboom of de schildpad.
Alles ziet er heel vrolijk uit.
Je hebt maar heel weinig aan materiaal nodig om deze tekeningen te kunnen maken namelijk: een gewoon potlood en een gum. kleurpotloden of viltstiften met een dunne punt, kladpapier, tekenpapier en overtrekpapiet. Dat is alles. Als je eenmaal doorhebt hoe de tekeningen worden opgebouwt kun je bij alles wat je tekent zelf mooie versieringen aanbrengen.

Het is een erg fleurig en leuk lees-, kijk- en tekenboek waarbij je bovendien ook nog wat opsteekt over deze Indiase tekenkunst.


"De fair trade kinderboeken, kunstboeken en tekenboeken bieden een leuke kennismaking met wereldkunst. Het educatieve materiaal en de workshops Indiase kunst van Fairbooks zijn ontwikkeld ter ondersteuning van kunst- & cultuureducatie en intercultureel onderwijs.
Alle Fairbooks uitgaven maken deel uit van werkgelegenheidsprojecten voor kunstenaars uit de Indiase onderklasse. Fairbooks wil bijdragen aan duurzame werkgelegenheid voor deze kunstenaars. Met het oog hierop ontwikkelt Fairbooks uitgaven die geschikt zijn voor illustratiewerk door traditionele Indiase kunstenaars."


ISBN 978-94-91106-13-2 Hardcover 18,5 x 18 cm 24 pagina's | Fairbooks | april 2011
Vanaf 9 jaar

Dettie, 11 maart 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER