Non-fictie jeugd

Karen Latchana Kenney

altAls de strijd gestreden is
Karen Latchana Kenney
Serie Zinder: mens en maatschappij


Na een oorlog is het een puinhoop. Hoe ga je daar mee om? Waar blijven de mensen die van huis en haard verdreven zijn? Hoe moet je weer je gewone leven oppakken, als je land verwoest is, en er geen voedsel of onderdak is?
In dit boek wordt uitgelegd dat er verdragen zijn waarin in feite de regels van een oorlog opgeschreven zijn. Raar toch? Alsof het ene volk dat het andere aanvalt eerst gaat kijken wat er wel of niet mag! Überhaupt is het van de gekke om te stellen dat er dingen mógen! Maar het bestaat, en toch is het maar goed, want nu houdt een organisatie als de Verenigde Naties conflicten in de gaten, en proberen zij een vreedzame oplossing te vinden. Deze organisatie is opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Toen, na twee grote oorlogen met miljoenen slachtoffers, was de maat vol: geen oorlogen meer. Tja..
Er werden meer organisaties opgericht: Unicef en Save the Children speciaal voor de kinderen, die immers de grootste dupe zijn. Marshallhulp, om de economie weer op poten te krijgen. Het Rode Kruis, die al op het slagveld hulp biedt, en nog meer.


In verschillende hoofdstukken wordt uitgelegd wat de vreselijke wapens waren van de verschillende oorlogen en hoe men daar zo goed mogelijk mee om moet gaan. Na de tweede wereldoorlog, die eindigde met atoombommen en na de Vietnamoorlog, waarin naplam de ergste vijand was, werd er eindelijk begonnen met verdragen om de kernwapenindustrie en die van chemische wapens in de hand te houden. Mensen verzinnen dan weer wat anders: in de Golfoorlog werd olie het wapen: bronnen werden in brand gestoken, waardoor de natuur vernietigd werd en er geen schuilplaatsen waren voor dieren. Maar ook niet voor de vijand!
Nog steeds liggen in veel oorlogsgebieden landmijnen onder de grond, men schat dat het er nog 60 miljoen zijn! Honden worden getraind om ze op te sporen, maar nog dagelijks vallen er slachtoffers, ook in landen die niet meer in staat van oorlog zijn.


Dit alles en nog veel meer kun je lezen in dit zeer informatieve boek, dat een duidelijke tekst biedt, met foto’s en kaartjes ter verduidelijking.
Deze serie Zinder is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 11 jaar. Er zijn ook series voor jongere kinderen. Met  taalweetjes, en hints om goed te kunnen begrijpen wat je nu eigenlijk leest, sluit dit helemaal aan bij de leeftijd.


ISBN 9789086641239 | Hardcover |36 pagina's | schoolsupport |november 2012
Vertaald uit het Engels door Pauline Roosegaarde-Bisschop
met illustraties en foto’s, index, links en verklaring van moeilijke woorden.

© Marjo, 8 april  2013 

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER