Non-fictie jeugd

Bas Haring

http://www.basharing.com

 

Kaas & de evolutietheorieEen boek over de evolutietheorie, 'the survival of the fittest', en meer van zulke dingen. In eerste instantie heeft Haring het boek voor de jeugd geschreven, maar voor volwassenen is het ook verhelderend om eens kort en krachtig te lezen hoe het allemaal in elkaar steekt. De vraag is niet zozeer WAAROM, maar veeleer HOE.


Enkele citaten, want niemand zegt het beter dan Haring zelf. Zoals over de keuze van een vogelvrouwtje voor een mannetje: "hoe moet ze in vredesnaam van tevoren bepalen of het mannetje een goed nest kan bouwen? Stage lopen is er niet bij. Dan maar afgaan op het verenpak."


Of deze: gewoon een andere manier van benaderen, maar een wereld van verschil... "Het is niet: 'Planten en dieren planten zich voort om hun soort in stand te houden', maar : 'de enige dier- en plantensoorten die stand houden zijn die waarvan de soortgenoten zich voorplanten".


"De bijbel zegt: 'gaat heen en vermenigvuldigt u' en de paus staat daar nog steeds achter: géén geboortebeperking, maar geboortestimulering. Een slimme strategie van de paus. Het is in zijn belang dat de katholieke kerk het zo goed mogelijk doet- daar is hij immers paus voor. En hoe meer mensen bij de kerk, hoe beter het gaat."


Over de moraal zegt Haring: "De moraal 'stelen is slecht' ontleende zijn succes aan het feit dat het ons voordeel bood om meer tijd en energie te hebben voor andere zaken zoals eten zoeken. Zou een moraal die meer nadelen dan voordelen heeft blijven bestaan? Nee toch."


Het boek wordt nog opgevrolijkt door grappige tekeningen, en Haring heeft naast de humor (zoals hierboven al blijkt) ook voorbeelden gebruikt uit de moderne tijd, om het nog eens extra duidelijk te maken. Zo kunnen moeilijke onbegrijpelijke dingen heel begrijpelijk gemaakt worden...


Paperback | 160 Pagina's | Houtekiet | 2005 ISBN: 9052406006
Vanaf 11 jaar

© Marjo, juni 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik hier!