Non-fictie jeugd

Bas van Lier

Hoeveel papier gaat er in een boom?


Bas van Lier heeft een boekje gemaakt (108 pagina's) over duurzaamheid.
In dit boek worden vijftig vragen van kinderen beantwoord over dit actuele onderwerp.
Zoals de vragen
- Wat is beter voor het milieu: plastic of karton?
- Waarom moet je altijd een heel kladblok kopen als je maar één blaadje wilt?
- Wat gebeurt er met batterijen?
- Welke plek op de wereld is het schoonst?
- Hoeveel papier gaat er in een boom?
- Wat is het meest vervuilde ding op aarde?


Bas van Lier geeft op al de vijftig vragen uitgebreid antwoord en meer. Vaak staat bij het antwoord nog een extra toelichting of een tekening om alles nog duidelijker te maken.
Bijvoorbeeld bij de vraag Als de polen smelten, hoelang duurt het dan voor het water in Nederland aankomt?
In het antwoord staat o.a. te lezen dat het niet zo zal zijn dat het ijs rond de polen in één keer smelt en dat een dag later opeens de zee bij Nederland enorm stijgt. Bij deze uitleg staat een tekeningetje van een paal waar de waterstand op af te lezen is en wordt in een apart tekstblokje uitgelegd wat Normaal water (N.A.P.) is en hoe ze daardoor de waterstand in Nederland kunnen meten.


De vraag Waarom worden er zo veel vruchten uit het buitenland ingevoerd? is er een die ik mezelf ook wel eens afvroeg.
Daar worden verschillende redenen voor gegeven. Mensen reizen tegenwoordig veel meer en willen die lekkere vruchten die ze in het buitenland aten ook in Nederland eten. Maar ook zijn er steeds meer mensen uit verre landen in Nederland komen wonen. En die vinden het fijn om vruchten uit het land waar ze vandaan komen te kunnen kopen. Natuurlijk is het minder goed voor het milieu om een mango uit Israël te eten dan een appeltje uit de Betuwe. Maar... meldt Bas van Lier, het verschil is niet zo heel groot. De mango's groeien in Israël gewoon van de zon en worden per schip naar Nederland vervoerd. Voor het milieu is het veel slechter om bijvoorbeeld een papaja te kiezen, want die is met het vliegtuig uit Zuid-Amerika of Zuid-Afrika gekomen. Op de groente- en fruitkalender op de website www.milieucentraal.nl kun je bekijken welke vruchten je het beste wanneer wel en niet kunt kopen.


Het is een erg leerzaam en informatief boek. Jongeren die in duurzaamheid en het milieu geïnteresseerd zijn zullen in dit boek veel antwoorden op hun vragen vinden.
Bas van Lier heeft alles in duidelijke taal geschreven. Hij gebruikt geen idioot moeilijke woorden maar legt gewoon goed alles uit.
De illustraties in grijs-zwart en roodtinten van Irene Goede zijn meestal als leuke illustraties bij de vraag gemaakt en soms worden dingen duidelijker door deze tekeningen.
Goed boekje!


ISBN 9789046807125 Paperback  108 pagina's | Nieuw Amsterdam | april 2010
Het zevende boek uit de vragenseriereeks. Leeftijd vanaf 9 jaar

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER