Non-fictie jeugd

Larousse

altZoek de indringer!
Larousse


Onder de titel staat op de omslag: ‘Enkel voor echte speurneuzen’. En of dat het geval is!!


Het boek begint met een paar mededelingen: op iedere pagina met mooie kleurenfoto’s  -  meestal over twee pagina’s verdeeld – is er iets op de foto veranderd, en steeds staat er een aanwijzing bij, soms twee, voor wat die verandering zou kunnen zijn.  Het zijn allerlei soorten foto’s, die zoals je in de verantwoording kunt zien, van een internationale afkomst zijn. Een foto van containers, naast een foto van een drukke wereldstad, een parkeerterrein vol auto’s naast een kast van een apotheek. Een uitstalling van groente en fruit, of een foto van bankbiljetten. Van alles.


Zelfs met deze aanwijzingen is het verdraaid lastig om te vinden wat je zoekt. Die ene afwijking is in een paar gevallen redelijk snel gevonden, maar dat zal ook nog wel persoonsgebonden zijn. Een gekke zonnewijzer, die kun je wel spotten, en dat ene element dat niet past bij de periode van de afbeelding, die gaan nog wel, maar dan die met de aardbeien! Nu is de aanwijzing in veel gevallen ook vrij cryptisch, zoals hier ‘jij houdt van aardbeien’ en de tweede aanwijzing ‘en de aardbei van jou’. Het is echt een raadsel waar je dan naar moet zoeken. Als je de oplossing weet, is er meteen de reactie ‘ja natuurlijk!’, en dan snap je niet dat je het niet zag.


Zo zijn er meer voorbeelden. Gegarandeerd dat je dit uren kijkplezier op kan leveren, zoals bij de aanbeveling staat. Het duurt echt even voor je vindt wat je zoekt. En sommige zie ik ook met aanwijzingen en zelfs de oplossing niet.


Een boek voor kinderen? Ik denk dat een volwassenen wel mee mag kijken, en extra tips geven. Sommige dingen zijn gewoon onvindbaar.
Voor degenen die dan zoals ik niet kunnen vinden wat er anders is, staan er achter in het boek de oplossingen. De uitdaging is natuurlijk om daar niet te gaan spieken!
Het lijkt me vooral een boek om samen boven te hangen. Dat is goed te doen, het is een groot boek, dat makkelijk open blijft liggen.
Veel zoekplezier!


ISBN  9789059241855 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Baeckens | april 2016
Vertaald uit het Frans door Cathalina Steenkoop Leeftijdloos. NUR 280

© Marjo, 7 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER