Non-fictie jeugd

Reina Ollivier

Reina Olivier

http://www.madelart.nl

http://www.eline-illustration.blogspot.nl

willewete serie


 

Wonen in de wereld
Illustraties: Hiky Helmantel
Tekst: Reina Ollivier


De willewete serie van Clavis is opgezet om kinderen te informeren over de wereld Of je nu over cowboys wilt lezen of over insecten, planeten of de filmsector, taal, de post, de kat, ridders, Indianen etc. in deze boeken vind je het allemaal.


Dit deel gaat over wonen, niet alleen in Nederland of België maar wonen overal op de wereld. We zien daardoor dat niet alle mensen in huizen wonen zoals wij de kennen maar bijvoorbeeld in een tent of een caravan. Ook zien we dat de huizen in een stad veel vaker in de hoogte zijn gebouwd dan in een dorp of op het platteland.

Ook leuk om te zien is dat in verschillende delen van de wereld ook verschillende materialen voor het bouwen van huizen gebruikt wordt. Ze kunnen van hout zijn of van bamboe, riet of leem en van beton, cement en golfplaten. En wist je dat in de warme landen veel mensen buiten op het platte dak van hun huis slapen? Daar is het veel koeler dan binnen.
Mensen die geen huis hebben, wonen op straat en anderen die door een oorlog hun huis zijn kwijtgeraakt wonen vaak in tenten in vluchtelingenkampen of in een asielzoekerscentrum.

Maar ook binnenin een huis zijn over de hele wereld veel verschillen. In japan hebben ze deuren van papier en in andere landen hangen er gordijnen die gebruikt worden als deur.
Ook de w.c.'s zijn overal anders. De ene wc spoelt je billen schoon, de andere wc is alleen maar een gat in de grond.
In sommige huizen staan geen stoelen maar zit iedereen lekker op de grond.
En zo leer je hoe verschillend mensen over de hele wereld wonen.

Zoals in alle willewete boeken volgen na de informatie allerlei opdrachtjes, een quiz, spelletjes en zelf een recept, in dit geval een recept voor een zoet huisje.
Alles bij elkaar vormt het, samen met de toevoegende tekeningen van Hiky Helmantel, weer een bijzonder boek waar (leergierige) kinderen heel blij mee zullen zijn.

Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789044850338 | Hardcover | 36 pagina's | Clavis | 16 december 2022
Afmeting 26,7 x 25,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 28 december 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNaar het pretpark
illustraties: Madeleine van der Raad
tekst: Reina Ollivier


Een boek vol plaatjes om naar te kijken vinden jonge kinderen natuurlijk prachtig!
Als je dit boek opendoet begint het meteen met een hoop kijkplezier: je bevindt je in een park, vol dieren, en twee kinderen geven hen te eten. Het verhaaltje op rijm dat er bij staat wordt natuurlijk voorgelezen door de volwassene die samen met de kleintjes het boek bekijkt. De sfeer zit er meteen in. De kinderen in het boek heten Lotje en Louis en ze zijn met hun oma op stap.


En hoe verrassend is het dan om die halve pagina om te slaan en een andere wereld te zien! Daar is de speeltuin, met andere kinderen...
Heel subtiel is dan al verteld hoe een pretpark ontstaat: eerst was er een park, toen kwamen er speeltoestellen, en dat groeide almaar verder tot de pretparken zoals we die nu kennen. En die de jonge lezertjes vast ook al kennen.


Vanaf dat moment is het boek een informatief boek: er wordt verteld over het ontstaan van de parken, over welke soorten er zijn en ook hoe het komt dat die parken niet gratis toegankelijk zijn.
Wat kun je tegenkomen in bijvoorbeeld een themapark, en wat is er dan anders aan een indoorpark. Wat kun je het beste wel of niet meenemen, en hoe kom je eigenlijk aan een kaartje?
In aparte kadertjes staat extra info. Ook wordt er verteld wat voor baantjes je zoal kunt hebben, van de poetsdienst tot de directeur.


Dan is het kind al die informatie wel beu, moet de schrijfster gedacht hebben: tijd voor ontspanning!
Er wordt een klein stripverhaaltje verteld over Lotje en Louis. En dan nóg een verrassing: een grote uitklappagina! Weer veel kijkplezier!
Hierna volgen nog wat weetjes over de oprichters van pretparken, en dan eindigen we met een versje, waarmee je een hele sliert kinderen bezig kunt houden. Leuk als voorbereiding als je bijvoorbeeld met de klas op schoolreis gaat naar een pretpark!
En het is nog niet gedaan: een heuse quiz, met antwoorden maakt het geheel af.


Ik kende deze boekenserie nog niet, maar als ze allemaal zo zijn als deze – en dat neem ik wel aan! – dan moet het voor jonge kinderen een feest zijn om zo’n boek in handen te krijgen! En behalve kijken en voorgelezen worden, leren ze er ook nog van.
Heel mooi uitgevoerd ook: frisse kleuren, leuke levensechte tekeningen, met oog voor details.


ISBN  9789044822588|hardcover |124 pagina's |Uitgeverij Clavis | november 2014
Leeftijd tot 7 jaar

© Marjo, 27 december  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Naar de camping
Illustraties: Madeleine van der Raad
tekst: Reina Ollivier


Als kinderen op vakantie gaan dan kunnen ze een paar weken in een hotel, of in een vakantiehuisje gaan wonen. Maar kamperen is ook heel erg leuk. Kamperen is vaak ook veel goedkoper dan een hotel of vakantiehuisje.  Dankzij dit boek kom je te weten wat er allemaal op een camping te zien en te beleven is.

Het boek begint met een mooie afbeelding van de ingang van de camping waar je mensen bij de receptie ziet staan. Daar moet je melden wie je bent en hoe lang je op de camping wilt blijven. Als je dat gedaan hebt mag je naar de plek gaan waar je wilt gaan staan.
Sommige mensen kamperen in een caravan, anderen hebben een camper, dat is een soort bus waarin een bank en bedden zijn gemaakt. In het boek zijn deze kampeervormen te zien. Maar heel veel mensen kamperen in een tent en daarvan zie je op een een heel mooie tekening hoe die er van binnen uit ziet. Heel gezellig!


Het leuke van kamperen is dat je allerlei keuzes in campings hebt. Wil je bijvoorbeeld in een heel mooi stil bos staan waar alleen maar een wastafel is zodat je wel water hebt maar verder niets, dan kan dat. Maar je kunt ook kiezen voor een luxe camping met op het terrein een winkel en restaurantjes en een zwembad. Deze laatste camping is natuurlijk een stuk duurder. Van alle twee de campings staan tekeningen in het boek zodat je goed het verschil ziet. De camping in het bos is veel stiller en er staan veel minder tenten dan op de luxe camping, waar vaak veel meer mensen naatoe gaan. Op een mooie uitklapplaat zie je een zwembad van een luxe camping waar allemaal zoekvragen bij staan.
Heel veel mensen vinden kamperen zo lekker omdat je eigenlijk altijd buiten bent op een camping, je zit vaak alleen maar in de tent als het regent of om te slapen.


Natuurlijk heeft een camping ook regels, je mag 's nachts geen lawaai maken, en je mag de wc's en wastafels niet vol met troep gooien, maar dat doe je thuis ook niet dus dat is niet zo erg. Iedereen heeft wel altijd zijn eigen wc-papier bij zich als ze naar de wc gaan.  Er zijn ook heel grappige tekeningen te zien van allerlei soorten wc's en wastafels.
In het boek wordt eveneens beschreven wat iemand allemaal moet doen als hij zelf een camping heeft, het lijkt heel leuk maar het is ook heel véél werk!
Op de laatste pagina's  staat nog hoe je een mooie zonneklep en waaier kunt maken en een leuke quiz met vragen waarvan de antwoorden in het boek te vinden zijn. Als je dit boek uit hebt ben je een echte kampeerexpert!


Een boek uit de willewete serie. Madeleine van der Raad en Reina Ollivier hebben daar al heel wat fraaie boeken voor gemaakt en dit boek is weer een mooie toevoeging. De gekleurde afbeeldingen zijn heel duidelijk en levendig, de tekst is glashelder. Opnieuw een fraai boek, hopelijk volgen er nog veel meer willewete boeken van dit duo.


ISBN 9789044819434 Hardcover 32 pagina's Clavis B.V.B.A. mei 2013
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 26 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Naar het circus
illustraties: Madeleine van der Raad
tekst: Reina Ollivier


Circus Katinka is het weekend in de stad. Vuurspuwer Boris, clown Curry en luchtacrobaten Tonia en Silvia treden o.a. op. Komt dat zien, komt dat zien!

Wat lang niet iedereen weet is dat het woord circus eigenlijk cirkel betekent. Heel lang geleden werden en wedstrijden voor paard en wagen op een renbaan georganiseerd. Wie het snelste een rondje reed was de winnaar. Later werden er in een cirkelvormige tent optredens met paarden georganiseerd en langzamerhand breidde zich dat uit tot het circus wat we nu kennen.


In dit boek wordt precies verteld wat een circus is en welke wagens er allemaal meereizen met een circus. We zien wie er allemaal in de tent optreden en lezen waarom er steeds minder dieren in een circustent te zien zijn. Ook wordt verteld dat het niet alleen artiesten zijn die werken bij een circus maar er zijn ook schoonmakers, schminkers, kostuumontwerpers en de technische mensen. Zij werken net zo hard mee aan de show alleen zie je ze niet bij een optreden in de tent.
In het midden van het boek zit een uitklapplaat en daardoor kun je zien wat er in de tent gebeurt.  Je ziet op de afbeelding veel publiek maar ook olifanten, een koorddanseres, muzikanten, een clown, een tijger en nog veel meer. Verder staat er ook nog een leuk stripverhaal in over Clown Curry die wil  jongleren.
En hoe moet het nu met school? Circuskinderen zijn nooit lang op één plek behalve in de winter... Hoe en waar ze toch les krijgen, kun je ook lezen in dit boek.
Hoe je zelf circusspullen kunt maken, kun je achterin dit boek zien. En zoals alle boeken uit de willewete serie eindigt het boek met een miniquiz waarin vragen over het circus gesteld worden.


Zoals altijd zijn de boeken uit deze serie erg leerzaam. De boeken hebben een vaste opbouw. Eerst wordt er verteld over het onderwerp en de uitklapplaat geeft de details weer. Daarnaast staat er altijd een stripverhaaltje in, wordt er een tekst van een liedje gegeven, staan er in aparte kadertjes allemaal weetjes en op het eind is er altijd iets om zelf te maken en een miniquiz. Alle boeken worden voorzien van veel gekleurde afbeeldingen die bij de tekst passen. Deze formule werkt uitstekend. Een kind leert veel en op een erg prettige manier over verschillende onderwerpen. Hopelijk blijft de serie nog lang bestaan.


ISBN 9789044816426 Hardcover 32 pagina's uitgeverij Clavis oktober 2012
Leeftijd 5+

© Dettie, 9 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wereldkinderen
illustraties: Eline van Lindenhuizen
tekst: Reina Ollivier


Overal in de wereld zijn er kinderen. Elk kind heeft zijn eigen huidskleur, zijn taal en zijn gewoonten. En toch lijken sommige kinderen meer op elkaar dan andere. Dat heeft te maken met je ouders en met het werelddeel waarin je woont. 


Zo begint het boek Wereldkinderen, op de bijbehorende afbeelding zie je de wereld plat afgebeeld met kinderen die je gedag zeggen in hun eigen taal.  Op elke daaropvolgende tien bladzijden maken we kennis met kinderen uit alle werelddelen zoals Molly uit Ierland. Zij heeft een bleke huid. Ze krijgt makkelijk sproetjes in de zomer. Ze is erg trots op haar hond Flynn, die de schapen bij elkaar drijft. Flavia uit Portugal kijkt elke dag uit naar de vissersboot van papa. 's Avonds bakken ze sardientjes op het strand. En zo zijn er nog meer kinderen uit Europa die zich voorstellen.
Lidet uit Afrika zorgt voor de geiten. Rachida uit Marokko helpt mama vaak met couscous maken. Udako woont in een woestijn in Namibië. Daar regent het haast nooit.
Tupten uit Azië vindt thee met yakmelk heel lekker. Suman uit Bangladesh gaat met een riksja (een fietskarretje) naar school en Gunawan uit Indonesië gebruikt geen mes en vork maar eet met zijn rechterhand. Met je linkerhand eten is erg onbeleefd.
Pedro uit Zuid-Amerika wil later gaucho worden. Een gaucho kan goed paardrijden en zorgt voor de koeien. Pablo uit Peru speelt op zijn panfluit voor de lama's.
In Noord-Amerika en maken we kennis met Emma en Bill en Gerry uit Oceanië weet veel over kangoeroes en koala's.
Al deze kinderen worden afgebeeld op mooie kleurige tekeningen.
Natuurlijk worden de landen een beetje stereotype gepresenteerd. In Italië eet Paola vaak spaghetti en Karim uit Egypte heeft een kameel en bij Bill en Emma uit Noord-Amerika staat de televisie de hele dag aan. Maar ach, er zijn ergere dingen.


Op de grote uitklapplaat in het midden vieren alle kinderen feest. Ook staan er zoekopdrachten bij. Na dit feest is het tijd voor een erg leuk stripverhaaltje over Milan die een 'wereldreis' gaat maken... in zijn eigen huis. Hij neemt allemaal cadeautjes voor papa mee.
En dan gaan alle kinderen nog even spelen en dan... naar bed, zoals ieder kind uit de hele wereld moet, ze zeggen in hun eigen taal Slaap lekker!

De volgende morgen kun je het liedje gaan zingen dat in het boek staat en zelfs dansen erbij. Er wordt precies verteld hoe je de dans bij het liedje kunt doen. Nog leuker is het als je met je eigengemaakte muziekinstrument meedoet. Hoe je die kunt maken staat ook in het boek.
Als afsluiting is er een miniquizje met vragen over de landen en kinderen uit dit boek. Op alle bladzijden staan ook nog diverse weetjes over de genoemde landen.
Opnieuw een leuk en leerzaam boek uit de willewete serie.


ISBN 9789044817881 Hardcover 32 pagina's |Clavis |oktober 2012
Formaat: 250 x 260 mm Leeftijd 4+

© Dettie, 6 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Naar de dierentuin
illustraties: Madeleine van der Raad
tekst: Reina Ollivier


In een dierentuin zie je heel veel dieren maar dat weten de meeste kinderen wel. Dankzij dit boek kun je wat meer leren over een dierentuin.
Vroeger werden dierentuinen vaak midden in een stad gemaakt zodat alle mensen uit die stad de dieren konden bekijken. Vaak hadden ze nog nooit zulke dieren gezien. (want toen reisden mensen nog niet zo veel als nu en televisie was er ook niet.) Maar de dieren hadden in die dierentuin wel heel weinig plaats. Ze zaten in een kleine kooi en verveelden zich heel erg. Nu wonen de dieren vaak in grote parken waar ze lekker de ruimte hebben om te klimmen of te rennen of te zwemmen.


In dit boek kun je zien hoe de dieren in de dierentuinen wonen en leven, wat voor eten ze krijgen en wat de verzorgers allemaal doen.
Midden in het boek zit een grote uitklapplaat. Op de voorkant van die plaat zie je in- en uitgang met de kassa's en een wegwijzer. Sla je de plaat open dan kun je een wandeling door de dierentuin maken. Bij elk dier wordt iets verteld over hoe hij graag leeft (in een groep of alleen) of hoe ze elkaar waarschuwen bij gevaar enz.
Daarna zie je hele leuke afbeeldingen van dieren met hun jongen en wordt er wat over de kleine dieren verteld. Wist je dat een nijlpaardje onder water geboren wordt?
Ook het werk van een dierendokter wordt niet vergeten er staan heel grappige tekeningen bij van bijvoorbeeld een kangoeroe met verband om zijn oor. Of van een dierenarts die met een heel grote vijl de nagels van een olifant vijlt.
Verder staan er vier leuke raadselversjes in, je moet raden over welk dier het raadseltje gaat. Ook staat er hoe je dierenmaskers kunt maken en helemaal achterin staan een miniquiz met vragen over dingen die je in het boek hebt kunnen lezen.


Dit is een boek uit de willewete serie die bestaat uit informatieve prentenboeken voor jonge kinderen. De serie is opgedeeld in natuur, geschiedenis, de wereld en veel te doen. Dit boek valt onder de laatste categorie en zoals altijd is ook dit boek erg leuk en leerzaam. Het staat boordevol weetjes en tips maar zonder de afbeeldingen zou het wel een stuk minder leuk zijn. De tekst en illustraties samen maken het een uitstekend geheel. Hopelijk blijft deze serie nog lang bestaan.


ISBN 9789044813876 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis 31 januari 2012
Formaat: 25 x 26 cm  Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 6 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER