Non-fictie jeugd

Dik Zweekhorst

Het kleine Rijksmuseum
Samenstelling: Dik Zweekhorst


Dit boek vormt wel een héél bijzondere manier om kinderen woordjes te leren.
Aan de hand van fragmenten uit schilderijen die in het Rijksmuseum hangen worden allerlei dagelijks gebruikte voorwerpen getoond. Bij dat fragment staan in duidelijke letters het woord met daarbij de titel, het jaartal, het materiaal en de maker van het schilderij.

Zo zie je bijvoorbeeld een detail van Een oude vrouw, een schilderij van Rembrandt waarin een oude vrouw een boek leest. Het detail van dat schilderij, het boek, staat op de rechterpagina en links staat het woord boek met daaronder de bovengenoemde informatie.

Van het schilderij van Floris Claesz. van Dijck Stilleven met kazen zijn de kazen uitvergroot, wat overigens gelijk laat zien hoe knap deze geschilderd zijn, met daarbij links het woordje kaas en de informatie over het schilderij.

Geweldig is ook de afbeelding bij het woord Gitaar. Daarop zie je geen flitsende rocker maar een deftige mevrouw, Madame de Montainville, die in een mooie jurk en keurig gekapt haar, zittend op het puntje van een fraaie leunstoel, gitaar zit te spelen. 

Het deed me groot plezier dat ook een van mijn favoriete schilderijen in het boek staat. Dat is het schilderij Morgenrit langs het strand geschilderd door Anton Mauve. Als een kind, naast het echte strand, op deze manier met zee en strand kennismaakt moet ze daar haast wel van gaan houden.

Maar het allerleukste is dat ook het prachtige schilderij De bedreigde zwaan van Jan Asselijn in het boek staat. Dat schilderij heeft op mij als kind een enorme indruk gemaakt. Het hele bezoek aan het Rijksmuseum was al een geweldig spannende belevenis natuurlijk maar die zwaan! Zo mooi vond ik dat. Ik wilde wel eeuwig blijven staan en blijven kijken.

In het boek staan 120 kunstwerken of details daaruit.  Naast de woorden leren kinderen ook kijken naar kunst en dat kan nooit verkeerd zijn. Tevens vormt dit boek mogelijk een mooie aanleiding om met een kind (of meerdere kinderen) het gisteren heropende Rijksmuseum te bezoeken.
Het lijkt me ook erg leuk om in de klas gebruik te maken van dit boek, het is weer eens heel wat anders dan 'aap, noot, mies'.
Bijzonder en mooi verzorgd boek, ook erg leuk om cadeau te geven.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789045114699  Stevige paperback, gebonden, 264 pagina's Querido Kind maart 2013
Afmeting: 15,5 x 16 cm Illustraties Rijksmuseum Leeftijd: 6-9 jaar

© Dettie, 14 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER