Non-fictie jeugd

Frank Berrios

Wafeltje + Mochi – Een heerlijk feestje!
Illustraties: Sarah Rebar
Tekst: Frank Berrios


Wafeltje en Mochi werken in een supermarkt. En daar kan wel eens wat fout gaan. Wafeltje laat een potje augurken vallen. Niet zo erg, maar: het is het laatste potje, en er staat net een meisje dat dat potje graag wilde kopen. Kennedy heet ze, en ze is bijna jarig.
Kennedy is dol op augurken en had die graag op haar verjaardag uitgedeeld! Maar nu zijn ze op!
Wat kunnen Wafeltje en Mochi daar aan doen?


Bijtje, een van hun vrienden in de supermarkt vertelt dat augurken niet aan een plant groeien, maar dat je ze moet maken. Vervolgens leren Wafeltje en Mochi hoe ze groenten moeten inmaken. Potten vullen met water, azijn en kruiden en dan groenten erin, in stukjes gesneden.
Ja, ze doen er ook wel komkommers in, en dat lijkt wel op augurken.


Maar komkommers zijn niet hetzelfde als augurken en dat wordt in dit verhaal niet verteld. Zeker: komkommers en augurken zijn van dezelfde plantenfamilie, maar augurken horen klein geplukt te worden en zijn rauw minder lekker.  Dus worden ze ingemaakt. Dat bedoelt Bijtje met ‘augurken moet je maken’ maar dit is erg kort door de bocht. Waarschijnlijk is dit een vertaalfout? Zou er in het Engels pickles staan? Dat is een verzamelnaam voor groenten in het zuur.
Het proces van inmaken in zuur is wel juist, maar toch: als je vertelt wat een augurk uit een pot is, moet je het wel goed doen!
Want een augurk 'maken', dat kan dus niet!


Wafeltje en Mochi zijn de hoofdpersonen van een tiendelige netflix-serie: ’een culinaire jeugdserie’.


Het idee is om kinderen te laten kennismaken met eten, vooral de herkomst daarvan.
Dat de informatie niet geheel juist is is jammer, want het boekje is verder prima vormgegeven, met aansprekende kleuren van dezelfde illustrator als van ‘Weet wat je eet’, dat werd geschreven door Christy Webster.

ISBN  9789048863273 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2021
Afmeting: 22,8 x 15,7 x 1 cm; leeftijd 4+

© Marjo, 21 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER