Non-fictie jeugd

Fanny Glazenburg (Hoofdred.)

Doe-Boek Vogels
Kleuren, puzzelen, raden, ontdekken
Fanny Glazenburg (Hoofdred.)


Het boek begint al goed met een mooie stempelafdruk waar je je naam in kunt schrijven 'voor je het weet ben je je boek kwijt' staat erbij en dat is goed mogelijk want het boek heeft alles in zich wat het heel aantrekkelijk maakt voor iedereen.

Na de inhoudspagina treffen we links een paginagrote foto aan van de papegaaiduiker met zijn grappige kop. Op de rechterpagina zien we een mooie kleurplaat van dezelfde vogel en, hoewel de papegaaivogel in het echt zwarte en witte veren heeft, 'mag je deze papegaaiduiker zo vrolijk kleuren als je wilt.' Er staan overigens veel meer van deze apart kleurplaten in het boek.
wat voor geluid
Op de vogelde twee pagina's zien we prachtige afbeeldingen van de kokmeeuw en de stormmeeuw, ze lijken een beetje op de oude schoolplaten van M.A. Koekoek.
Op deze afbeeldingen kunnen we de tien verschillen zoeken. Dat is wel slim want zo bekijk je de vogels heel goed en let je veel beter op hoe ze eruitzien. Doorheen het boek staan meer van die mooie zoek-de-verschillen platen.
Vervolgens belanden we bij een kruiswoordpuzzel maar die is ook niet zoals je gewend bent want bij de puzzel staan allerlei getekende vogels en ook de beschrijvingen en de in te vullen woord gaan over vogels. De puzzel is nog best pittig om te maken maar wel érg leuk om te doen.


En zo gaat het boek door, je kunt bijvoorbeeld de vrouwtjeseenden bij de mannetjeseenden (woerden) zoeken, dat lijkt makkelijk maar de vrouwtjes zien er heel anders uit dan de woerden. Gelukkig is er wel een beetje hulp bij gegeven. Er staat een vogelpotenquiz in, je kunt het mooie ijsvogeltje door het doolhof begeleiden naar zijn visje, er staan woordzoekers in - in de vorm van een ei natuurlijk  - er staan spelletjes in die je alleen of met zijn tweeën kunt spelen.
Je kunt uitzoeken welke vogel jij zelf bent of een vogelschilderijtje maken door de genummerde vakjes in te kleuren.
Kortom, het is inderdaad een doe-boek.

Daarnaast kun je ook lezen wat verschillende soorten vogels eten, waar ze leven, hoe knap sommige vogels hun nesten maken, wat voor geluiden ze maken, hoe je vogels kunt spotten (zo heet het in de buitenlucht kijken naar vogels)  enz.
Het is echt een geweldig boek met prachtige illustraties.
Opnieuw een fantastische, mooi verzorgde, uitgave zoals we inmiddels van deze uitgever gewend zijn. Chapeau!


ISBN 9789059568556 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Fontaine/Roots New Skool Media | december 2018
Afmeting 29,3 x 23,0 x 1,5 cm | Leeftijd vanaf ca. 6 jaar

© Dettie, 2 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER