Non-fictie jeugd

Evelien Eefting & Herman van Dompseler

Bono en Skip in Mexico
Het geheim van de Maya's
Evelien Eefting & Herman van Dompseler


Bono en Skip (om de een of andere reden draai ik de namen om als ik ze wil noemen) zijn twee vlooien. Zij hebben in eerdere boeken uit dezelfde serie al avonturen beleefd in Amerika, Thailand en Oostenrijk, maar nu gaan ze met hun ‘woonhond’, Lola, mee naar Mexico.
Lola op haar beurt mag mee met haar baasjes Lotus en Merijn, de kinderen van verder niet bij name genoemde ouders. Om alle personages compleet te maken mag je voorin het boek bij het voorstelrondje ook invullen wie de lezer is. Die is als het boek gelezen wordt natuurlijk het meeste actief.


Het boek heeft een aparte opbouw: links vind je het verhaaltje van de vlooien, in een makkelijker lettertype als dat wat op de rechter pagina gebruikt wordt, waar je het verhaal over de kinderen kunt lezen. Die verhalen zijn niet hetzelfde al zijn er natuurlijk overeenkomsten. Als Bono een vreemd zwart diertje ziet dat toch echt geen spin is, stuit ook Merijn op een zwart dier. Skip en Bono weten niet waar ze zijn. Ze zien palmbomen en een hangmat, ze voelen dat het er heet is en ze zien roze vogels. Maar het duurt even voor ze er achter zijn.


Intussen gaan de kinderen met hun ouders mee naar de bezienswaardigheden, en zien zij het land op hun eigen manier. Vooral in hun verhaal is de informatie verstopt, maar er staan ook kleine kadertjes op de pagina’s. 
Voor nog meer informatie - over Mexicaans eten en gewoonten, over de Maya’s en welke dieren er leven - kun je achter in het boek terecht, waar van alles in duidelijke taal wordt verteld. Er zijn foto’s die Lotus gemaakt heeft, en opnieuw kan de lezer actief meedoen: tellen in het Spaans, of een mooie armband maken.


Het is dan ook een reisboek, handig als kinderen op hun beurt met hun ouders mee op reis mogen.
Er zijn kleurtjes aangebracht op het eind van de pagina’s, zodat je als het boek dicht is, meteen kan zien bij welke kleur je vinden kan wat je zoekt.
De tekeningen zijn als echte tekeningen waarop Skip en Bono als tekenfilmfiguurtjes rondspringen. Die zijn gemaakt door Paul Smit, terwijl Chantal Creemers verantwoordelijk is voor de vormgeving. Die is ontzettend leuk: kleurrijk, afwisselend en duidelijk.
Herman en Evelien hebben zelf met hun kinderen de reizen gemaakt waarover ze schrijven, het is  ervaringslectuur.
Er zijn zoveel aspecten in dit boek dat ik me niet kan voorstellen dat een kind dit niet ontzettend leuk vindt! Want dat vind ik ook.


ISBN 9789490921002 | Hardcover |76 pagina's | De Wereld Over | oktober 2011
Voorlezen vanaf vier jaar; zelf lezen vanaf zeven jaar.
En er is een website met nog meer info http://www.bono-en-skip.nl

© Marjo, 20 november 2011

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER