Non-fictie jeugd

Marion Deuchars

http://www.mariondeuchars.com

Zie ook de Leestafelrecensie over het prentenboek Bob maakt kunst (4+) van deze schrijfster

 

Echte kunst met je vingers
Marion Deuchards


Een tijdje geleden las ik een kinderboek waarin het hoofdfiguurtje, een vogeltje, was afgebeeld, dat bestond uit een vingerafdruk waar pootjes, vleugeltjes en een snaveltje aan getekend waren. Het was heel origineel en grappig om te zien, maar ook was fascinerend om te merken hoe de illustrator kon spelen met die ene vingerafdruk. 

In dit boek wordt hetzelfde principe toegepast maar blijft het niet bij één vingerafdruk dat een vogellijfje vormt maar worden de meest bijzondere dieren, dingen en figuren gemaakt door middel van meerdere vingerafdrukken bij elkaar. Het prettige is dat wij al die erg leuke figuren die in het boek afgebeeld staan ook kunnen maken omdat precies uitgelegd wordt hoe de figuurtjes opgebouwd worden.

Het boek begint met te vertellen wat vingerafdrukken zijn, waarom we ze hebben en welke patronen vingerafdrukken kunnen hebben. Daarna krijgen we een lijstje met benodigde materialen om zelf aan de slag te kunnen gaan en dan begint het feitelijke - leuke - werk.

Natuurlijk beginnen we makkelijk met één gekleurde vingerafdruk waarin een gezichtje wordt getekend. Dat gezichtje kan blij, boos, verdrietig enz. kijken en die uitdrukkingen kunnen we zelf proberen na te maken op de pagina ernaast. Hetzelfde principe wordt toegepast met dieren. Aan een vingerafdruk worden pootjes, een snuitje en een krulstaartje getekend en zie, je hebt een varkentje gemaakt!  Met twee vingerafdrukken heb je ineens een grappige uil gemaakt en met drie een vosje of een lieve slapende hond.


© Marion Deuchars


Het hele boek staat vol ideeën en opdrachtjes die je kunt maken. Zo kun je aan de takken in het boek allemaal blaadjes aanbrengen met je vingertoppen, of mooie bloemen maken. De afbeeldingen worden steeds mooier en aparter. Soms wordt zelfs een hele hand gebruikt voor een afbeelding en die zien er ook al zo geweldig uit. Vooral de olifant en de gekke vogels gemaakt van handafdrukken zijn superleuk.
Soms worden een paar hulpmiddeltjes gebruikt zoals karton, lege keukenrol of zelfgemaakte sjabloontjes.


© Marion DeucharsAan het eind van het boek zien we heel mooie kunstwerkjes die toch niet moeilijk te maken zijn, zoals een figuurtje dat aan een enorme tros ballonnen zweeft, een mannetje dat op een beetje ingedeukte vingerafdruk zit of een mannetje dat bovenop een stapel stenen (vingerafdrukken) staat. We zien prachtige totempalen en zelfs een bijna Japans aandoende prent met een tak met bladeren en een vogeltje. Ook de giraf en de panter zijn prachtig om te zien. Alles is goed te na te maken, zelfs de giraf en panter dankzij de afbeelding die je over kunt trekken en daarna met vingerafdrukken kunt bewerken.


Kinderen zullen zich niet snel vervelen met dit boek en een beetje verf en papier in huis. Als je eenmaal met afbeeldingen maken bezig bent komen de ideeën vanzelf wel en voor je het weet hangt er een echt eigengemaakt kunstwerk aan de muur!


Zie ook het inkijkexemlaar (Engels)


ISBN 9789025755973 paperback met flappen 128 pagina's Uitgeverij Gottmer november 2015
Vertaald door J.H. Gever Leeftijd vanaf 8 jaar

© Dettie, 2 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER