Non-fictie jeugd

Terry Jennings

Een dag in de dierentuin
Terry Jennings

In een doorzichtige boekomslag met rits zit dit informatieve boek Een dag in de dierentuin. Als je het boek openslaat zit aan de binnenkant van de cover ook een plastic omslag zodat je daar papiertjes met aantekeningen of zo kunt stoppen. Heel handig.
De inhoud van het boek is ook heel handig. Het is onderverdeeld in vier hoofdgroepen, te weten; het zoogdierenrijk, het reptielenhuis, het vogelparadijs en de wondere waterwereld. 


Het zoogdierenrijk

Nadat uitgelegd is wat zoogdieren zijn vertrekken we, op papier, naar een safaripark. We zien op vrolijk gekleurde pagina's mooie foto's van o.a. leeuwen, tijgers, giraffen, zebra's, olifanten, kamelen, kangoeroes en apen. Bij alle dieren staat een stukje tekst waarin allerlei informatie en wetenswaardigheden over de dieren staat te lezen. Bijvoorbeeld waarom giraffen een gevlekte vacht hebben en waarom olifanten slagtanden hebben of dat kamelen 135 liter water in 13 minuten kunnen drinken. Het zijn allemaal korte stukjes tekst in duidelijke letters.

Het reptielenhuis
Reptielen zijn dieren zoals hagedissen, slangen, krokodillen en schildpadden. Ze hebben een droge, geschubde huid en zijn koudbloedig. Dit betekent dat hun lichaamstemperatuur gelijk is aan de temperatuur van hun omgeving.
In het reptielenhuis zie je de mooiste slangen, lang niet alle slangen zijn giftig maar sommige wel. Er wordt o.a. verteld hoe deze gifslangen te werk gaan en je ziet op een foto hoe een ratel van een ratelslang er uitziet maar er staan ook andere weetjes over de slang in het boek.
Daarna wordt van alles verteld over krokodillen. Wist je dat ze tussen de 16 en 80 eieren leggen?
Hagedissen en kameleons zijn ook heel bijzonder. Er staan heel mooie foto's in het boek van een kraaghagedis en van het mannetje van de panterkameleon, de ene keer heeft deze kameleon alle kleuren van de regenboog en de andere keer is hij oranjerood met een witte streep!
De schildpadden zijn ook altijd bijzonder om te zien. Sommigen kunnen wel 150 jaar oud worden.


Dan gaan we naar het vogelparadijs
Toekans, flamingo's, arenden, gieren, papegaaien, pauwen, ooievaars, pelikanen, struisvogels, pinguins... Je blijft je verbazen over de enorme variëteit aan vogelsoorten en hoe verschillend ze er allemaal uit zien, het is echt een wonder. Al die kleuren en mooie sierlijke of grove klauwen, lange poten zoals bij de struisvogel en de korte pootjes van de pinguins. Prachtig om te zien en ook hier staan weer alelrlei tekstjes bij met veel feiten, informatie en wetenswaardigheden.


Het dierentuinbezoek loopt alweer ten einde. Ons rest nog De wondere waterwereld, we gaan naar het aquarium.
Dat is weer een wereld op zich. Alles is er vaak heel stil en de ruimte is een beetje donker zodat je de vissen in het aquarium goed kunt zien. Net als bij de vogels zie je vissen in allerlei soorten en maten. Van een platte schol tot een haai, van een vrolijk gekleurd clownsvisje tot het wonderlijk gevormde zeepaardje. (Heel bijzonder is de foto van het mannetjeszeepaardje met baby.) Ook de krabben, kreeften, inktvissen en dolfijnen ontbreken niet.


En dan is het boek uit, de wandeling door de dierentuin zit er op. Achterin het boek kun je invullen welke dieren je allemaal gezien hebt. Ook staat daar nog een verklarende woordenlijst en staan in het register alle dieren uit het boek nog eens op alfabet genoemd zodat je, als je nog iets wilt weten dat makkelijk op kunt zoeken.
En dan ben je klaar, de dag is voorbij en kun je het boek dichtritsen en bewaren tot het volgende bezoek aan de dierentuin.
In de tussentijd kun je allerlei websites bekijken die helemaal achterin gemeld worden. Daar staan ook de tips voor ouders en leerkrachten.
Heel fleurig, modern, mooi verzorgd en informatief boek.


(Bijna alle dieren in dit boek vallen onder de bedreigde diersoorten, daarom is het ook zo goed dat dierentuinen of safariparken bestaan. Deze dieren kunnen daardoor in een beschermde omgeving leven en zich voortplanten en worden ze zo voor uitsterven behoed.)
Dit boek is in Engeland (2010) in vier aparte deeltjes uitgegeven als zijnde de 'My Day at the Zoo' serie


ISBN 9789052108759 Paperback met plastic boekomslag met rits 120 pagina's Tirion Natuur | juni 2012
Illustraties Andrew Farmer, vertaald door Els Schrijber Leeftijd 10-12 jaar

© Dettie, 30 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER